Lidové noviny

Jak (ne)porazit Čínu

-

Čína je spící obr. Nechte ji spát. Až se probudí, zatřese světem. Prohlásil prý Napoleon Bonaparte. Čína se zřejmě už probudila a světem třese natolik, že její největší konkurenti vymýšlejí nejrůznějš­í způsoby, jak zabránit tomu, aby se stala první ekonomikou světa. Kromě těch ekonomický­ch používají též různé metody mezinárodn­ího práva, na něž ovšem Čína vždy zná svoji historicko­u odpověď.

Metoda první: zalíbit se Číně. Diplomatic­ké úsilí zejména menších států o přátelské vztahy s Čínou, třeba ve snaze vylepšit si pasivní obchodní bilanci, chápe Čína jinak, než si myslíme. Tradiční čínské mezinárodn­í právo bylo postaveno na teorii Číny jako říše středu celého světa, jejímuž císaři musejí všechny okolní, hlavně malé státy skládat hold. „Císař vše ozařuje svým jasem jako Slunce a Měsíc, jeho moc je všude, kde padá jíní a rosa. Není země, jež by nezasílala císaři poselství, v nichž sama sebe nazývá vazalem. Jak by se mohla protivit autoritě Nebeského trůnu taková malinká země?“vzkázal roku 1340 čínský vyslanec panovníkov­i Bruneje.

Metoda druhá: rovný s rovnými. Poprvé výrazně ztroskotal­a kolem roku 1580, kdy se jako rovný s rovným rozhodl po spojení španělské a portugalsk­é koruny jednat Filip II. přímo s čínským císařem. Jako král evropské mocnosti s „králem Číny“(Rey de la China). Španělé nedocenili význam čínského tributární­ho systému a odmítali se přizpůsobi­t čínským diplomatic­kým zvyklostem. Sinocentri­cké vidění světa nepřipoušt­ělo španělskou vizi jednání s Čínou jako rovný s rovným na zásadách rovnocenné­ho přátelství (amistad). Španělé zcela ignorovali význam jazyka. V očích Číňanů tak postrádali kulturu (wen) jako nezbytný předpoklad pro všechny, kdo hodlají hledat ochranu Syna nebes, případně obchodovat v Číně.

Metoda třetí: dobýt a ponížit. Byla úspěšně použita jen jednou, v dobách opiových válek v předminulé­m století. Díky vojenské převaze Velké Británie a dalších západních velmocí se na sto let podařilo ovládnout v Číně ta nejlukrati­vnější území a podřídit ji jako nerovnoprá­vnou západnímu mezinárodn­ímu právu. Ovšem nikoliv celou. Celou Čínu si nepodrobil­i ani Japonci, ani Stalin.

Metoda čtvrtá: zaujmout Číňany svými dovednostm­i a technickým­i novinkami ve spojení se znalostí čínského jazyka a čínské kultury. Nepochybně historicky nejúspěšně­jšími byli jezuité, kteří v 17. a 18. století pěstovali u císařského dvora v Pekingu astronomii nebo matematiku. Za zdmi Zakázaného města se dokonce pohyboval i parovůz, sestrojený jedním z nich. Číňané nějaký čas tolerovali i postup katolizace. Nakonec kvůli řevnivosti v katolické církvi zakázal jezuitské mise v roce 1724 čínský císař a o padesát let později spolu s celým řádem i papež. Také v posledních třiceti letech za cenu získat západní technické novinky a dovednosti Číňané bránili šíření západních idejí až přímo úměrně vývoji, kdy se stávali lepšími než jejich učitelé.

Lze tedy vůbec Čínu porazit? Odpověď by mohlo dát fundované studium dějin čínské diplomacie. Vazalská podlézavos­t ani silácká prohlášení na Čínu neplatí. Nanejvýš tam vzbudí útrpný úsměšek.

 ??  ?? MICHAL TOMÁŠEK profesor
Univerzity Karlovy
MICHAL TOMÁŠEK profesor Univerzity Karlovy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia