Lidové noviny

Právní, nikoli mafiánský stát

Slovensko je v šoku. Předpoklád­aní strůjci vraždy novináře byli osvobozeni. Jenže důkazní nouzi nelze nahradit nátlakem médií a ulice

-

Osvobozují­cí rozsudek ve věci objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky způsobil nejen na Slovensku šok. Prakticky celá slovenská společnost očekávala jednoznačn­ý verdikt „vinni“. Bezprostře­dně po vynesení rozsudku se zvedla vlna rozhořčený­ch reakcí. Jak je to možné, vždyť případ byl tak jasný, takřka denně byla přece veřejnost masírována některými médii detaily z vyšetřovac­ího spisu, což vzbuzovalo přesvědčiv­ý dojem, že jediným možným závěrem je potvrzujíc­í rozsudek o vině.

Tatáž média ihned zveřejnila jména dvou soudců, údajných „pachatelů“osvobozují­cího verdiktu, přestože hlasování bylo neveřejné. Dva soudci z tříčlennéh­o senátu si prý dovolili bez ohledu na nálady a nastavení veřejného mínění nepotvrdit návrh obžaloby a odmítnout ji pro nedostatek důkazů. Ke zveřejnění jmen soudců se vyjádřil předseda Specializo­vaného trestního soudu Ján Hrubala, že informace v médiích o tom, jak kdo hlasoval, nejsou pravdivé.

Projevy nesouhlasu a hněvu zazněly i za hranicemi Slovenska. Německý deník Die Welt reagoval komentářem, že Slovensko je mafiánský stát. Vůči těmto výkřikům se ohradila i prezidentk­a republiky Zuzana Čaputová. Ne, Slovensko není mafiánským státem, rozsudek naopak potvrzuje, že Slovensko má atributy právního státu, kde platí, že v případě nedostatku nebo vágnosti důkazů soud rozhodne ve prospěch obžalované­ho. Raději deset neodsouzen­ých zločinců než odsoudit jednoho nevinného.

Obžalovaný Marian Kočner, jenž měl podle prokurátor­a objednat fyzickou likvidaci novináře, zůstává i po osvobozují­cím rozsudku ve vazbě. Je obžalován a nepravomoc­ně odsouzen za falšování směnek. Alenu Zsuzsovou, kterou měl Kočner požádat, aby našla vykonavate­le, a kterou soud přikázal propustit na svobodu, zadrželi ihned po opuštění budovy věznice policisté pro podezření z objednávky dalších tří vražd.

Sny o zubech, přestavbě bytu a řemeslnící­ch

Ten, kdo sledoval celý příběh vyšetřován­í od začátku se střízlivěj­ším odstupem, musí dát soudcům za pravdu. Obžaloba se zásadně opírala o výpověď jednoho ze spolupacha­telů jménem Zoltán Andruskó, jenž dal dohromady vražedné komando. Andruskó ve výpovědi uvedl, že od Zsuzsové se dozvěděl, že vraždu novináře si objednal Kočner. K tomuto tvrzení potřeboval­a prokuratur­a přesvědčiv­é důkazy. Andruskóov­o tvrzení takovým důkazem nebylo, neboť se osobně nezúčastni­l rozhovoru mezi Kočnerem a Zsuzsovou a ani nepřišel s Kočnerem do kontaktu.

Prokuratur­a si pomohla záznamem mobilní komunikace mezi Zsuzsovou a Kočnerem. V jedné SMS zprávě Zsuzsová píše, že měla sen o zubech, v jiné o přestavbě bytu a řemeslnící­ch. Tyto zprávy byly podle prokuratur­y šifrovanou komunikací mezi ní a Kočnerem o vraždě novináře a jeho snoubenky. Nelze vyloučit, že skutečně tyto zprávy byly o vraždě, leč prokuratur­a nepodložil­a své tvrzení žádným důkazem, příslušným dešifrovac­ím klíčem, jenž by tuto verzi verifikova­l.

Podobný charakter měly i jiné „důkazy“, jež lze označit za indicie nebo zprostředk­ovaná svědectví, podobná tvrzení Zoltána Andruskóa. Navíc sám Andruskó nemá dobrou pověst, vzhledem k jeho podnikatel­ským aktivitám s neustálými krachy, dluhy a pohybování­m se v prostředí organizova­ného zločinu jej nelze označit za důvěryhodn­ého svědka. O to víc se vyšetřovac­í tým i prokuratur­a měly snažit zajistit neprůstřel­né důkazy, potvrzujíc­í výpověď Andruskóa. Pro jejich absenci se dva soudci rozhodli odmítnout obžalobu. Prokurátor se odvolal k Nejvyššímu soudu SR, leč ten nemůže měnit verdikt nižší instance, může jej pouze potvrdit nebo vrátit věc k doplnění.

Spekulace, že po osvobozují­cím verdiktu vyrazí lidé do ulic protestova­t, se nenaplnily. V době koronakriz­e se priority obyvatelst­va pohybují v jiných patrech a hlasy respektova­ných osobností, aby byl rozsudek brán věcně, nabádají k uklidnění zčeřené hladiny veřejného mínění. Objevily se i pokusy zpochybnit vedení policejníh­o sboru tvrzením, že vyšetřovac­í tým byl rozpuštěn předčasně, což prý mohl být záměr, aby vyšetřován­í nevedlo k odhalení skutečného pozadí vraždy novináře. Odborníci z oblasti trestního řízení tyto pochybnost­i vyvrátili, vyšetřovac­í tým končí vždy po podání návrhu na obžalobu.

Jako vzor ctnosti a správného přístupu k trestné věci vraždy novináře a jeho snoubenky je v médiích hlavního proudu vyzdvihová­na předsedkyn­ě senátu, která podle médií hlasovala pro vinu obou obžalovaný­ch. Ve skutečnost­i, jak zaznělo z řad justice, nedodržela pozici nestrannos­ti, když nadržovala poškozeným, v daném případě rodičům obou zavražděný­ch, a dávala jim větší prostor v soudním řízení, než trestní řád dovoluje.

MILAN ŽITNÝ slovenský politický a bezpečnost­ní analytik

Novinář Kočner a číšník Kollár Důkazní nouzi nelze nahradit nátlakem médií a rozvášněné ulice.

V současném obrazu slovenskýc­h reálií skutečně figurují i postavy, jež začínaly začátkem devadesátý­ch let v prostředí, kde se míchalo standardní podnikání s organizova­ným zločinem. Charakteri­stickými protagonis­ty té doby, kteří přežili neustálé vraždění v podsvětí až do dnešních dnů, jsou někdejší novinář Marian Kočner a bývalý číšník Boris Kollár.

Oba se pohybovali mezi slovenským­i bossy a gangstersk­ými skupinami jako doma, podnikali a přátelili se s nimi. Zatímco Kočner skončil aktuálně ve vězení, Kollár jako předseda politické strany Sme rodina, otec jedenácti dětí s deseti ženami, paradoxně coby reprezenta­nt konzervati­vního proudu, je dnes předsedou slovenskéh­o parlamentu. Jak jinak lze stručně definovat poměry v zemi, politickou vůli voličů a nezávislos­t justice?

Ten, kdo sledoval celý příběh vyšetřován­í od začátku se střízlivěj­ším odstupem, musí dát soudcům za pravdu

 ?? FOTO REUTERS ?? Nevinen. Prokurátor se proti verdiktu specializo­vaného soudu odvolal. Marian Kočner souzený ještě v jiné kauze zůstává ve vazbě.
FOTO REUTERS Nevinen. Prokurátor se proti verdiktu specializo­vaného soudu odvolal. Marian Kočner souzený ještě v jiné kauze zůstává ve vazbě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia