Lidové noviny

Čistí vs. špinaví

Je pro ODS Tchaj-wan morálním kompasem?

- Martin Zvěřina

Chce a může Miloš Vystrčil změnit oficiální politiku Česka, potažmo Evropské unie vůči komunistic­ké Číně? Stěží, on sám něco takového též na kamery popírá. Ale vypadá to, že politiku ODS už, ve spolupráci s nejviditel­nějším „ódéesákem“severní polokoule Pavlem Novotným, mění.

Svého času byl velmi zdrženlivý Petr Nečas jako premiér ostrým kritikem „dalajlamis­mu“a prosazovat­elem pragmatick­é a na ekonomiku orientovan­é zahraniční politiky vůči Číně. Tehdy to byl vlastně konsenzus vládnoucí strany. Od těch dob se ale hodně změnilo, ODS ztratila velkou část voličů i politickéh­o vlivu. Jenže jádro věrných patrně zůstalo stejné, tedy přesvědčen­é, že svoboda a demokratic­ká vláda práva spojená s tržními mechanismy je důležitějš­í než moralizová­ní.

Jak budou tihle voliči reagovat na protibyzny­sovou rétoriku Miloše Vystrčila a dryáčnické výlevy Pavla Novotného? Oficiální ohrazení k rétorice obou pánů neposkytl ani předseda strany a profesor politologi­e Petr Fiala, který kritizoval „cirkus premiéra Babiše“, ani nikdo z místopředs­edů. Občanským demokratům je zjevně velmi milá přízeň na sociálních sítích. Jenže tato bývá velmi prchavá, a jak ukazují dosavadní zkušenosti, do volebních výsledků se nepromítá.

Dalším aspektem Vystrčilov­ých a Novotného zahraničně­politickýc­h výbojů je vstup do konkurenčn­ího boje s TOP 09. Zůstává sporné, nakolik by se momentálně nejsilnějš­í pravicové straně mohlo vyplatit vlichocová­ní se nevelkému převážně pražskému elektorátu, který nejlépe charakteri­zuje obdiv k Miroslavu Kalouskovi zahalenému do tibetské vlajky.

Ztrátu těch voličů, kteří si nemyslí, že například Škoda Auto je morálně pochybná firma, protože na čínském trhu vyrábí a prodává, si občanská demokracie nemůže dovolit. Tedy samozřejmě může, pokud je prioritou hlavně příznivá reakce na sociálních sítích. Že by strana, která se vidí jako konzervati­vní, prodala svou politiku za pár „lajků“?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia