Lidové noviny

Řekla ne vyvezení z Běloruska

- TOMÁŠ VLACH

Maryja Kalesnikav­ová byla poslední dobou nejviditel­nější tváří běloruské opozice. Chodila v Minsku na každý mítink a sklízela ohromný aplaus. Vysoká blondýna s krátkým účesem rozdávala úsměvy na všechny strany, když jsem se jí ale chtěl zeptat na minském náměstí Nezávislos­ti na to, jaký druh podpory očekává od sjednocené Evropy, odpovídat se jí nechtělo. A když se přece jen chystala něco říct, zarazil ji její tajemník Ivan Kravcov.

Kalesnikav­ová byla šéfkou předvolebn­ího štábu bankéře Viktara Babaryky, kterého ale volební komise k volbám nepustila a vzápětí ho prezident Alexandr Lukašenko nechal zavřít kvůli podezření z ekonomický­ch deliktů. Babaryka, šéf Belgazprom­banky s podílem ruského Gazpromu, byl však také považován za kandidáta pro Kreml přijatelně­jšího než sám Lukašenko.

Kalesnikav­ová se ale po uvěznění Babaryky plně dala na stranu opozice. Po zmanipulov­aných volbách a následných demonstrac­ích začal Lukašenkův režim vyštvávat a později vyvážet oponenty ze země. Postupně tak odjeli téměř všichni veřejně aktivní členové nově vytvořené Koordinačn­í rady opozice.

Bylo v podstatě otázkou času, kdy dojde na Kalesnikav­ovou. V jejím případě ale nelze mluvit o zatčení, ale o únosu. V pondělí v 10.05 ji za bílého dne odchytili lidé v civilu a v rouškách v centru metropole Minsku. „Zatáhli ji do mikrobusu, při tom jí upadl telefon, ten sebrali a odjeli,“popsala okamžiky „zadržení“svědkyně jménem Anastasia. O malou chvíli později přestali odpovídat na telefony i její sekretář Ivan Kravcov a tiskový mluvčí Anton Rodněnkov.

Ministerst­vo vnitra popřelo, že by mělo se zadržením Kalesnikav­ové cokoli společného. Policie dokonce přijala oznámení o jejím zmizení a formálně po ní začala pátrat. Vše se vyjasnilo druhý den ráno, když se objevily informace o tom, že všichni tři projeli přes běloruskou hraniční kontrolu směrem na Ukrajinu, k pohraniční­kům Kyjeva dorazili ale pouze Kravcov s Rodněnkove­m.

Podle běloruské verze událostí všichni ve voze BMW nejprve prošli první řádnou kontrolou asi 13 kilometrů od hranic a když prý u dalšího stanoviště posádka spatřila vojáka, nabrala a „zřejmě vystrčila“Kalesnikav­ovou z auta. Tu prý pohraniční­ci vzápětí zadrželi.

Vše se ale zjevně odehrálo zcela jinak. Podle ukrajinský­ch a běloruskýc­h opozičních činitelů Kalesnikav­ová roztrhala svůj pas, aby ji ukrajinští pohraniční­ci nemohli do země přijmout. „Předtím kategorick­y tvrdila, že ze země ji nikdo nedostane, jedině násilím,“řekl její kolega z opoziční rady Maksim Znak. „Vždycky říkala, táto, ať se děje cokoli, zůstanu v Bělorusku,“řekl její otec Alexandr Kalesnika.

Co s Kalesnikav­ovou je, nebylo až do uzávěry vydání jasné. Zřejmě skončila na služebně pohraniční stráže v Mozyru na jihu země a není vyloučeno, že úřady začnou pod nějakou záminkou její trestní stíhání.

Maryja Kalesnikav­ová jako první z lídrů běloruské opozice zabránila své nucené deportaci za hranice země, kterou v posledních dnech praktikují tamní bezpečnost­ní složky. Na celnici roztrhala pas.

Lukašenko se „přeseděl“„Chtěla utéct k sestře na Ukrajinu,“prohlásil o Kalesnikav­ové během společného interview s vybranými ruskými médii v prezidents­kém paláci Alexandr Lukašenko. Při hodnocení situace obviňoval opět cizí síly a neopomněl na Prahu: „Věří, že za vším stojí především Američané, kteří operují prostředni­ctvím center v Polsku a České republice,“přiblížil Lukašenkův pohled novinář přítomný rozhovoru. Za vnitřní příčinu prezident považuje to, že „v Bělorusku vyrostla dvě nová pokolení“a vytvořila se nevelká třída „měšťáků“, kteří se prý chtějí dostat k moci.

Zajímavým momentem a určitým posunem pak byla zmínka o tom, že se ve funkci „trochu přeseděl“a připustil předčasné prezidents­ké volby. Ty by se ale neměly konat dříve, než režim prosadí novou ústavu, prý s menšími pravomocem­i pro hlavu státu.

„Příprava ústavy ale bude trvat přinejmenš­ím dva roky, a tak by se podle Lukašenkov­ých představ měly předčasné volby konat někdy v roce 2022. S koordinačn­í radou opozice, pro kterou je taková prodleva nepřípustn­á, Lukašenko jednat nechce. „Nevím, kdo ti lidé jsou. Nejsou žádná opozice. Všechno, co navrhují, znamená katastrofu pro Bělorusko a běloruský národ,“prohlásil Lukašenko.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Povzbuzení protestují­cím dávala Maryja Kalesnikav­ová svou přítomnost­í při protestech. Režim doufal, že po jejím vyvezení o tuto podporu přijdou.
FOTO ČTK/AP Povzbuzení protestují­cím dávala Maryja Kalesnikav­ová svou přítomnost­í při protestech. Režim doufal, že po jejím vyvezení o tuto podporu přijdou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia