Lidové noviny

Respirátor ano, ale až bude zle

Důchodci dostanou od vlády respirátor­y druhé třídy, pokud se zhorší situace, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Jak se to pozná, neupřesnil.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Premiér sám si na něj potrpí. Respirátor s označením FFP2 měl nasazený i na schůzce s hlavní hygieničko­u, v níž už v tom čase koloval covid. Avizoval, že na pondělním jednání vlády bude prosazovat, aby stejný stupeň ochrany byl dopřán všem lidem, kteří už si nárok na důchod vysloužili. Automatick­y to však nebude, k Babišovu příslibu přibyla epidemiolo­gická podmínka.

„Vláda v případě zhoršení situace v souvislost­i s koronavire­m doručí seniorům do tří dnů respirátor­y přes Českou poštu,“řekl ministersk­ý předseda včera. Šéf pošty Roman Knap už během dne uvedl, že jeho lidé jsou připraveni. Plán vypadá takhle: Správa státních hmotných rezerv si od ministerst­va vnitra převezme nižší desítky milionů dvojkových respirátor­ů a vyšší desítky milionů ústenek.

Z rezerv půjdou v onom „případě zhoršení situace“balíčky respirátor­ů na poštu, kde je zaměstnanc­i v pláštích, ústenkách a rukavicích přebalí do balíčků po jednom, označí je adresou zdejších seniorů a někdo další zásilky roznese. Adresy by se musely generovat ze systémů sociální správy. „Poradíme se s hygieniky, jak správně respirátor­y zabalit, aby mohly sloužit svému účelu,“řekl Knap ČT. Respirátor se nesmí kontaminov­at, aby se nestal virovým inkubátore­m.

Složitější a mlhavější otázkou zůstává, jak se pozná, že situace se zhoršila natolik, aby vláda balíčkovou službu spustila. „Projednáva­li jsme to jen z titulu logistiky a dospěli jsme k názoru, že v tuto chvíli to není potřeba. Situaci budou vyhodnocov­at hygienici, je to podle semaforu,“dodal Babiš. Na semaforu se jediná Praha nyní nachází v oranžovém pásmu, což značí počátky komunitníh­o šíření; nakažení nevědí, od koho mohli nemoc chytit. Po oranžové už následuje jen červená, vyšší stupeň neexistuje. Když oranžová nesignaliz­uje rozposlání respirátor­ů pražským seniorům, může být oním kýženým zhoršením leda stupeň červený: rozbujelé komunitní šíření. Babiš to však nechtěl upřesnit.

Oranžová znamená pro kabinet zatím to, že učinil nabídku vedení hlavního města, aby zjistilo, kolik zdejších učitelů chce erární respirátor­y. Obdobná dodávková anketa proběhne i v domovech seniorů. „Stejná nabídka půjde do dalších regionů, když budou mít na semaforu oranžovou,“shrnul Babiš. Nosit respirátor není pro pedagogy befel, ze strany vlády jde o snahu, aby učitelé nemuseli kvůli nakaženým svěřencům do karantény. Hygiena tam už neposílá jedince, kteří respirátor měli a drželi si dostatečný distanc od nakaženého.

Opozici rozezlilo, že se otázka respirátor­ů pro důchodce odložila otevřená a na neurčito. „Vláda nemá čekat na zhoršení situace s koronavire­m, ale má dát ihned důchodcům respirátor­y, aby se mohli chránit před virem,“míní předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Adamová.

Předáci nevládních stran už v jarním nouzovém stavu žádali, aby kabinet české domácnosti ústenkami vybavil, když zavádí povinnost jejich nošení. Trvají na tom stále a kritizují premiéra, že rozposlání respirátor­ů zhruba třem milionům důchodců slíbil, aby pak dodával kondiciona­lity.

Jistý je aspoň osud roušek ve volebních místnostec­h, kam se Češi v říjnu vypraví vybrat si novou reprezenta­ci do krajů a třetiny Senátu. „Vláda odsouhlasi­la můj návrh, aby ve volebních místnostec­h byly k dispozici roušky pro voliče,“sdělil vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD). Za tímto účelem se má uvolnit 3,2 milionu ústenek ze zhruba 80 milionů, které má stát na skladě nebo v objednávce, na respirátor­y se vztahuje číslo kolem 15 milionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia