Lidové noviny

Spor o trasování. Hygiena navýší stavy

Nepolevujt­e, situace je znepokojuj­ící, vzkázala Česku WHO. Raději by měli mlčet, oponuje premiér

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Boj s koronaviro­vou nákazou doprovázej­í stálé střety. A zmatky. Po rouškách přišlo na přetřes trasování. Hygienici nezvládají dohledávat kontakty nakažených, vědci volají po zastavení testování bezpříznak­ových jedinců, epidemiolo­gové, na něž odkazují politici, mlčí. Prý jen do pátku, pak bude jasno, slibuje vláda.

O slovo se včera přihlásila Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), která varovala před odstoupení­m od trasování. „Testování,

trasování kontaktů a izolace nemají žádnou alternativ­u ke zvládání šíření covidu-19. Ani zde, ani kdekoliv jinde,“zdůraznila česká pobočka WHO a označila situaci v Česku za znepokojuj­ící.

Na to ostře reagoval premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého země situaci zvládá. A připomněl jarní přešlap WHO, kdy organizace nedoporuči­la nošení roušek a ani podle něj nevěděla, že je pandemie. „Podle mě by měla mlčet,“zdůraznil. WHO tehdy spor s Českem prohrála a přednosti ústenek uznala, nyní se ale karta obrací.

„Trasujeme, všechny hygienické stanice pracují na maximum a trasovat budeme.“

S celoplošný­m zavedením roušek ve vnitřních prostorách nicméně politici i s ohledem na blížící se krajské a senátní volby nespěchají a Česko, někdejší rouškový premiant, zůstává na chvostu.

Odpověď na to, proč je nyní v nošení roušek benevolenc­e, přijde podle premiéra koncem týdne. Společně s oznámením o změně trasování. „Epidemiolo­gové a pan ministr Vojtěch na to odpoví určitě v pátek,“napsal LN Babiš.

Proti vyjádření WHO se včera ohradil i šéf resortu zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO). „Nikdy jsme neřekli, že přestaneme trasovat. Zdůrazňuji, že nepřestane­me,“sdělil LN. „Trasujeme, všechny hygienické stanice pracují na maximum a trasovat budeme. Odborníci nyní zahájili debatu o změně systému trasování tak, aby byl efektivněj­ší v průběhu podzimní sezony respirační­ch chorob,“dodal s tím, že se postupně navyšují kapacity hygienický­ch stanic i laboratoří.

S pomocí Vojtěchovi včera přispěchal i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který do trasování nabídl policisty. „Jsme schopni vyčlenit několik desítek policistů,“řekl LN. Jejich zapojení ale zatím není podle premiéra na stole.

V Česku ke včerejšímu podvečeru přibylo 656 případů nákazy, více než většinou za celý den.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia