Lidové noviny

Policejní hodina

-

Upříležito­sti startu „devastační­ch omezení pro stravovací zařízení v hlavním městě“si nalijme čistého vína. Černé na bílém stojí, že od dnešního dne musí být v Praze restaurace zavřené od půlnoci do šesté hodiny ranní. To si žádá kritiku z dotčených míst a ta se také náležitě vznesla.

Děje se tak prý v nešťastné chvíli, kdy jsou pražské gastronomi­cké tržby (podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka) jen na polovině loňských hodnot. To se dá uznat, otázka však zní, komu konkrétně půlnoční policejní hodina zatluče víko.

Zatopit může leckomu. Stravovací sektor momentálně trápí opětovné rozšíření práce z domova. Sotva bychom sice nalezli víc než hrstku podniků, které své tržby opírají o obědové stravenkář­e a noční barové ptáky zároveň. Ale v kombinaci s úbytkem turistů může být pro hospody v centru metropole fatální jakékoli další omezení, a to i nepřímo.

Co se však týká „stravovací­ch zařízení“postiženýc­h policejní hodinou přímo a nejvíce, jsou namístě pouze slova, jimž se politici stydlivě vyhýbají. Noční zákaz nepostihuj­e žádné „stravovací služby“, nýbrž pitky, pařby, kalby, taneční mejdany a příbuzné produkce, kde ušlechtilé nápoje tečou proudem a na tisícovku ani dezinfekčn­í gel se moc nehledí. Události, jež bývají sice pamětihodn­é, ale místy též prapodivné, ba divoce infekční.

Nejvíc si to odskáče specifická skupina zařízení, která lákají západoevro­pskou mládež na lacinou opici a zábavu bez hranic. Naděje na brzký návrat této klientely do dychtících pražských ulic tím trochu pohasíná. Zbytky domorodé populace v pražském centru to asi vyhodnotí starým úslovím, že všechno zlé je k něčemu dobré.

Doopravdy biti budou dobří lidé, kteří navštěvují bary a noční kluby s pevným odhodláním pařit slušně a dodržet za všech okolností dvoumetrov­é rozestupy.

Avšak pařit slušně bývá otrava a připomeňme, že Praha není jediná, kdo na takové úmysly veřejnosti nevěří. Namátkou: půlnoční policejní hodina řádí také v Kodani, která navíc prosí občany, ať o pár měsíců odloží i soukromé oslavy. V Mnichově hosté restaurací a barů nejenže vyplňují formuláře, kde uvádějí své jméno, čas návštěvy a kontaktní údaje. Nově tam platí i zákaz prodeje alkoholu v obchodech po deváté večerní. V Soulu restaurace zavírají už ve 21 hodin, kavárny a pekárny smějí prodávat zboží jen přes ulici. Vídeň, Štýrský Hradec a Linec od pátku zarouškují číšníky. Restaurace a bary v Madridu omezují počet hostů na polovinu své kapacity...

Nejsme v tom sami. Jiní dokonce trpí ještě víc než Pražané. V Madridu například veřejnost od pondělka nesmí na býčí zápasy. To bych vám nepřál.

PETR BUŠTA redaktor LN

Noční zákaz nepostihuj­e žádné „stravovací služby“, nýbrž pitky, pařby, kalby, taneční mejdany a příbuzné produkce, kde ušlechtilé nápoje tečou proudem a na tisícovku ani dezinfekčn­í gel se moc nehledí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia