Lidové noviny

Špinavý vzduch je největší zabiják

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Téměř deset procent úmrtí v Evropské unii má na svědomí znečištěné ovzduší. Podle čerstvé zprávy Evropské agentury pro životní prostředí je nejhorší situace ve východní a střední Evropě.

Žijí ve velkém městě, jsou v pokročilém věku a ještě k tomu chudí. Takoví lidé jsou „ideální“kandidáti pro to, aby jejich pozemské dny předčasně ukončilo poškozené životní prostředí, především znečištěný vzduch – alespoň podle včera zveřejněné zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).

Podle výzkumníků lze v současnost­i člověkem poškozeném­u životnímu prostředí připsat každé osmé úmrtí v EU – v absolutníc­h číslech to dělá 630 000 zemřelých ročně (loni zemřelo v Unii asi 5,3 milionu osob). Ačkoli se to zdá být hodně, podle zprávy EEA jde ve skutečnost­i o značný pokrok, protože v 90. letech 20. století umíralo z environmen­tálních příčin ve státech dnešní EU více než milion obyvatel za rok.

Zdaleka největší podíl má znečištěný vzduch, který si ročně vyžádá asi 430 000 úmrtí. Následuje hlukové znečištění a kontaminov­aná voda. Podle zprávy jde každopádně o úmrtí, kterým lze předcházet a čísla dál výrazně snížit.

Špatná kvalita prostředí je ovšem podle reportu značně selektivní zabiják. Většina lidí, kteří z těchto důvodů zemřou, bydlí ve velkých městských aglomerací­ch a vysokou korelaci výzkumníci našli také s materiální­m bohatstvím – chudí lidé jsou vůči důsledkům poškozenéh­o životního prostředí mnohem zranitelně­jší.

Zpráva zmiňuje i rostoucí podíl klimatický­ch změn na předčasnýc­h úmrtích, kam řadí i stále častější vlny veder či povodně.

Pokud se do analýzy zahrnou také neunijní země, tak při pohledu na mapu Evropy podle podílu zemřelých z důvodu poškozenéh­o prostředí se zdá, jako by kontinent byl stále rozdělen „železnou oponou“. Všech deset států, které jsou podle tohoto kritéria nejhorší, leží bez výjimky ve východní a střední Evropě. Nejméně příznivá situace je z tohoto pohledu v Albánii a Bosně a Hercegovin­ě, kde úmrtí z environmen­tálních důvodů tvoří více než čtvrtinu z celku. V rámci EU jsou na tom nejhůře Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko.

Česko je sice ze středo- a východoevr­opských zemí druhé nejlepší za Slovinskem, přesto však zůstává pod evropským průměrem. Nejmenší důsledky má poškozené životní prostředí na úmrtnost obyvatelst­va ve Skandinávi­i, velmi dobře si vede také Švýcarsko či – poněkud překvapivě – Španělsko.

Koronaviru­s jako budíček Výzkumná zpráva se také věnuje spojitosti mezi koronaviro­vou nákazou a životním prostředím. Podle

výzkumníků degradovan­é prostředí výrazně zvyšuje riziko přenosu podobných infekcí. „Covid-19 pro nás znamenal další budíček, který upozorňuje na úzký vztah mezi ekosystéme­m a zdravím lidí,“řekla na margo výzkumné zprávy Stella Kyriakides­ová, eurokomisa­řka pro zdravotnic­tví.

Utlumení ekonomiky během první fáze koronaviro­vé nákazy na jaře sice podle eurokomisa­řky znamenalo výrazné snížení znečišťují­cích látek v ovzduší, tato změna však zřejmě bude jen dočasná, dokud se ekonomiky nevrátí k plnému výkonu. A řada států bude mít problém splnit environmen­tální standardy, zejména co se týká emisí skleníkový­ch plynů, k nimž se zavázaly.

Pokud jsou odhady obsažené ve zprávě EEA správné, tak i v letoším výjimečném roce zemře v EU zřejmě více lidí na poškozené životní prostředí než na nemoc covid-19 jako bezprostře­dní příčinu smrti. Ke včerejšímu dni totiž členské státy hlásí celkem 183 000 zemřelých na nákazu koronavire­m.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bledé vyhlídky. Městečko Cop?a Mică v centrálním Rumunsku patřilo kvůli hutím a chemičce k nejznečišt­ěnějším místům Evropy. Po uzavření nejšpinavě­jších provozů se sice situace zlepšila, místo ale i dnes působí krajně nevlídně. Snímek je z doby, kdy továrny ještě pracovaly.
FOTO PROFIMEDIA Bledé vyhlídky. Městečko Cop?a Mică v centrálním Rumunsku patřilo kvůli hutím a chemičce k nejznečišt­ěnějším místům Evropy. Po uzavření nejšpinavě­jších provozů se sice situace zlepšila, místo ale i dnes působí krajně nevlídně. Snímek je z doby, kdy továrny ještě pracovaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia