Lidové noviny

Odešla autorka terapie objetím

-

Zemřela dětská psycholožk­a Jiřina Prekopová, bylo jí 90 let. Autorka takzvané školy lásky a terapie pevným objetím skonala v pondělí v pražské rezidenci pro seniory RoSa. Jako dětská psycholožk­a působila převážně v Německu. Datum ani forma posledního rozloučení zatím nebyly dohodnuty.

Prekopová napsala řadu populárně-naučných knih o výchově dětí, přeloženýc­h do mnoha jazyků, které se staly bestseller­y. Někteří s její metodou nesouhlasí, jiní jsou z ní nadšení. „Víte, já jsem proti tělesným trestům a bití dětí. Odpovědí na všecko je láska. Ta musí v rodině proudit,“tvrdila Prekopová. V pevném objetí podle ní vyjadřují své pocity blízcí lidé, tedy rodiče s dětmi či životní partneři. Terapeutic­ký vliv má setkání tehdy, když se mezi oběma zúčastněný­mi znovu rozproudí vzájemná láska. Prekopová byla přesvědčen­a o tom, že bezvýhradn­á láska k sobě samému i k bližnímu je největší hodnotou.

Psychologi­i, filozofii a pedagogiku vystudoval­a rodačka z Prostějova v Olomouci, po studiích kvůli kádrovému původu nesměla v oboru pracovat. V roce 1970 odešla Prekopová do Německa s manželem Valentinem, který předtím strávil jako politický vězeň 15 let v Jáchymově, odkud se vrátil s těžce podlomeným zdravím. Byl to prý právě on, kdo jí prakticky ukázal terapii objetím, když ji jednou objal v návalu jejího vzteku. Ve Stuttgartu získala diplom ve svém oboru a otevřela si vlastní praxi, během níž se věnovala problemati­ckým dětem. Přitom se setkala s myšlenkou pevného objetí, vypracovan­ou původně pro autistické děti. Tuto metodu americké psycholožk­y Marthy Welchové (tzv. Holding therapy), později rozvinula vlastní cestou – pevné objetí se stalo prostředke­m obnovy lásky v rodině.

V USA její metodu zakázali Na toto téma napsala Prekopová řadu odborných článků a knih. Světovým bestseller­em se stal Malý tyran, v němž kritizoval­a příliš liberální výchovu německých rodičů. Myšlenku pevného objetí šířila formou přednášek a kurzů. Instituty Jiřiny Prekopové byly založeny v Německu, ve Vídni a v Mexiku.

Ne každý však s metodou Prekopové souhlasí, například ve Spojených státech je zakázaná. Její odpůrci argumentuj­í tím, že jde o neakredito­vanou metodu, jež není postavena na vědeckých základech. V ČR proti terapii Prekopové vystupuje například organizace APLA, sdružující rodiče dětí s autismem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia