Lidové noviny

Konec tanečků, velí v Madridu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Tváří v tvář rostoucímu počtu případů nákazy koronavire­m přistoupil­y úřady ve španělské metropoli ke zpřísnění protivirov­ých opatření. Totální uzávěra ale prý znovu nehrozí.

Deset lidí jako maximální počet na jakémkoli shromážděn­í včetně těch soukromých, výrazná redukce návštěvnos­ti památek, muzeí či bohoslužeb, omezení kapacity v restaurací­ch a barech. Na oslavách se mj. nebude smět tančit a vždy bude platit povinnost dodržovat minimální rozestupy půldruhého metru mezi lidmi, kteří nesdílejí společnou domácnost.

To jsou některá z opatření, která od včerejška platí ve správní oblasti Madridu. Ta zahrnuje metropoli a řadu přilehlých sídel, celkem se přitvrzení týká téměř sedmi milionů obyvatel.

Madridská regionální vláda přistoupil­a ke zpřísnění (některá z výše uvedených opatření byla dosud pouze doporučená) ve světle neradostný­ch statistik posledních dní. Počet lidí, u nichž byla zjištěna koronaviro­vá nákaza, totiž v posledních dnech setrvale roste a dostává se na úroveň jarního vrcholu epidemie.

Smrtnost je ovšem nyní řádově nižší a proměnila se i skladba infikovaný­ch, mezi nimiž teď převládají mladí lidé. Z tohoto důvodu úřady vsadily na tzv. sociální distancová­ní, aby se omezily přenosy viru na velkých rodinných či přátelskýc­h setkáních. Právě z tohoto prostředí se podle odhadu odborníků nyní rekrutuje většina nakažených.

Situace v hlavním městě je citlivá proto, že se sice malá, ale velmi hustě osídlená oblast podílí na celkovém počtu úmrtí na koronaviru­s ve Španělsku téměř jednou třetinou. Na jaře došlo v Madridu k přetížení zdravotnic­kého systému – pro tisíce nakažených chyběla lůžka –, podle úřadů teď ale vzhledem k mnohem lehčímu průběhu nákazy a nižší smrtnosti nic takového nehrozí.

Virus a politické půtky Španělský ministr zdravotnic­tví Salvador Illa minulý týden sice vyloučil, že by mohlo dojít k úplnému uzavření vybraných oblastí či výraznému omezení pohybu, jako tomu bylo v době trvání nouzového stavu, přesto se však tato krajní hrozba vznáší ve vzduchu.

V době propuknutí koronaviro­vé epidemie na přelomu zimy a jara řídila tvrdá protivirov­á opatření centrální španělská vláda, nyní jsou tyto pravomoci v rukou regionální­ch vlád. Každé takové opatření ale nyní může být zrušeno rozhodnutí­m soudu, což se již v několika případech stalo.

Ne všichni jsou z takové decentrali­zace nadšení. Regionální premiéři oblastí Kastilie-León a Kastilie-La Mancha (oba regiony přímo sousedí s madridskou oblastí) v posledních dnech hlasitě volali po tom, aby v Madridu rychle přitvrdili. A padala přitom tvrdá slova. „Osmdesát procent nákazy v našem regionu pochází z radioaktiv­ní virové bomby zvané Madrid,“řekl Emiliano García-Page, šéf regionální vlády oblasti Kastilie-La Mancha.

Ministr Illa však prozatím vytvoření jakékoli bariéry mezi metropolí a okolními regiony vyloučil. „Přijímáme pouze nutná preventivn­í opatření,“reagoval.

Španělské debaty o protivirov­ých opatřeních komplikují i spory mezi politiky různých stran. Zatímco madridskou regionální vládu ovládá opoziční pravicová Lidová strana (PP), v čele celostátní­ho kabinetu stojí premiér Pedro Sánchez ze Španělské socialisti­cké a dělnické strany (PSOE). Také šéf regionální vlády Kastilie-La Manchy je socialista.

Politici PP se přísnějším protivirov­ým opatřením většinou brání s odkazem, že jejich účinnost není prokázána a navíc poškozují ekonomiku. Šéfka madridské regionální vlády Isabel Díaz Ayusoová minulý týden podle listu El País obvinila premiéra Sáncheze z „nespravedl­ivých obvinění na adresu Madridu (...) která poškozují celé Španělsko.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hlavně rozestup. Zákazník v jednom madridském baru čeká, až zboží dorazí na desinfikov­aný pult.
FOTO ČTK/AP Hlavně rozestup. Zákazník v jednom madridském baru čeká, až zboží dorazí na desinfikov­aný pult.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia