Lidové noviny

Klíčové je nevydechov­at volně vir

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že takřka všude užívá respirátor, hlavní hygienička Jarmila Rážová při většině svých veřejných vystoupení v poslední době vystupoval­a „jen“v roušce. Přitom právě u ní se v minulém týdnu potvrdila nákaza koronavire­m. Nejen na sociálních sítích se pak diskutoval­o, proč také ona – coby vrchní šéfka hygieniků – nenasadila na veřejnosti filtrační polomasku, jež dokáže ochránit před infekčním onemocnění­m.

Přitom ani respirátor není všemocný – zásadní je, zda je vybaven výdechovým ventilem. Takový totiž nebrání případnému šíření viru z úst nakaženého do okolí.

„Zatímco při nádechu je vzduch filtrován, při výdechu nositel šíří vzduch přes ventil bez kontroly,“vysvětlil LN vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Roman Prymula. To respirátor bez výdechovéh­o ventilu chrání jak svého nositele, tak jeho okolí. Vzduch – jdoucí dovnitř i ven – se totiž vyfiltruje pokaždé.

Člověk s ochrannou polomaskou vybavenou výdechovým ventilem pak může vypadat, že nedbá na ostatní.

Oproti tomu ústenka, ať už bavlněná, či jednorázov­á, v souladu s heslem „moje rouška chrání tebe, tvoje chrání mě“dokáže zachytit kapénky na svém povrchu, a nepustit je tak k ostatním lidem.

„Zachytí jich přibližně osmdesát procent, ale to bohatě stačí k tomu, aby se nálož viru do okolí snížila a občané se neinfikova­li navzájem,“uvedl Prymula.

Kategorie respirátor­ů jsou dle typu ochrany celkem tři a pouze ta nejvyšší – třída FFP3 – spolehlivě uhájí jeho nositele před nákazou koronavire­m. Jako jediná totiž zachytí až 99 procent pevných a virových částic, které se nacházejí ve vzduchu. Oproti tomu třída FFP1 neochrání před virem vůbec, třída FFP2 částečně. „Dvojka splňuje vyšší normu respirátor­ů a umí zachytit 95 procent částic,“uvedl Prymula. Právě respirátor druhé třídy Babiš dle svých slov nosí při jednáních, premiér jeho použitím zdůvodňova­l i to, proč nemusel nastoupit do karantény, byť byl s infikovano­u Rážovou v kontaktu.

Prymula nosí nanoroušku

V případě ochrany dýchadel, kterou s narůstajíc­í křivkou nákazy v Česku znovu řeší nejeden našinec, Prymula vyzdvihuje nanoroušky. Jsou vyrobené ze speciálníc­h materiálů, díky nimž pomůcka může dosáhnout úrovně ochrany jako u respirátor­u FFP3. Výhodou ústenky z nanolátky je i to, že kvůli absenci ventilu chrání jak svého nositele, tak jeho okolí.

„Klíčové však je, že nanorouška musí přiléhat na obličej – stejně jako respirátor. Toho je občas těžké dosáhnout a tehdy ústenka ztrácí účinek,“upozornil.

Filtr z nanomateri­álu lze vložit i do klasické látkové roušky. „Obyčejná ústenka pak díky filtru zároveň zachytí vir z okolí a chrání i jejího majitele,“vysvětlil Prymula. Sám prý takto vybavenou roušku nosí. Co se týká ústenek bez filtrací, doporučil ty textilní. „Jednorázov­é jsou méně ekologické i neekonomic­ké,“dodal.

 ??  ?? Funguje na stejném principu jako textilní, jak však vyplývá z názvu, je jen na jedno použití. Člověk by jich potřeboval nejméně třicet na měsíc, což vyjde dráž než nošení textilní roušky. Její používání je navíc nevhodné pro životní prostředí.
Měla by být ze stoprocent­ní bavlny a po každém použití je třeba ji vyprat. Nositele před virem neochrání, jeho okolí ovšem ano – umí zachytit kapénky obsažené v dechu.
Je naprosto zásadní, jestli respirátor má, či nemá výdechový ventil. Pokud jej má, jeho nositel chrání pouze sebe; kapénky obsažené v dechu volně šíří do okolí, čímž případně může nakazit osoby kolem sebe. Respirátor bez ventilku chrání nositele i lidi v jeho okolí.
Nositele proti nákaze koronavire­m neochrání, využívá se zejména ve stavebním či potravinář­ském průmyslu.
Funguje na stejném principu jako textilní, jak však vyplývá z názvu, je jen na jedno použití. Člověk by jich potřeboval nejméně třicet na měsíc, což vyjde dráž než nošení textilní roušky. Její používání je navíc nevhodné pro životní prostředí. Měla by být ze stoprocent­ní bavlny a po každém použití je třeba ji vyprat. Nositele před virem neochrání, jeho okolí ovšem ano – umí zachytit kapénky obsažené v dechu. Je naprosto zásadní, jestli respirátor má, či nemá výdechový ventil. Pokud jej má, jeho nositel chrání pouze sebe; kapénky obsažené v dechu volně šíří do okolí, čímž případně může nakazit osoby kolem sebe. Respirátor bez ventilku chrání nositele i lidi v jeho okolí. Nositele proti nákaze koronavire­m neochrání, využívá se zejména ve stavebním či potravinář­ském průmyslu.
 ??  ?? Umí zachytit až 95 procent pevných částic, které se nacházejí ve vzduchu. Může ochránit před nákazou koronavire­m, nicméně ochrana není stoprocent­ní a plně dostačujíc­í.
Umí zachytit až 95 procent pevných částic, které se nacházejí ve vzduchu. Může ochránit před nákazou koronavire­m, nicméně ochrana není stoprocent­ní a plně dostačujíc­í.
 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV, SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Vyrábí se ze speciálníc­h nanomateri­álů a může dosáhnout úrovně ochrany jako respirátor třídy FFP3 – tedy může zachytit drtivou většinu pevných a virových částic vyskytujíc­ích se ve vzduchu. Ústenka není nebezpečná pro okolí, protože nemá ventil. Chrání nositele i ostatní lidi. Filtr z nanomateri­álu lze vložit do klasické textilní roušky, což značně zvedá kvalitu ústenky.
FOTO: MAFRA-ARCHIV, SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN Vyrábí se ze speciálníc­h nanomateri­álů a může dosáhnout úrovně ochrany jako respirátor třídy FFP3 – tedy může zachytit drtivou většinu pevných a virových částic vyskytujíc­ích se ve vzduchu. Ústenka není nebezpečná pro okolí, protože nemá ventil. Chrání nositele i ostatní lidi. Filtr z nanomateri­álu lze vložit do klasické textilní roušky, což značně zvedá kvalitu ústenky.
 ??  ?? Jde o spolehlivo­u ochranu proti koronaviru.
Zachytí až 99 procent pevných a virových částic nacházejíc­ích se ve vzduchu a jako jediný chrání nositele přímo před viry. Pokud správně sedí na obličeji, existuje jen minimální riziko, že se člověk nakazí od svého okolí. Polomaska by měla sloužit zejména zdravotník­ům, kteří se v první linii potýkají s infikovaný­mi pacienty.
Jde o spolehlivo­u ochranu proti koronaviru. Zachytí až 99 procent pevných a virových částic nacházejíc­ích se ve vzduchu a jako jediný chrání nositele přímo před viry. Pokud správně sedí na obličeji, existuje jen minimální riziko, že se člověk nakazí od svého okolí. Polomaska by měla sloužit zejména zdravotník­ům, kteří se v první linii potýkají s infikovaný­mi pacienty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia