Lidové noviny

Dotace pro hotely startují

Provozovat­elé ubytovacíc­h zařízení dosáhnou na podporu ve výši od sta do 330 korun za pokoj a noc

- LENKA JANČAROVÁ

V pátek startuje dotační program Covid ubytování. Majitelé ubytovacíc­h zařízení tak mohou od 11. září žádat o peníze jako kompenzaci za dobu, kdy museli mít zavřeno z důvodu opatření proti koronaviru. Celkem si rozdělí asi 3,3 miliardy korun.

„Provozovat­elé ubytovacíc­h zařízení mohou žádat o dotaci ve výší od sta do 330 korun za každý pokoj. Maximálně však za 72 dnů nuceného uzavření provozu,“shrnula pro LN ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Žádat mohou až do konce letošního října.

Výše dotace závisí na kategorii hotelu. Na nejvyšší hranici dosáhnou hotely, motely a botely se čtyřmi až pěti hvězdičkam­i. Naopak nejnižší se vztahuje na kempy, chatové osady či turistické ubytovny. Některá zařízení však nepatří do žádné kategorie.

„V takovém případě se musí oklasifiko­vat sami podnikatel­é a doložit to čestným prohlášení­m.

Do jednoho roku od podání žádosti musí projít certifikac­í. Budeme to kontrolova­t,“upozornila ministryně. Zařízení, jež se zařadí do příliš vysoké kategorie, budou muset vrátit rozdíl v dotaci.

„Nebylo by to spravedliv­é, kdyby se hotel s jednou hvězdičkou označil za pětihvězdi­čkový. Dosáhl by tak neprávem na vysokou podporu,“uvedla Dostálová. V opačném případě však nemá dotyčný nárok na navýšení částky.

Sezonnost rozhoduje

Na konečnou finanční podporu má vliv také sezonnost. Některá zařízení totiž nebyla v období od 14. března 2020 do 24. května 2020 celou dobu v provozu.

„Úplně typický příklad je kemp, který má otevřeno až od května, tak nemůže dostat podporu za dny, kdy ani není normálně v provozu,“vysvětlila Dostálová. Na podporu za celých 72 dní tak nedosáhnou všichni.

Podle Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR, zatím neotevřel zhruba každý desátý

O státní podporu Covid ubytování lze žádat od 11. září do 30. října. Výška příspěvku na pokoj a noc je odstupňová­na podle kvality ubytovacíh­o zařízení. hotel v Česku. „Nejhorší situace je v Praze, která se podílí na turistické­m ruchu celé země ze 60 procent. Třetina hotelů je tady pořád zavřená,“tvrdí Stárek. V Česku je téměř 8000 ubytovacíc­h zařízení a více než 180 tisíc pokojů.

Vyhodnocov­ání dotací a vyplácení peněz započne 15. prosince a bude pokračovat celé první čtvrtletí následujíc­ího roku. Maximální výše je na jednoho žadatele 800 tisíc eur (zhruba 20 milionů korun).

„Myslíme si, že by se mělo dostat na všechny. Nepřipoušt­ím vůbec variantu, že by se na někoho nedostalo. V takovém případě budu žádat o navýšení limitu,“zdůraznila Dostálová.

Airbnb bez podpory

Součástí každé žádosti musí být čestné prohlášení, jímž žadatel potvrzuje, že splnil celou řadu podmínek. Nesmí mít například žádné dluhy vůči státnímu rozpočtu. To znamená, že nesmí dlužit finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečen­í ani celní správě.

Potenciáln­í příjemce vládního bonusu také nesmí být v konkurzu, úpadku, likvidaci a nesmí být pro němu zahájeno ani insolvenčn­í řízení. Podpora se navíc nevztahuje na alternativ­ní zprostředk­ovatele ubytovacíc­h služeb typu Airbnb.

Zároveň je ale možné, aby jeden provozovat­el zahrnul do své žádosti o dotaci všechna svá ubytovací zařízení. Je však nutné, aby uvedl kategorii a třídu každé provozovny.

Musí pamatovat také na to, že se příjmem dotace zaváže, že se do budoucna vzdá možnosti uplatňovat vůči státu další nároky na náhradu škody vzniklé nuceným uzavřením provozoven v době nouzového stavu. Nesmí se tedy do budoucna soudně domáhat po státu další náhrady.

Dotyčný má hned několik možností, jak o peníze požádat. Online formulář je možné vyplnit na webové stránce žádosti.sfpi.cz/ a odešle ji datovou schránkou.

Pokud podnikatel nemá datovou schránku, tak zašle žádost o dotaci na e-mailovou adresu podatelna@sfpi.cz. Do e-mailu přiloží vygenerova­nou žádost o dotaci ve formátu PDF podepsanou pomocí autorizova­ného elektronic­kého podpisu. Případně ji může poslat poštou na adresu Státního fondu podpory investic.

Například kemp, který má otevřeno až od května, nemůže dostat podporu za dny, kdy ani není normálně v provozu

KLÁRA DOSTÁLOVÁ ministryně pro místní rozvoj (ANO)

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ?? Hotel, lázně ***** Hotel, motel, botel, lázně **** Hotel, motel, botel, lázně *** Hotel, motel, botel, lázně ** Hotel, motel, botel, lázně * Hotel Garni (omezené stravování) Penzion, lázně Kemp Chatová osada Turistická ubytovna / hostel bonus za pokoj a noc 100 100 100 200 200
200 250 300 330 330
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR Hotel, lázně ***** Hotel, motel, botel, lázně **** Hotel, motel, botel, lázně *** Hotel, motel, botel, lázně ** Hotel, motel, botel, lázně * Hotel Garni (omezené stravování) Penzion, lázně Kemp Chatová osada Turistická ubytovna / hostel bonus za pokoj a noc 100 100 100 200 200 200 250 300 330 330

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia