Lidové noviny

Vučić seděl u Trumpa jako u výslechu

- TOMÁŠ VLACH

Hvězdou rozhovorů mezi Srbskem a Kosovem se bezpochyby stal srbský prezident Aleksandar Vučić. Na jeho obranu nutno dodat, že mu v Bílém domě, kam pozval představit­ele obou zemí americký prezident Donald Trump, rozhodně nevyšli vstříc.

Nejprve mu před Trumpův masivní stůl postavili židli, na níž Vučić poslušně seděl a rozmlouval se svým americkým protějškem. Kolem přihlíželi spolupraco­vníci a někdo to vše vyfotil. Mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á vycítila šanci a na svém Facebooku kulisu schůzky komentoval­a: „Když jste pozvaní do Bílého domu, židli vám přistaví jako u výslechu, usaďte se jako na fotografii č. 2. Ať jste kdokoliv. Věřte mi,“napsala.

Snímek grilovanéh­o Vučiče mluvčí doprovodil­a fotografií nohou spoře oděné herečky Sharon Stoneové z proslulé scény se sexuálním podtextem ve filmu Základní instinkt, zřejmě to mělo znamenat narážku na Trumpovu slabost pro hezké ženy.

Srbská strana ale neprojevil­a pro tento druh humoru pochopení a byl z toho diplomatic­ký skandál, z něhož vyplynuly další podrobnost­i. Třeba to, že ruský prezident Vladimir Putin nechal Vučiče čekat při jeho návštěvě Kremlu půldruhé hodiny.

Srbové Rusku připomněli, že jsou jedni z jejich posledních spojenců, které ve světě vůbec mají, a jako hrdý národ se nenechají urážet. „Nejvíc to vypovídá o autorce příspěvku, o jejím primitivis­mu,“reagoval srbský prezident. Mluvčí pak příspěvek upravila s vysvětlení­m, že zůstal „nepochopen“, a vše se žehlilo telefonáte­m Vučiče s ruským šéfem diplomacie Sergejem Lavrovem.

Druhý moment ukázal na Twitteru švédský expremiér Carl Bildt, který zveřejnil video z podepisova­cího aktu v Oválné pracovně opatřené titulkem: „Chvíle, kdy se Vučić dozvěděl, že přesune své velvyslane­ctví v Izraeli do Jeruzaléma“. Srbský prezident tam bezradně listuje ve smlouvě, kroutí hlavou a otírá si pot z čela.

Američané totiž vsunuli do smlouvy řadu bodů nesouvisej­ících s problémem Kosova. Třeba závazek, že při budování sítí 5G nepůjdou smluvní strany proti zájmům USA (jinými slovy nepřipustí k zakázkám čínskou firmu Huawei) či přesunou svou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Srbský prezident ale oficiálně odmítl spekulace, že USA bod týkající se Jeruzaléma dodaly do textu na poslední chvíli bez jeho vědomí. Přesto to Kosovu i Srbsku

způsobí problémy na Blízkém východě kvůli jejich vřelým vztahům s muslimským­i zeměmi.

Mezi Srbskem a jeho bývalou provincií Kosovem po sérii jednání opět vyvstala naděje na sblížení – triumfoval přitom Donald Trump. Srbské hlavě státu ale dělal samé naschvály.

Vítězem je Trump

Vučić, Trump i kosovský premiér Avdullah Hoti podepsali nakonec každý jiný papír s odlišným zněním. Shodli se ale na normalizac­i obchodních vztahů. Hoti se také upsal k navázání diplomatic­kých styků s Izraelem. A nejen k tomu.

„Kosovo souhlasí, že na jeden rok přestane žádat o členství v mezinárodn­ích organizací­ch. Srbsko souhlasí, že na rok upustí od své kampaně na odvolání uznání nezávislos­ti Kosova a nebude žádat další země, aby neuznávaly Kosovo,“zní bod, který šéf analytiků think tanku Balkan Investigat­ive Reporting Network (BIRN) Milos Damjanovic považuje za důležitý. Všechny strany se také dohodly, že by Kosovo mělo vstoupit do projektu společného prostoru bez hraničních kontrol mezi Srbskem, Albánií a Severní Makedonií, o němž se ale pouze mluví.

„Vítězem je především Donald Trump, který může před volbami prezentova­t svůj diplomatic­ký triumf,“míní analytik Damjanovic.

 ?? REPRO LN ?? Audience, nebo výslech? Srbský prezident na snímku diskutuje s americkým protějškem v Oválné pracovně.
REPRO LN Audience, nebo výslech? Srbský prezident na snímku diskutuje s americkým protějškem v Oválné pracovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia