Lidové noviny

Šachy s reprezenta­cí

Proti Skotsku musel nastoupit nouzový výběr

- Tomáš Kubánek

Včera večer nastoupili čeští fotbalisté druhé utkání Ligy národů proti Skotsku. Bez ohledu na výsledek a přesto, že zápasy této reprezenta­ční soutěže budí obvykle menší pozornost než například kvalifikač­ní střetnutí, byl kolem něj tentokrát velký humbuk. Vinen je, jak to v těchto měsících bývá, koronaviru­s. Ale nejen on. Krátce si shrňme dění, které tento sraz národního týmu provázelo.

Před pátečním utkáním se Slovenskem odhalilo testování nákazu covidem-19 nejprve u maséra a poté i u manažera mužstva. Jelikož však testy u hráčů byly negativní, slovenská hygiena sehrání duelu povolila. Češi po parádním výkonu vyhráli 3:1, ale už během střetnutí se trenér Jaroslav Šilhavý a vedení Fotbalové asociace ČR museli zaobírat vzkazem šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka, který chtěl před dalším zápasem proti Skotsku stáhnout své hráče. Následně byl sraz po diskusích s pražskou hygieničko­u Martinou Marešovou rozpuštěn, podle ní totiž existovala vážná obava, že se koronaviru­s bude v mužstvu dále šířit. Nakonec se však přece jen hrálo, i když musel být sestaven úplně nový tým vyloženě z hráčů domácí ligy, povětšinou samých nováčků, a pod vedením kouče reprezenta­ční osmnáctky Davida Holoubka. Tedy ani ne reprezenta­ční béčko nebo céčko, ale spíš výběr toho, co dům dal. Naproti tomu řada hráčů základní sestavy neskrývala své naštvání.

Podvedeni se cítí také fanoušci, zvlášť když tuší tlak velké trojky, tedy Slavie, Plzně a Sparty, aby jejich hráči nebyli nákazou ohroženi. Ostatně naznačil to i předseda FAČR Martin Malík. Na druhou stranu se těmto klubům nelze divit, ochraně podřizují prakticky vše. Nechtějí, aby jejich snahu uspět v evropských pohárech zhatila případná karanténa, což by byl hloupý, ale ne nereálný důvod k vyřazení. Takový Slovan Bratislava by mohl vyprávět. A peníze za působení v pohárech se pak díky nákupům rozlévají do celého českého fotbalu. Jenže s takovou si pro další sezonu, pokud bude náš život nadále ovlivňovat koronaviru­s, mohou taky vydupat, že odloží své ligové zápasy kolem pohárových duelů, aby byli úplně v bezpečí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia