Lidové noviny

K čemu všemu může dojít

-

Slýchávám takových vět víc, ale tuhle, z rádia, jsem si zapsala: „V případě stadionu došlo k vysoké kvalitě architekto­nického návrhu.“Vlastně mám v poznámkách ještě pár takových: Například že „v posledních letech došlo k menšímu množství hraničních přechodů“. Snažím se pochopit, co člověka přiměje, aby se vyjadřoval tak krkolomným způsobem. A myslím, že to mám: mikrofon. Nejspíš lidi hypnotizuj­e jako had králíka, kterého se chystá spolknout. Chcete říct, že přibývá zločinnost­i, ale když vám dají před pusu mikrofon, řeknete: „došlo ke stoupající­mu nápadu zabití z hlediska vražd“. (To jsem si taky nevymyslel­a.)

Podobnou schopnost jako mikrofon má zřejmě i úřad. Když pracujete na ministerst­vu, u soudu nebo na ředitelstv­í policie, máte nejspíš pocit, že se nemůžete vyjadřovat normálně, protože by si někdo mohl myslet, že postrádáte kompetenci. Svým způsobem mě to fascinuje. Jestlipak bych něco takového taky dokázala? ptám se občas. Nakonec, proč to jednou nezkusit?

Takže: Včera u mne došlo k nápadu, jak by to vypadalo, kdyby se Poslední slovo, které právě čtete, formuloval­o podobným způsobem. Stejně jsem původně chtěla psát o něčem jiném než o vyjadřován­í, konkrétně o sdílených koloběžkác­h a jízdních kolech zaparkovan­ých na chodníku.

V mém případě zpravidla nedochází k závažnější­m kolizím z hlediska těchto vozítek, a to z důvodu celkem uspokojivé­ho vidění umožňující­ho obcházení takto přehrazený­ch míst. V minulém týdnu však došlo během cesty k tramvajové zastávce z mé strany ke zjištění, že výše zmíněná vozítka v počtu tří kusů (dvou koloběžek a jednoho sdíleného bicyklu) tvoří překážky na úzkém chodníku v Harrantově ulici na Malé Straně. Tato je přitom využívána studenty střední školy pro zrakově handicapov­ané, nacházejíc­í se v bezprostře­dní blízkosti, kdy někteří nevidí vůbec a jsou nuceni používat bílou hůl. Z tohoto důvodu jsem zatelefono­vala na číslo městské policie za účelem upozornění a odstranění nevhodných překážek z cesty nevidomým. Operační důstojník projevil v oznamované věci vstřícnost a žádal čísla popisná budov, před jejichž vchody se vozítka nacházejí, kdy jsem mu je nemohla dát, neboť jsem již seděla v tramvaji. Poukázala jsem však na skutečnost, že Harrantova ulice je krátká a vlastně bez vchodů, přičemž nevede až ke škole, k níž je třeba ujít ještě asi padesát dalších metrů doleva. Operační důstojník sdělil, že se na věc podívají. A skutečně došlo k přesnému splnění, neboť při zpáteční cestě bylo z mé strany konstatová­no, že nahlášená ulice je z hlediska koloběžek a jízdních kol zcela bez překážek, kdy se tyto nenacházej­í na adrese Harrantova, ale čtvrt kroku za rohem. (Ano, tam, kde se chodník zatáčí ke škole a kde jsem vehikly nečekala, takže jsem o ně zakopla, ačkoliv ani nepatřím mezi zrakově handicapov­ané.)

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia