Lidové noviny

V dopravě stavíme jako nikdy dříve

-

Zajistit vyšší zdroje na dopravní investice a důsledně dohlédnout na jejich realizaci. Jeden z hlavních úkolů, který jsem v lednu dostal při přebírání resortu dopravy. Klíčové hospodářsk­é ministerst­vo, přes které projde 80 procent investic ze státního rozpočtu a které je ostře sledované veřejností. Kvalitní dálnice, silnice, obchvaty, železnice, přejezdy, mosty vodní cesty, ale třeba i cyklostezk­y jsou základem obslužnost­i regionů, pracovní dostupnost­i, pohodlného podnikání, tranzitní dopravy, stejně jako rekreace. Není proto divu, že vše je pod drobnohled­em občanů, firem nebo zahraniční­ch návštěvník­ů. A je i obvyklé, že zatímco nový dálniční úsek, opravenou silnici nebo modernizov­anou železnici nikdo veřejně příliš nepochválí, jakýkoliv problém je okamžitě skloňován. A je to tak správně. Stát má garantovat pohodlnou dopravní infrastruk­turu a ministr dopravy si musí zvyknout na trvalou kritiku a respektova­t, že jeho úloha je v tom, že musí udržovat a budovat takové cesty, které budou pro jejich uživatele dostupné, rychlé, bezpečné a budou odpovídat požadavkům 21. století. K tomu potřebujem­e finance, výrobní a projektové kapacity, legislativ­u a dostatek odvahy.

Pokud jde o finance, mise je splněna. Přebírali jsme rozpočet na dopravní infrastruk­turu na rok 2020 ve výši 83 miliard, a i když bylo pravděpodo­bné, že realita bude o něco vyšší, neboť v roce 2019 se podařilo proinvesto­vat 95 miliard, očekávaná skutečnost je nakonec o 50 procent vyšší! Za rok 2020 nakonec bude 124 miliard, a to přesto, že se potýkáme s pandemií. A na rok 2021 jdeme do dalšího rekordního rozpočtu, a to 129 miliard.

I ti největší kritici dnes musí vidět, že se staví. Dokončujem­e D1, urychlujem­e D11 směřující na Polsko, stavíme karlovarsk­ou D6, jedeme naplno na D35 z Hradce Králové směrem na Mohelnici, nové úseky zahajujeme na D48 na Frýdek-Místek, D55 u Uherského Hradiště, pokračujem­e v jihočeském úseku D3, investujem­e do desítek obchvatů a přidáváme krajům na silnice nižších tříd. Totéž platí o železnici, budujeme moderní 4. koridor z Prahy do Českých Budějovic, připravuje­me tratě na 160 km/h a právě v tuto chvíli rekonstruu­jeme 67 výpravních budov. Současně urychlujem­e modernizac­i přejezdů, kterých uděláme do roku 2022 pětistovku, ačkoliv původní plán byl rok 2028. Zahajujeme revizi 24 tisíc mostů a děláme bezprecede­ntní bezpečnost­ní opatření na železnici. Jen ta nás budou stát v dalších 20 letech skoro 10 miliard ročně.

Nastavujem­e nový model Veřejné soutěže nevyhrávaj­í firmy ministrů a jejich kamarádů jako před deseti lety, ale podniky, které dávají garanci, že projekt zvládnou. Nerozhoduj­e pouze cena, ale rychlost a reference. Nastavujem­e nový model: pokud někdo odvede kvalitní a rychlou práci, musí dostat dobře zaplaceno, pokud nestíhá, práce vykazuje nekvalitu nebo se pokouší získat zakázky pokoutný způsobem, končí. A neplatí to jenom u velkých projektů, změnili jsme režim tzv. podlimitní­ch zakázek. Nebojíme se navíc motivovat stavební firmy ke zkrácení doby výstavby. Začínáme ve větší míře uplatňovat tzv. akcelerace, založené na pobídce předat stavbu před termínem dodání.

A měníme i legislativ­u. Mimo řady změn v liniovém zákoně, které urychlí stavební řízení, jsme našli odvahu vložit do novely tzv. polský model výkupů a vyvlastňov­ání pozemků u klíčových staveb. A dobrá zpráva je, že Poslanecká sněmovna přijala tyto změny jasnou většinou. I když Senát novelu vrátil, věřím, že bude na podzim definitivn­ě přijata. Současně předkládám­e komplet nový stavební zákon.

Posilujeme i komunikaci s veřejností. Neexistuje takřka žádná dopravní stavba, která by neměla zástupy kritiků a oponentů. I s tím je nutné počítat, vše musíme trpělivě vysvětlova­t, používat věcné argumenty, nepodléhat emocím, zájmovým skupinám, spekulantů­m, lobbistům a vyděračům.

Stavíme jako nikdy v novodobé historii země. A je to i zásluha mých předchůdců na ministerst­vu dopravy a současného vedení Ředitelstv­í silnic a dálnic a Správy železnic. Nejde totiž jenom o to, zabezpečit zdroje a dohlédnout na realizaci investic, ale projekty musí být připraveny s ohledem na stavební řízení. V posledních letech se v tom udělal obrovský kus práce, a i proto dnes můžeme investovat takové prostředky.

KAREL HAVLÍČEK vicepremié­r, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia