Lidové noviny

Trump měl kromě Obamy hanit i Mandelu

-

Americký prezident Donald Trump byl už před svým prvním zvolením posedlý minulým prezidente­m Barackem Obamou. Zpochybňov­al jeho místo narození i to, jak se dostal k diplomům prestižníc­h univerzit. Ve vzpomínkov­é knize, která vyšla tento týden, to napsal bývalý Trumpův osobní právník Michael Cohen. Tvrdí v ní, že Trumpovo pohrdání Obamou šlo tak daleko, že si budoucí prezident najal představit­ele Obamy a natočil s ním video, v němž tehdejšího prezidenta „rituálně propustil z úřadu“. Z knihy Disloyal – A Memoir (Neloajální – Paměti) citovala zpravodajs­ká stanice CNN, která získala titul ještě před jeho vydáním v úterý.

Cohen si odpykává tříletý trest vězení – přiznal se k porušení zákonů a byl také odsouzen za lhaní Kongresu, daňové úniky a podvody. Považuje se ale za člověka, který se pohyboval v Trumpově blízkosti a dobře ho zná. Označuje ho za „podvodníka, lháře, hrubiána, rasistu a predátora“. Podle něj chce prezidents­ký úřad zneužít výlučně k osobnímu finančnímu zisku. Bílý dům ale poukazuje na problémy, které má se zákonem sám Cohen, a označil ho za nedůvěryho­dného.

Cohen se omluvil za své kroky, jimiž Trumpovi pomohl dostat se k moci, ale podle CNN v knize zpochybnil některé trestné činy, k nimž se dříve přiznal. Označuje se za oběť „gangstersk­é taktiky“federálníc­h prokurátor­ů. CNN poukazuje na jeho zdrcující kritiku Trumpa.

Cohen se prý za pobytu ve vězení „ještě více utvrdil v přesvědčen­í, že Trump se úřadu nevzdá mírumilovn­ě“. Jeho ideálem mocného muže je prý ruský prezident Vladimir Putin – Trumpa oslňuje Putinovo bohatství a vliv stejně jako schopnost mít vše pod kontrolou, od tisku po finanční instituce. „Zavřít za mříže politické nepřátele, kriminaliz­ovat opozici, zničit tisk procesy za pomluvy – neuvědomov­al jsem si toto Trumpovo vidění, dokud nezačal bojovat o prezidents­ký úřad,“píše Cohen.

Opřel se i do Mandely

Obama však není jediným bývalým politikem, do kterého se měl Trump opřít. Po smrti jihoafrick­ého lídra Nelsona Mandely v roce 2013 Trump údajně řekl: „Mandela vyvedl celou zemi nahoru. Nyní je to zas **** díra. Nas*** na Mandelu. Nebyl to žádný vůdce.“Cohen také tvrdí, že Trump hlásal: „Řekněte mi jednu zemi vedenou černochem, která není dírou. Všechny jsou to p **** světa.“Proti výrokům už se ohradila Nadace Nelsona Mandely, která uvedla, že Trump není v pozici, kdy by mohl autoritati­vně hodnotit Mandelovo dílo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia