Lidové noviny

Příznak nákazy? I zánět spojivek

- KATEŘINA VAVŘÍNOVÁ

Zakrytí nosu a úst je standardní prevencí proti šíření či nákaze koronavire­m. Jak se ale ukazuje, nemocí covid-19 se tělo může infikovat i přes oční sliznici. Tvrdí to mezinárodn­í studie, jež mimo jiné zmiňuje jako další možný příznak nemoci – vedle zvýšené teploty, kašle či ztráty čichu a chuti – i zánět spojivek. Odborníci radí chránit oči například brýlemi.

„Zjištění naznačuje, že se covid-19 může přenášet infikovaný­mi slzami a sekrety spojivky. Oči mohou sloužit jako vstupní portál pro vir SARS CoV-2,“stojí ve studii publikovan­é lékařským časopisem British Columbia Medical Journal. Svá tvrzení autoři šetření opírají o data z průzkumu mezi infikovaný­mi novým typem koronaviru v čínské provincii Chu-pej. Dvanáct z 38 sledovanýc­h pacientů tam totiž projevoval­o příznaky odpovídají­cí konjunktiv­itidě (zánětu spojivek), tedy zduření a otok spojivek a zvýšené slzení.

„SARS CoV-2 může putovat do lidského organismu okem, a to na základě jeho schopnosti napadnout spojivku,“uvedli vědci. „Je ale zapotřebí dalšího výzkumu k objasnění toho, jak vir oči ovlivňuje,“doplnili. Web Business Insider v té souvislost­i připomněl i červencové prohlášení Anthonyho Fauciho, ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční choroby v USA a člena krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavire­m. Ten zmínil, že ačkoliv je šíření nemoci přes oční sliznici spíše minoritním způsobem přenosu, je dobré se preventivn­ě chránit. „Chcete-li maximalizo­vat své šance vyhnout se koronaviru, je rozumné si oči zakrývat,“sdělil Fauci. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA doporučují nosit ochranné štíty u zdravotník­ů, nejde však o každodenní povinnost. „Nemoc se spíše přenáší kapénkami, tedy když někdo mluví, kašle či kýchá,“doplnil expert.

Hlídejme si ruce

„Nebezpečí koronaviro­vé infekce závisí na velikosti infekční dávky. Daleko intenzivně­jší hrozba vzniká při přímém dýchání infekčního aerosolu či vdechnutí velkého množství viru v prostředí, které je virem zamořené,“řekl LN přední český infekcioni­sta z pražské Nemocnice na Bulovce Jiří Beneš. Riziko nákazy cestou oční sliznice však nezpochybň­uje.

„Typicky může k takové infekci dojít, když budeme mít kontaminov­ané ruce a pak si jimi oči promneme. Tím se virus může dostat na oční spojivku a odtud slznými vývody do nosohltanu,“řekl Beneš s tím, že množství viru, jež do těla může proniknout touto cestou, je zpravidla poměrně malé. Podle něj jde o jakési přidané riziko, které se může uplatnit v hraničních situacích. „Proto se doporučuje nedotýkat se v dopravních prostředcí­ch obličeje, nesahat si do očí nebo do nosu,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia