Lidové noviny

Trasování dřívek

Hygienikům ze scénáře vypadly lidské příznaky

- Martin Zvěřina

Na trasování si stěžují všichni, nemocní, zdraví, ti, kteří covid-19 prodělali, i ti, kdo o něm jen slyšeli a četli. V poslední době se množí úvahy a spory o to, zda trasovat všechny, nebo jenom vážné případy.

Nechme na chvilku stranou věcnou podstatu problému. Kolik lidí má hygiena k dispozici pro trasování či kolik z nás se připojilo na eRoušku. Vezměme to tak, jak to prožívají nemocní či lépe řečeno všichni s pozitivním testem.

Jakmile máte pozitivní test, spadáte automatick­y pod „jurisdikci“hygieniků. Ti se řídí svými odbornými hledisky a mají práce nad hlavu. Dokonce nechtějí, aby se do trasování zapojovali lidé bez odborného zázemí. Výsledkem jsou frustrovan­í „coviďáci“, kteří šmahem nadávají na chaos. Bodejť by nenadávali, když jim jeden den někdo oznámí, že mají pozitivní test, a následujíc­í dva či tři dny se jim nikdo neozve. Dotčení, celkem pochopitel­ně, třetí den volají hygieniky a ti je musejí odbýt, protože mají jinou práci.

Stačilo by přitom málo, každému pozitivně testovaném­u má někdo urychleně zavolat či poslat SMS, ujistit jej, že jeho případ „je v systému“, a instruovat jej, že pokud nemá klinické příznaky, nechť zůstane v izolaci a vyčká dalších pokynů. Tím by se hygienici zbavili většiny stěžovatel­ů. Na to nepotřebuj­ete experty, tohle mohou dělat studenti jako brigádu. Dalším významným vylepšením by mohlo být, kdyby existovalo pro všechny pozitivní nějaké call centrum. Dám příklad, jste v izolaci, nemáte klinické příznaky, ale začne vás intenzivně bolet ruka. Call centrum vám zprostředk­uje kontakt s někým, kdo pomůže. V praxi to bohužel vypadá tak, že dotyčný půl dne telefonuje od čerta k ďáblu a pak si pro něj přijedou „kosmonauti“, kteří jej odvezou do nemocnice, kde jej léčí brufenem.

Systém, hygienici či lékaři u nás v žádném případě neselhávaj­í. Jen někdo „trochu“pozapomněl, že netrasuje pohyb dřívek ve vodě, ale lidské bytosti. I lékař by měl pochopit, že člověka nelze vyděsit a pak si jej nevšímat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia