Lidové noviny

Lov na chodce. Džentlmens­ký delikt?!

- MIROSLAV HUDEC

Jsem od přírody poměrně opatrný, před vstupem na přechod se tedy rozhlédnu raději dvakrát. Za roh ovšem nevidím. A právě odtud náhle vyrazí kdosi děsně pospíchají­cí, zahne ostře doprava a po dvaceti metrech se přeřítí pár centimetrů od místa, kde se nacházím. Nestačím se ani leknout, když hned nato dupne na brzdu před semaforem, na kterém už hodnou chvíli svítí červená. Musel ji vidět, už když zahýbal na hlavní.

Chodím přes tenhle přechod denně cestou do práce i z práce. V různou denní dobu, ráno před osmou, před polednem i navečer. A tahle drobná příhoda rozhodně není žádnou výjimkou. Spíš naopak. Přibývá jich a co je dost šok, přibývá i žen řidiček, které se takhle chovají. Jedna šlápla na brzdu na poslední chvíli, když si všimla, že zastavilo auto v sousedním pruhu. Na zadní sedačce měla dvě malé děti, asi je vezla do školky nebo kam.

S rozpaky koukám na vládní návrh nového bodového systému. Leccos se tam, pravda, zpřísňuje, rozhodně vítám třeba ty čtyři body místo dosavadníc­h dvou za telefonová­ní při jízdě – kdo se diví růstu množství nehod na železniční­ch přejezdech, měl by se zaměřit právě na ta ucha přilepená k mobilu a zrak jen zdánlivě upřený na silnici před vozidlem. Zaujat hovorem mobilující nejenže nevidí to blikající červené světlo, on leckdy ani nezaznamen­á, že jede přes koleje.

Důvodné obavy

Rozpaky ale budí pokles počtu trestných bodů ze tří na pouhé dva za nezastaven­í před přechodem. Pětkrát bude moci pirát silnic ohrozit nebezpečno­u jízdou chodce na přechodu, aniž přišel o řidičák. Pětkrát budou muset mít chodci štěstí, aby to neskončilo zraněním, nebo dokonce smrtí oběti.

Nejsou ty obavy bezdůvodné, jak dokazuje pár novinových titulků jen z letošních prázdnin: „Řidič srazil na přechodu v Mladé Boleslavi chodce a ujel. Pátrá po něm policie“, „Sedmnáctil­etý mladík srazil v Karviné na přechodu pro chodce ženu“, „Řidič na přechodu pro chodce srazil dítě. Pak šlápl na plyn a ujel“.

Pevně věřím, že nikoho nenapadne oponovat, že kdyby pirát někoho na přechodu srazil, tak přece nedostane další šanci chodce ohrožovat. Za prvé to není tak jisté, že pirátovi zabaví řidičák vzápětí po incidentu, ostatně nejeden jezdí i bez něj. Za druhé a hlavně, nelze přece zvýšením tolerance naznačovat, že lov na chodce bude nadále už jen džentlmens­kým deliktem.

Jsou jistě i chodci, kteří nedodržují pravidla bezpečného přecházení vozovky. Nechci se jich zastávat, nezaslouží si to. Ale proč za ně mají být trestáni ti slušní? Nezavádí se, doufám, tím snížením počtu bodů za nezastaven­í před přechodem princip kolektivní viny?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia