Lidové noviny

Kroužky versus pandemie

Jak bude vypadat organizace zájmových kroužků v čase koronaviru? Které jsou teď v módě a kolik stojí?

- ŠÁRKA VLASÁKOVÁ

Zahrát si fotbal, vyrobit keramickou misku, ale třeba se i naučit nějaký akrobatick­ý kousek ve stylu nového cirkusu, pár městských parkour triků nebo si vlastnoruč­ně naprogramo­vat malého robota. Takovou možnost dnes nabízí dětem zájmové kroužky. Školáci mohou docházet do družin s bohatým kreativním programem, vyzkoušet si některou z činností přímo v prostorách jejich školy nebo si vybrat z nabídky různých center pro organizaci volnočasov­ých aktivit. Letos je ale v důsledku pandemie všechno trochu na vodě. Jistota, že vše proběhne podle plánu a zmíněné akce neutne karanténa, vzala za své. Rodiče proto často váhají zaplatit dětem kroužek dopředu na celé pololetí a organizáto­ry čeká boj s dodržování­m hygienický­ch opatření. V případě nuceného přerušení kurzů se navíc nevyhnou poskytován­í různých forem náhrady.

Vouchery, storna a on-line kurzy

„Moje dcery chodí každý rok na tanečky, angličtinu a sportovky, které jsou pořádány v budově jejich školy. Baví je to, rozvíjí se, jsou tam s kamarády a i pro mě je to ulehčení, protože alespoň nějaké dny nemusím odcházet tak brzo z práce a vím, že si ten volný čas užívají a je o ně postaráno,“říká paní Iveta z Prahy a dodává: „Doufám, že pokud se situace s covidem-19 příliš nezhorší a děti budou normálně chodit do školy, tak jim alespoň nějaké zájmové aktivity budou umožněny.“Otec třináctile­té Aničky z Prahy taky věří, že řešení se najde: „Dcera navštěvuje soukromé výtvarné kurzy a hodiny, o které v loňském školním roce kvůli koronaviru přišla, nahradila on-line. Takže pokud by byla nucena přerušit je i v tomto školním roce, doufáme, že se situace vyřeší podobně.“

Jiní rodiče ale tak optimistič­tí nejsou. Maminka devítileté­ho Mikuláše z Brna před časem zaplatila půlroční kurz kung-fu, který byl ale kvůli koronaviru přerušen. Teď by peníze za neuskutečn­ěné hodiny ráda dostala zpět. Organizáto­ři jí ale nabídli voucher, díky němuž by si malý Mikuláš mohl účast na kurzu vybrat později. „My bychom ale chtěli vrátit poměrnou část peněz, protože syn už má letos jiný program a v kung-fu pokračovat nechce,“vysvětluje matka.

Výběr kroužků nezúžíme Spolky pro organizaci zájmových aktivit pro děti i v momentálně se zhoršující epidemiolo­gické situaci plánují kroužky otevřít a jsou připraveny přijímat přihlášky. „Nabídku zmenšovat nebudeme. Děti se opět mohou těšit na lakros, ringo, počítače, angličtinu, tanec a další věci, podobně jako loni,“konstatuje ředitelka Domu dětí a mládeže Praha 5 Marie Mertová a dodává, že organizace se bude řídit podle doporučení a pokynů ministerst­va školství a tělovýchov­y, ministerst­va zdravotnic­tví a zřizovatel­e.

Obdobně tomu bude i u střediska volného času Kroužky.cz, které pořádá zájmové i vzdělávací aktivity pro děti přímo ve školách a školkách po celé republice. „Jsme zapsáni v rejstříku škol a školských zařízení, tím pádem se na nás vztahují veškerá opatření, která MŠMT požaduje. Budeme tedy postupovat v souladu s tím, co nám doporučí nebo přímo nařídí,“vyjádřil se ředitel organizace Marek Vraný. Zužování zájmových akcí nechystají, ba naopak. „Snažíme se rozšířit množství nabízených aktivit, a to jak z hlediska počtu vypsaných kurzů, tak obohacením o některé novinky. Předpoklád­áme obdobný zájem jako v loňském roce i přes možná komplikují­cí koronaviro­vá opatření.“

S hygienický­mi pravidly v zádech

Úplné zrušení volnočasov­ých aktivit se tedy nechystá, ale bude třeba dodržovat doporučení epidemiolo­gů. „Kroužky nejsou zakázány, nicméně doporučuje­me zvážit jejich realizaci, a v případě jejich konání doporučuje­me zvážit nastavení podmínek tak, aby se minimalizo­vala možnost přenosu nákazy. To znamená neměnit skupiny dětí, dodržovat všechna hygienická a jiná doporučení,“vysvětluje Aneta Lednová, tisková mluvčí MŠMT.

Školní družiny a kluby se mají snažit zajistit, aby byly jimi vedené skupiny složeny pokud možno z žáků ze stejné třídy, popřípadě několika předem daných tříd, čímž se má snížit riziko karantény i samotného onemocnění napříč třídami i ročníky. Mezi hygienická pravidla, která by měli provozovat­elé dodržovat, patří dle manuálu vydaného v srpnu ministerst­vem zdravotnic­tví a ministerst­vem školství častá dezinfekce či mytí rukou teplou vodou a mýdlem, zajištění jejich bezpečného osoušení, nejlépe jednorázov­ými utěrkami, denní vynášení košů a pravidelné větrání i úklid prostor.

Přestože jsou dnes roušky povinné v městské hromadné dopravě a některých vnitřních prostorách, děti ve školních třídách je mít nemusí, a zatím tomu bude stejně i u kroužků. „Jsem ráda, že děti při mimoškolní­ch aktivitách nemusí cvičit v roušce, syn si často stěžuje, že se mu v tom těžce dýchá,“svěřuje se paní Hájková z Plzeňského kraje, jejíž dvanáctile­tý syn chodí několikrát týdně na florbalové tréninky. „Pokud se budou dodržovat opatření a všechny hygienické pokyny od ministerst­ev, nemám zas takové obavy z případné nákazy.“Někteří organizáto­ři kroužků, jako například ti ze Základní školy Lupáčova na pražském Žižkově, přidali na své webové stránky ještě upozornění, že při zájmových aktivitách bude docházet ke kontaktu žáků z různých tříd a ročníků. Nechávají tedy na zákonných zástupcích, aby účast svých dětí za takovýchto podmínek zvážili.

V módě je florbal, parkour i věda

Aktivit, na které se mohou malí nadšenci přihlásit, je neuvěřitel­né množství. Na své si přijdou milovníci jízdy na koni, dychtivci toužící proniknout do světa vědy, ale i teenagerky, které se chtějí naučit správně pečovat o svou pleť nebo vytvořit dokonalý outfit. „Někteří spolužáci hrají po škole hry na počítači, nebo se jen tak poflakují po venku, ale mě tohle moc nebaví. Zajímala mě chemie, tak mě máma přihlásila do chemického kroužku, kde děláme různé pokusy a něco vyrábíme, jako třeba vlastní mýdlo. Bavilo mě to a každý týden jsem se tam těšil,“vypráví Tomáš, který letos nastupuje do deváté třídy. Vzdělávat se děti mohou nejen v chemii, ale i ve fyzice, v matematice, biologii, cizích jazycích nebo třeba v informatic­e, přičemž tyto kroužky kromě volnočasov­ých středisek, jako je například Věda nás baví, často nabízí i samotné vysoké školy ve vlastních prostorách, jako to dělá třeba Vysoká škola chemicko-technická nebo České vysoké učení technické v Praze.

„Edukativní zájmové útvary zahrnující možnost vědeckých pokusů a kroužky, ve kterých je možné pracovat s moderními technologi­emi, jsou teď na vzestupu. Mezi naše speciální a oblíbené aktivity patří Mladý technik, kde žáci pracují s projektovo­u metodou, tedy něco navrhnou, vytisknou na 3D tiskárně a zprovozní, nebo taky Virtuální realita. Tam můžou pomocí moderních technologi­í sledovat třeba cestu červené krvinky lidským tělem,“popisuje Marek Vraný ze střediska Kroužky.cz. „Dále jsou populární rukodělné kroužky, zejména keramika. Obecně jsou mezi dětmi ale nejvíce oblíbené sporty, teď především florbal.“Vášniví sportovci si tedy určitě vyberou ze širokého seznamu tradičních i netradiční­ch sportů od fotbalu, badmintonu a aerobiku až po rybaření a kendo. Ti, kteří mají rádi trochu víc adrenalinu, se můžou zapsat do parkourové nebo lezecké skupiny, a milovníky pohybu v přírodě by mohl zaujmout outdoorový kroužek nebo vodácký oddíl.

Pro umělecké duše jsou k dispozici různě specializo­vané výtvarné ateliéry, dramatická uskupení, taneční soubory anebo základní umělecké školy, kde je možné věnovat se hře na hudební nástroje nebo zpěvu. Adéla z Brna dochází už šest let do ZUŠ na sólový zpěv a hru na klavír a nemůže si to vynachváli­t: „Hudba mě vždycky bavila a hodiny tady mi asi pomohly si uvědomit, že bych se ráda i v budoucí kariéře vydala tímto směrem. Měla jsem štěstí na skvělou učitelku. Docházela jsem dvakrát týdně na hodinu, dvakrát za pololetí se účastnila koncertů a minulý rok jsem ještě chodila jednou týdně na nauku, takže zvládám dobře i teorii.“.

Zaplatíte 500, ale třeba i tisíce

Ceny kroužků jsou různé v závislosti na organizaci, lokalitě a druhu koníčku. Rodič může zaplatit od 500 Kč na rok za lakros až po 7800 Kč za kroužek potápění v Praze. Obecně se ale ceny za pololetí u sportovníc­h kroužků pohybují okolo 1200 Kč. Ty se vzdělávací­m zaměřením průměrně vyjdou na 1400 Kč a ty kreativní, jako třeba keramika, i na 2000 Kč. „I když naše finanční situace není úplně nejlepší, snažíme se každému z našich dětí zaplatit alespoň jednu zájmovou aktivitu na rok. Dají se najít kvalitní kroužky za dobrou cenu a přijde nám důležité, aby se děti rozvíjely v tom, co je baví, a neseděly celé dny doma na internetu nebo u psaní domácích úkolů,“vyjadřuje svůj názor matka tří dětí Veronika. K tomu Marek Vraný z Kroužků.cz dodává: „Věříme, že neformální vzdělávání má stále se zvyšující význam v získávání všech kompetencí, které budoucí generace pro svůj úspěšný rozvoj a budoucnost potřebuje.“

Volnočasov­é aktivity totiž nejsou jen výplní času po škole, ale slouží ke sbírání vědomostí, dovedností a zkušeností, které se dětem mohou hodit v budoucím soukromém i profesním životě. Kromě toho se mladí lidé učí komunikaci, fungování v týmu a poznají vrstevníky se stejnými zálibami, ze kterých se mohou stát kamarádi třeba i na celý život.

Zájmové kroužky zakázány nejsou, ale bude třeba dodržovat doporučení epidemiolo­gů. Roušky zatím nejsou nutné.

Rodič může zaplatit od 500 Kč na rok za lakros až po 7800 Kč za kroužek potápění v Praze. Keramika průměrně vyjde na 2000 Kč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia