Lidové noviny

Tým statečných nadchl

Čeští fotbalisté Skotsku v Lize národů podlehli 1:2, nouzově sestavený tým však herně překvapil a potěšil.

- TOMÁŠ KUBÁNEK

(vlevo) přijímá gratulaci po svém gólu, kterým dostal Čechy proti Skotům do vedení Česko Skotsko

Člen vedení pražské Slavie po oznámení nominace na Skotsko napsal na Twitter: „Musím říct, že se na ten tým statečných fakt těším.“Při sledování včerejšího druhého vystoupení české reprezenta­ce v Lize národů potěšen rozhodně musel být. A s ním rovněž ostatní fanoušci.

Nouzově sestavený výběr, který o víkendu nahradil kontroverz­ně rozpuštěný A-tým, v Olomouci se Skoty zápolil opravdu statečně a minimálně polovinu hrací doby byl i lepší.

„Nemáme se za co stydět, předvedli jsme statečný výkon,“říkal po zápase prostředni­ctvím České televize útočník Stanislav Tecl, který připravil první gól.

Už v úvodu svěřenci dočasného kouče Holoubka předvedli, že motivace jim neschází. Deset minut nepustili soupeře za polovinu a svou aktivitu korunovali vedoucí brankou Peška, který využil Teclova chytrého vysunutí za obranu.

Sedmadvace­tiletý liberecký záložník Jakub Pešek nikdy v žádném reprezenta­čním výběru nehrál a teď slavil gól za áčko. Není divu, že s radostí zapumpoval paží a od plic si zakřičel. „Standa Tecl skotského hráče udržel na zádech a čekal jsem jeho přihrávku. Pohlídal jsem si ofsajd a překonal brankáře, za ten gól jsem moc šťastný,“popsal Pešek svou trefu.

Zatímco v českém týmu měli za sebou reprezenta­ční start pouze Hubník a Tecl, za Skoty hráli borci z Manchester­u United, Arsenalu, Liverpoolu či Celtiku

Glasgow. Není divu, že byli jasnými favority, ovšem na hřišti to podle toho vůbec nevypadalo.

Ostrované se probudili až v polovině první půle, bohužel jejich zlepšení přineslo i vyrovnávac­í gól. Pokusy Palmera a Christieho z úhlu ještě Mandous vyrazil, střílený centr Palmera ale už mezi stopery Dykes umístil přesně.

Obrat Skotové dokonali krátce po přestávce. Malinský fauloval kousek za hranicí vápna Robertsona a penaltu Christie se štěstím proměnil.

Češi se zlomit nenechali a postupně se rozehráli k ještě lepšímu výkonu než zkraje zápasu. Občas to sice zaskřípalo v podobě nepřesné přihrávky, příliš vysokého centru nebo špatně rozehranéh­o rohu, jinak ale byli fotbalověj­ší. Snažili se kombinovat, tlačit, střílet po vypracovan­ých akcích i z dálky. Převahu jasně dokládají i statistiky: 19:6 na střely, 8:0 na rohy, 0:4 na žluté karty. Jen v gólech byli Skotové lepší.

A to také proto, že je hned dvakrát zachránila tyč. Trefil ji Havlík z přímého kopu i hlavičkují­cí Růsek po rohu v samém závěru.

„Kluci tu nervozitu před zápasem přetočili v pozitivní energii, chci jim za předvedený výkon poděkovat,“uvedl kouč Holoubek.

Škoda že na Andrově stadionu nemohli být diváci, to by byl pro tým, který nejspíš zachránil reprezenta­ční výběr před potupnou kontumací, dokonalý zážitek. A možná že by hráče dotlačili k vyrovnání. Bylo by rozhodně zasloužené.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jakub Pešek
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jakub Pešek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia