Lidové noviny

Kalifornii drtí nejhorší ohně v historii

- Kalifornie USA OREGON NEVADA Sacramento

Ničivé požáry v Kalifornii letos podle agentury AP sežehly již více než osm tisíc čtverečníc­h kilometrů půdy, což je pro tento americký stát rekord.

S třiadvacet­i ohnisky požárů v Kalifornii aktuálně bojuje téměř 15 tisíc hasičů. Od 15. srpna bylo ve státě zaznamenán­o přes 900 požárů; většinu z nich způsobily blesky.

Dosavadní účet mrtvých, popelem

3300 budov.

Podle mluvčí kalifornsk­ého Úřadu pro lesnictví a boj proti požárům Lynne Tolmachoff­ové je na smutném rekordu nejvíce překvapivé jak brzy byl zaznamenán. Mluvčí doplnila, že nejnebezpe­čnější období přitom ještě nenastalo. „Je to tím více znepokojuj­ící, neboť září a říjen jsou historicky našimi nejhoršími měsíci, pokud jde o požáry,“uvedla s tím, že toto období většinou provází vedra, sucho a silný vítr.

Dosavadní rekord byl zaznamenán v roce 2018, kdy požáry v Kalifornii sežehly necelých 8000 čtverečníc­h kilometrů.

Extrémní teploty, které v těchto dnech v Kalifornii panují, vedle napomáhání požárům také napínají zní osm lehlo asi do extrému tamější energetick­ou síť, neboť miliony lidí používají elektřinu k napájení klimatizac­í prakticky nonstop. Podle představit­ele společnost­i, která síť v Kalifornii spravuje, hrozí milionům lidí výpadky proudu, pokud se nepodaří poptávku po energii snížit.

Teplotní rekord ve „Městě andělů“

Největší kalifornsk­é město Los Angeles zaznamenal­o v neděli dosud nejvyšší naměřenou denní teplotu. Rtuť teploměru se na předměstí Woodland Hills západně od centra města vyšplhala na úroveň 49,4 stupně Celsia.

Největší z požárů, označený jako Creek Fire, devastoval les na svahu pohoří Sierra Nevada. Hasiči před plameny zachránili malé město Shaver Lake, které ohrožoval požár z okolních svahů.

V odlehlé obci Big Creek bylo podle místního obyvatele Tobyho Waita zničeno asi 30 domů. „Polovina všech obydlí shořela,“popsal Wait zdrcující následky ohně. Strážníci se nyní snaží zabránit tomu, aby se požár přesunul dále na západ směrem k Yosemitské­mu národnímu parku.

Další větší požáry na jihu Kalifornie donutily k evakuaci některé obyvatele okresů San Bernardino a San Diego. Příčinou požáru v okrese San Bernardino podle místních hasičů bylo vzplanutí „pyrotechni­ckého zařízení“na oslavě k odhalení pohlaví očekávanéh­o dítěte. Požár vznikl v sobotu ráno v El Dorado Ranch Park, odkud se rozšířil dále na sever. čtk, vst

Letošní požáry v Kalifornii již nyní trhají rekordy, to nejhorší má ale ještě přijít. Boj s živlem ztěžují extrémní teploty, tamější energetick­á soustava je na hraně kapacity.

 ?? FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Reddings
San Francisco
Los Angeles
San Diego
FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN Reddings San Francisco Los Angeles San Diego

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia