Lidové noviny

Djokovič na hraně: ničení raket i hádky s fanoušky

Výsledky US Open

- DAVID AKO

Ač si hned po incidentu sypal popel na hlavu, na diskvalifi­kaci po zásahu rozhodčí a celkovém konci na US Open už Novak Djokovič nemohl nic změnit. Pro chování srbského tenisty neměla pochopení ani většina jeho kolegů.

Podobný moment nezažil žádný z grandslamo­vých turnajů dlouhých dvacet let, až Djokovič v osmifinálo­vém duelu s Pablem Carreňem-Bustou po prohraném servisu v prvním setu na 5:6 odpálil naslepo míček a trefil čárovou sudí do krku.

Aktuální světová jednička tak napodobila počínaní Stefana Koubka z Roland Garros 2000, kdy rakouský tenista vzteky zahodil raketu a zasáhl jí sběrače míčků. V minulosti byl na turnajích velké čtyřky vyloučen také Jeff Tarango, Tim Henman (oba Wimbledon 1995), Carsten Arriens (Roland Garros 1995), proslulý bouřlivák John McEnroe (Australian Open 1990) či Denis Shapovalov, jenž trefil před třemi lety míčkem do oka sudího na umpiru.

„Z celé situace jsem smutný a prázdný, je mi nanejvýš líto, že jsem jí způsobil takový stres. Bylo to neúmyslné, tak chybné. Omlouvám se všem zaintereso­vaným za své chování,“prohlásil ihned po utkání Djokovič.

Rodák z Bělehradu měl až do tohoto utkání úctyhodnou sérii 26 vítězství v řadě, podle pořadatelů turnaje navíc nezíská z turnaje žádné body do žebříčku, přijde o prémii 250 000 dolarů za účast v osmifinále a dostal za nesportovn­í

Muži - 4. kolo:

Carreňo (20-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:5 diskvalifi­kace,

A. Zverev (5-Něm.) - Davidovich (Šp.) 6:2, 6:2, 6:1,

Shapovalov (12-Kan.) - Goffin (7-Belg.) 6:7 (0:7), 6:3, 6:4, 6:3, Čorič (27-Chorv.) - Thompson (Austr.) 7:5, 6:1, 6:3.

Ženy - 4. kolo:

Rogersová (USA) - KVITOVÁ (6)

7:6 (7:5), 3:6, 7:6 (8:6),

S. Williamsov­á (3-USA) - Sakkariová (15-Řec.) 6:3, 6:7, 6:3, Bradyová (28-USA) - Kerberová (17-Něm.) 6:1, 6:4,

Ósakaová (4-Jap.) - Kontaveito­vá (14-Est.) 6:3, 6:4.

Duel MUCHOVÁ (20) - Azarenková (Běl.) skončil po uzávěrce.

chování pokutu 10 000 dolarů.

„Byl to trochu šok, co?! Ale pravidla jsou pravidla. Rozhodčí a supervizor jednali správně, i když to nebylo snadné,“prohlásil jeho soupeř Carreňo-Busta na pozápasové videokonfe­renci.

Djokovičov­o počínání odsoudila drtivá většina tenisové komunity, není to navíc poprvé, co měl srbský tenista podobné selhání. Před čtyřmi lety v utkání proti Tomáši Berdychovi například praštil raketou tak agresivně, že jen těsně minula čárového rozhodčího. V témže roce pak při finále ATP Tour v Londýně napálil zběsile míček do publika. Památné jsou i jeho konflikty s fanoušky mezi výměnami či ničení raket.

„Správné rozhodnutí, sice na čárovou rozhodčí nemířil, ale napálil míč pryč a za své jednání musíte nést odpovědnos­t,“vyjádřil se Brit Tim Henman, jenž byl za podobné situace vyloučen z Wimbledonu v roce 1995. „Musíme se chovat lépe,“přidala se tenisová legenda Martina Navrátilov­á.

„Jsem v šoku asi jako všichni. S Novakem si rozumíme, bereme se navzájem jako rodinu. Tohle je možná nejtěžší chvíle jeho kariéry. Ale porušil pravidla, rozhodli se správně,“prohlásil šestinásob­ný grandslamo­vý vítěz Boris Becker, jenž byl tři roky Djokovičov­ým trenérem.

Své si k incidentu řekl i známý provokatér a aktuální světová čtyřicítka Nick Kyrgios, který se z obav kvůli koronaviro­vé pandemii z newyorskéh­o grandslamu odhlásil a pravděpodo­bně se nezúčastní ani Roland Garros. „Kdybych trefil podavače míčů do krku, kolik let bych měl distanc?“napsal Australan na svůj twitterový účet.

To srbská média fakt, že byl Djokovič diskvalifi­kován, rozlítil. „Byl brutálně okraden. Strašná nespravedl­nost,“stálo na titulní straně bulvárního listu Informer. Sportski žurnal označil nedělní událost za „Skandál v New Yorku“. „Šokující rozhodnutí. Až příliš tvrdý trest za náhodný úder,“napsal.

Americký tisk zdůraznil, že velmi netradiční turnaj hraný bez diváků za zpřísněnýc­h opatření má další zápletku. „Ztratil nervy. Jeho vyloučení dělá už tak bizarní US Open ještě podivnější­m,“napsal list New York Times.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia