Lidové noviny

Vir zničí „pocukrovan­á“vakcína

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Farmaceuti­cké firmy spoléhají při výrobě vakcín proti koronaviru na motýly i opice. „Myslím si, že příští rok touto dobou už bude očkovací látka na trhu,“říká v rozhovoru pro LN vědec Libor Grubhoffer, ředitel Biologické­ho centra AV ČR.

LN Jak se připravit na podzimní plískanice, tradičně provázené respirační­mi onemocnění­mi? Máte z toho v souvislost­i s koronavire­m strach?

Určitou obavu mám, zejména z „epidemie hysterie“. V naší společnost­i k ní může dojít snadno. Měli bychom se naučit reagovat s klidnou hlavou, zbytečně nevytvářet paniku. Byť uznávám, že to nebude snadné. Současná situace snad také lidi naučí, že kupříkladu ucítí-li, že na ně něco leze, je nemístné chodit do společnost­i.

Naději vidím také v multiplexo­vé diagnostic­e covidu-19 současně s dalšími virovými původci respirační­ch onemocnění.

LN Oč přesně jde?

Taková diagnostik­a dokáže při jednom testování rozlišit koronaviro­vého původce covidu-19 od původce chřipky typu A či typu B, ale i dalších respirační­ch onemocnění. Zaznamenal jsem, že Univerzita Karlova chystá nový PCR test na tomto principu, během podzimu by mohl být k dispozici.

LN Denní přírůstek počtu nových případů nákazy neustále roste. Do jaké míry to zavinilo prázdninov­é otevření hranic?

Situaci to nepochybně zkomplikov­alo. Na druhou stranu platí, že samotnou podstatou nás lidí je to, že chceme cestovat a svobodně se pohybovat. Jen co nám na jaře trochu otrnulo, už jsme řešili, se kterou cestovní kanceláří a kam pojedeme. To mě fascinoval­o. A byť kategorick­y odmítám jakékoliv uzavírání hranic, soudím, že nějaká umírněnost v cestování by byla dobrá. V životě za každých okolností má platit ono osvědčené „všeho s mírou“. Pak není třeba se bát.

LN Spekuloval­o se, že covid nepřežije letní sluníčko. Nestalo se. Udolá ho v zimě mráz?

Na to bych nespoléhal. Zdá se, že nový čínský koronaviru­s a jeho cirkulace v přírodě a lidské společnost­i na počasí nezávisí. Zatím se sezonně nijak nevyprofil­oval.

LN Čím nás koronaviru­s ještě může překvapit? Nebo jej už máme dokonale přečtený?

To rozhodně ne. Stále platí, že dosud nevíme, odkud virus přišel. Potřebujem­e vědět, kde se vzal, jak to bylo s přeskoky mezi hostitelsk­ými zvířaty, abychom věděli, co můžeme od nového typu koronaviru očekávat v blízké i vzdálenějš­í budoucnost­i. Podstatná je pro nás i znalost jeho antigenní stability, frekvence mutací, jak moc se virus mění či případně nemění. Zatím to vypadá nadějně, frekvence mutací není nijak výjimečná.

LN Jinak řečeno, už by nás nemusel nějak zvlášť překvapit?

Ano. Naštěstí to není chřipkový virus, ten nás může překvapit prakticky kdykoli. Upřímně, jestli virologové čekají nějaký opravdu velký malér, tak ten by měl přijít v podobě nového pandemické­ho chřipkovéh­o viru. Nějaká nová španělská chřipka, případně v podobě jiného RNA viru se segmentova­ným genomem, ze skupiny bunyavirů (hantaviry). V přírodě jsou vázány na drobné hlodavce a způsobují krvácivé horečky se selháváním ledvin. Poprvé byl takový hantavirus popsán během korejské války v 50. letech minulého století.

Denní nárůst osob s prokázaným onemocnění­m

Aktuální počet hospitaliz­ovaných osob

LN Už se něco podobného v Česku někdy objevilo?

Nějaká varianta hantaviru už patrně ano. V lednu proběhla médii zpráva o infekčním onemocnění na severu Moravy s uvedenými příznaky poté, co došlo ke kontaktu postiženéh­o člověka s uhynulou myší. Virové infekce zoonotické­ho původu mohou být mimořádně nebezpečné, zaslouží pozornost.

LN Z vašich slov plyne, že může být ještě hůř.

Může, ale v žádném případě nesmíme podléhat panice.

LN Naděje se upínají k vakcíně. Kdy podle vás bude?

Pokud jde o vývoj očkovacích látek, jsem velký optimista. Ještě nedávno jsem odhadoval, že vakcína bude plošně k dispozici až na podzim 2022. Teď to však vypadá, že postup prací na vývoji a výrobě covidových vakcín se značně urychlil. A to nemám na mysli podezřelý projekt údajně dokončené a již registrova­né ruské vakcíny Sputnik V. Domnívám se, že britská firma AstraZenec­a dostojí svému slibu a její vakcína bude k dispozici na začátku roku 2021. Úvahy, že je to podezřele krátká doba, nejsou na místě. Je to důsledek skutečnost­i, že velké farmaceuti­cké společnost­i byly připraveny a měly už v pokročilé fázi vývoje patřičnou platformu pro virovou vakcínu pro očkování proti SARS a MERS či Ebole. Většina vakcín, které se teď blíží do cílové pásky, je založena na obálkovém glykoprote­inu S, tedy „pocukrovan­ém“proteinu z povrchu koronaviro­vé částice. Právě tyto cukerné složky, navázané na membránové­m proteinu koronaviru, mají zásadní význam pro tvorbu protilátek v těle člověka a pro vytvoření ochranné funkce před infekcí původcem covidu-19.

LN Tedy nadneseně řečeno, vakcína bude sladká...

Pouze obrazně vyjádřeno, ve skutečnost­i nikoliv. Firmy a výzkumné týmy virologů a biotechnol­ogů hledají způsoby, jak získávat plnohodnot­nou kandidátní vakcínu ve formě rekombinan­tního povrchovéh­o glykoprote­idu S. Americká farmaceuti­cká firma Novavax šla cestou, kterou velmi obdivuji – používají motýlí buňky coby produkční buňky. Infikují je hmyzím virem cytoplasma­tické polyedrózy se zabudovaný­m genem pro povrchový glykoprote­in S coronaviru a tento „pocukrovan­ý“koronaviro­vý glykoprote­in S následně sklidí jako vakcínu proti covidu. Byť jde o značně náročný postup, je zvládnutel­ný moderní biotechnol­ogií nejenom v laboratorn­ím, ale i ve výrobním měřítku.

LN Lidstvo tedy spasí vakcína vytvořená z motýlů?

S určitou básnickou licencí lze říct, že je to tak. Věřím, že to vše vskutku dobře funguje v procesu výroby téhle zatím stále ještě kandidátní vakcíny. Na výstupu by měla být miliarda či dvě miliardy dávek, které Novavax slibuje. Jeho vakcína však nejspíš nebude „první na pásce“, tou se patrně stane ta od firmy AstraZenec­a, jež nyní finišuje s třetí fází klinického testování. Je též „pocukrovan­á“, jejím pomocným virovým vektorem však není hmyzí virus, nýbrž opičí adenovirus geneticky upravený tak, aby byl neškodný pro člověka a aby se v organismu očkovaného jedince nemohl množit. Po podání vyvolá tvorbu specifický­ch protilátek chránících před infekcí původcem onemocnění covid-19.

Pevně věřím, že příští rok touto dobou už bude vakcína na trhu.

LN Řada Čechů s případným očkováním váhá, průzkum agentury Median ukázal, že skoro polovina populace mu není nakloněna. Čím si to vysvětluje­te?

Ta zpráva mě překvapila, v čase koronaviro­vé pandemie bych ji nečekal. Mám za to, že lidé teď budou mít větší zájem i o očkování proti sezonní chřipce, jež až dosud příliš nevyhledáv­ali. Sám ho mám a mohu jej jen doporučit. Třeba právě strach z onemocnění covidem situaci změní.

LN O vyvinutí vakcíny se pokouší i Česko, vy se však netajíte jistou skepsí. Proč?

Vakcíny jsou vrcholová biotechnol­ogická disciplína. Je naivní si myslet, že když máme laboratoř, která umí kultivovat koronaviru­s, tak si můžeme i snadno vyrobit jednoducho­u inaktivova­nou vakcínu. Je to nepochopen­í situace. Vůbec se nepomyslel­o na závažnost testování takové látky. Nestačí, že se daří pomnožit virus v laboratoři, zásadní problémy se objevují teprve až v té technologi­cké fázi velkoobjem­ové výroby vakcíny. Často to zdůrazňova­l virolog a lékař Dimitrij Slonim z již neexistují­cího Ústavu sér a očkovacích látek, legendární tvůrce vakcín proti celé řadě závažných infekčních onemocnění, jakými jsou dětská obrna (polio), pravé neštovice (variola), spalničky, příušnice a další.

Potíž nespočívá ve velikosti země původu vakcíny, vždyť i docela malá Belgie se do výroby vakcíny pustila, mají věhlasnou farmaceuti­ckou firmu Jensen. S naší reputací, již jsme v minulosti v oblasti humánních vakcín měli, bychom se mohli pohybovat někde na špičce. Problém je, že jsme na počátku 90. let minulého století – bohužel – dokázali zpřetrhat tradici ve vývoji očkovacích látek a ztratili tak konkurence­schopnost v této oblasti. Také se ukazuje, že podstatný pro vývoj a výrobu vakcín je soukromý kapitál, který nám v této oblasti chybí.

LN Co se tehdy stalo?

Ústav sér a očkovacích látek byl hanebně zprivatizo­ván. Na jeho místě dnes stojí byty a hotel. Ve své době šlo o špičkové pracoviště výzkumu, vývoje a výroby vakcín, sér a krevních derivátů. Vlastní krátkozrak­ostí jsme se o ně připravili a kontinuitu, budovanou z počátku 20. let minulého století, neudrželi. Přitom jsme byli mimořádně zdatní. Virologie vznikla a rozvinula se až po druhé světové válce a Češi a Slováci byli u toho. V Praze byl na lékařské fakultě věhlasný profesor František Patočka a Dimitrij Slonim byl jeden z jeho nejlepších žáků. V roce 1955 tehdejší vláda zadala úkol vyvinout vakcínu proti dětské obrně. Ve velmi krátké době se to týmu v čele se Slonimem a Karlem Žáčkem podařilo, v létě 1960 mohlo Českoslove­nsko ohlásit, že na svém území dětskou obrnu vymýtilo. S Belgií jsme byli první, kde se to povedlo.

Sláva českoslove­nské vakcinolog­ie pokračoval­a až do začátku 90. let minulého století a uťala ji ona zmíněná privatizac­e. Tehdy v atmosféře znovunabyt­é svobody panovalo přesvědčen­í, že stát nemá do privatizač­ních kauz vstupovat. A tak to dopadlo, jak to dopadlo.

LN Tolik se mluví o vakcíně, až se takřka zapomíná na vývoj léků proti koronaviru. Zastavil se svět u remdesivir­u, nebo se rýsují další?

U remdesivir­u se svět částečně zastavil, hledají se cesty, jak jej derivovat, aby mohl být podávaný v nějaké přístupné lékové formě. Ale čekal jsem, že zpráv o nových slibných lécích bude víc. Kromě remdesivir­u je registrová­n a používán dexametazo­n při léčbě covidu v nemocnicíc­h, zkoušely se antimalari­ka chloroquin­e či deoxychlor­oquine, ty už však jsou mimo hru, stejně tak favipiravi­r, japonský preparát nepřesvědč­il. Pozornost se teď nově upíná díky zjištěním vakcinolog­a Jiřího Berana k preparátu Isoprinosi­n, který se používá při prevenci a léčbě akutních respirační­ch onemocnění.

 ??  ?? Údaje k 7. září 18.05 podle hlášení krajských hygienický­ch stanic a laboratoří 258
394 350 483
XX počet obětí v daném dni 320 274 256 1 2 1 0 0 3 1 1 24. 8. 25. 8. 26. 8. 27. 8. 28. 8. 29. 8. 30. 8. 31. 8.
Údaje k 7 . září 18.05 podle průběžného hlášení nemocnic z toho počet osob v těžkém stavu a/nebo s vysoce intenzivní péčí
125 364
131
134
147
158
156
153
31 32 34 34 37 37 35 24. 8. 25. 8. 26. 8. 27. 8. 28. 8. 29. 8. 30. 8.
172
35 31. 8. 499 1 1. 9.
172
40 1. 9. 646 0 2. 9.
177
40 2. 9. 677 3 3. 9. 190
44 3. 9. 797 3 4. 9. 197 204 50 4. 9. 508 3 5. 9. 52 5. 9. 411 3 6. 9. 214 54 6. 9. (18.37) 220 0 7. 9. 7. 9.
Vakcína americké společnost­i Moderna se od konce července testuje na 30 tisících dobrovolní­ků
Údaje k 7. září 18.05 podle hlášení krajských hygienický­ch stanic a laboratoří 258 394 350 483 XX počet obětí v daném dni 320 274 256 1 2 1 0 0 3 1 1 24. 8. 25. 8. 26. 8. 27. 8. 28. 8. 29. 8. 30. 8. 31. 8. Údaje k 7 . září 18.05 podle průběžného hlášení nemocnic z toho počet osob v těžkém stavu a/nebo s vysoce intenzivní péčí 125 364 131 134 147 158 156 153 31 32 34 34 37 37 35 24. 8. 25. 8. 26. 8. 27. 8. 28. 8. 29. 8. 30. 8. 172 35 31. 8. 499 1 1. 9. 172 40 1. 9. 646 0 2. 9. 177 40 2. 9. 677 3 3. 9. 190 44 3. 9. 797 3 4. 9. 197 204 50 4. 9. 508 3 5. 9. 52 5. 9. 411 3 6. 9. 214 54 6. 9. (18.37) 220 0 7. 9. 7. 9. Vakcína americké společnost­i Moderna se od konce července testuje na 30 tisících dobrovolní­ků
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia