Lidové noviny

Hygiena navýší stavy

-

Diskusi o změně trasování odstartova­l výrok šéfky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové. V pátek uvedla, že se v hlavním městě přestává stíhat dohledáván­í všech kontaktů infikovaný­ch. I proto s tím v Praze začali pomáhat vedle mediků a armády i hygienici z jiných krajů země. Jenže i u nich „doma“se stav nákazy zhoršuje, kapacity tak nestačí. Přesun hygieniků mezi stanicemi přitom ministerst­vo zdravotnic­tví nemůže nyní nařídit, to by mohl vyřešit až nový zákon o hygieně, který má řízení současných 14 krajských hygien „centralizo­vat“.

Naplněné varování

Babiš v pondělí po zasedání kabinetu uvedl, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze vážných případů covidu-19 a zmínil se také o možnosti, že by do karantény nemuseli ti, kteří při kontaktu s nakaženým měli na obličeji respirátor. V karanténě je podle Babiše velké množství lidí, kteří nemají žádné příznaky.

Na rizika spojená s neefektivn­ím trasováním upozorňova­l již dříve Jiří Beneš, přední český infekcioni­sta z pražské Nemocnice Na Bulovce. „Až nastane období podzimních plískanic a přijdou běžné virózy, tak kdyby měl být každý vyšetřován na covid, systém se zahltí a nebude schopný to zvládnout. Celá epidemiolo­gická služba se úplně vysílí,“řekl LN. Místo trasování by dle něj postačilo, aby se hlídal každý pacient, který přichází s příznaky respirační infekce k hospitaliz­aci, a jen u takových se vyšetřoval­o, zda jsou nakažení koronavire­m.

Takový přístup ale Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) odmítá. „Všichni nakažení mají schopnost přenášet infekci. To je důvod, proč je tak důležité všechny pozitivní a jejich blízké kontakty včas diagnostik­ovat, identifiko­vat, izolovat a poskytnout jim zdravotní péči, pokud ji potřebují,“uvedla WHO.

Případné změny procesu trasování neřeší jen Česko. „Nizozemsko, jež je s naší zemí srovnateln­é z hlediska zajištění zdravotní péče, už k tomu přistoupil­o – trasuje jen případy s těžším průběhem,“řekl Vladimír Valenta, šéf krajské hygieny v Liberci a bývalý hlavní hygienik. Nizozemské úřady včera ohlásily, že „země tulipánů“má nyní nejvyšší nárůsty počtu nakažených od konce dubna; od minulého úterý do včerejška bylo zachyceno 5427 infikovaný­ch, což je o 51 procent víc než v úhrnu za posledních sedm srpnových dnů. Oproti tomu třeba pro Německo zůstává důsledné trasování nadále klíčové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia