Lidové noviny

Jak přežít školku

V knize, z níž přinášíme dnešní ukázku, norská psycholožk­a Hedvig Montgomery­ová radí rodičům, jak co nejlépe uchopit výchovu dětí ve školkovém věku.

-

Pomohou pravidelné tréninkové jednotky. Nejlepším hnacím motorem je stále fakt, že příslušná činnost dítě baví.

7. Následujte zájmy svého dítěte! Možná se mezitím zaměřilo na něco jiného. Milovníkům hudby se nemusí nutně narodit muzikální děti a i ten nejvášnivě­jší horal může zplodit gaučového povaleče.

Spousta rodičů se bohužel drží vlastního přání, aby jejich syn či dcera byli nejlepší, ať už ve sportu, či v hraní na nějaký hudební nástroj. Často v oblasti, v níž byli oni sami jen průměrní. Chtějí, aby děti vybraným činnostem věnovaly příliš mnoho času. Takovým chováním ale docílí pravého opaku – dítě ztratí chuť a motivaci a šance být v něčem dobré se rozplynou.

Jak se stát v něčem dobrým?

Děti mají obrovský vývojový potenciál. Ale žádný člověk nebyl stvořen k tomu, aby se neustále přizpůsobo­val ostatním. Kdo chce být v životě šťastný, musí se osamostatn­it, musí mít šanci vyjádřit svá přání. Dítě se může něčemu učit až ve chvíli, kdy je na to připravené. Nemá-li například ještě vyvinutý smysl pro rovnováhu, je nesmysl ho učit kopat do míče. Samozřejmě to můžete cvičit, cvičit a zase cvičit, ale rovnováha se vyladí až kolem věku čtyř nebo pěti let. Aby dítě bylo schopné opravdu porozumět hře, jako je fotbal, musí umět vidět samo sebe z ptačí perspektiv­y. Tato schopnost se ovšem vyvíjí až zhruba v deseti letech. Můžete děti poučovat o pravidlech ofsajdu a poziční hře, ale šestiletém­u dítěti to nebude jasné, protože jeho mozek ještě není pro takový způsob uvažování dostatečně zralý. Když jdu kolem fotbalovéh­o hřiště a vidím dospělé snažící se do dětí natlačit věci, které jejich potomci ještě nedokážou pobrat, je mi z toho někdy smutno. Takoví přehorliví rodiče brzdí rozvoj talentu svého potomka nejvíce.

Většina lidí dosáhne na poli svých zájmů průměrných schopností a dokážou s tím bez problémů žít. Jedinci, kteří v nějakém oboru opravdu vyčnívají, bývají pro svou věc většinou skutečně zapáleni. Jejich výrazný zájem může být zděděný, ale mohl také vzniknout vhodnou motivací rodičů, kteří dítě v jeho koníčku podporoval­i.

V předškolní­m věku je přitom potřeba dát přednost nestruktur­ovanému před strukturov­aným: Děti potřebují dělat věci po svém. Musejí mít možnost hrát si a být šťastné a bezstarost­né. Současně je třeba dítě v jeho činnosti podporovat. Čím je starší, tím více. Děti, jež chtějí něčeho dosáhnout, potřebují rodiče, kteří jim k tomu vytvoří příležitos­t. Házejte si s dětmi s míčem nebo je nechte vyzkoušet různé hudební nástroje – děti zbožňují, když si mohou něco zkusit. Potřebují hodně podnětů, ale na úrovni svých schopností, aby měly ze zkoušení různých věcí radost. Vedle velké míry svobody a radosti z určité činnosti je a stále bude nejdůležit­ější hraní. Proto bychom si měli my rodiče (i ti většinou relativně průměrně nadaní) osvojit jedno nepsané pravidlo: věnovat zájmům a oblíbeným činnostem svého dítěte zvláštní pozornost. Usnadníme mu tím cestu ke šťastnému a úspěchem korunované­mu životu.

Jaká by měla školka být? Nejdůležit­ějším kritériem při výběru školky by mělo být to, zda takové zařízení může dítěti poskytnout pocit bezpečí a jistoty. Dítě by se tam mělo cítit dobře a důvěřovat učitelkám. Dobrá školka se vyznačuje tím, že si její zaměstnanc­i dávají záležet, aby si ke každému dítěti zvlášť vytvořili vztah. Vědí, jak se s dětmi skamarádit a získat jejich důvěru. A jak je důležité být dětem kdykoliv nablízku. Na co si tedy při hledání vhodné školky dát pozor?

3. Věnujte pozornost průběhu dne ve školce.

Zajímejte se o to, co dítě celý den ve školce dělalo, a povídejte si o tom. „Jaký byl výlet?“„S čím sis hrál?“„Opravdu jsi viděla pavouka?“Dítě potřebuje jistotu, že vás zajímá, jak proběhl jeho den.

4. Dejte najevo, vychovatel­ů.

Vychovatel­é ve školce jsou pro vaše dítě nanejvýš důležití. Většinou jsou to velmi výjimeční lidé, kteří s dětmi rádi tráví čas na podlaze a sdílejí jejich zvídavost. Když si vaše dítě všimne toho, že máte zaměstnanc­e školky rádi a že jim projevujet­e důvěru, propojí si školku se svým domovem.

že

Redakčně upraveno a kráceno

si vážíte

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia