Lidové noviny

Soud: Konkurz na Mladou frontu neplatí

-

Vrchní soud v Praze v pondělí zrušil prohlášení konkurzu na vydavatels­tví Mladá fronta, a tedy i následný prodej v aukci. Důvodem je možná podjatost soudce Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně i dalším účastníkům řízení. Vyplývá to z rozhodnutí soudu v Insolvenčn­ím rejstříku.

Jak Mladá fronta, tak i časopis Týden patřící jednomu z věřitelů, Jaromíru Soukupovi, totiž v minulosti uveřejnily kritické články o Strnadovi. Soudce Strnad je z rozhodován­í ve věci Mladé fronty vyloučený a o řešení úpadku vydavatels­tví bude znovu rozhodovat jiný soudce soudu první instance. Vedení vydavatels­tví nechtělo aktuální situaci komentovat.

Soukup prostředni­ctvím své firmy Jaromír Soukup Consulting na jaře navrhoval, aby soud povolil reorganiza­ci Mladé fronty. Ten však návrh zamítl a poslal firmu do konkurzu. Soukup následně v odvolání označil soudce za podjatého. Důvodem měly být kritické články vůči Strnadovi v časopise Týden, který patří Soukupovi,

a v magazínu Euro, který vydává Mladá fronta.

Na začátku září po schválení soudcem Strnadem se konala elektronic­ká aukce vydavatels­tví s vyvolávací cenou 36 milionů korun, do níž se přihlásili dva zájemci. Vítězná firma PP Partners Andreje Čírtka nabídla 50,1 milionu korun. Výbor věřitelů tuto částku odmítl jako nízkou a vyzval případné nové zájemce, že mohou do dneška navýšit nabízenou cenu nejméně o čtvrtinu.

Majitelem vydavatels­tví je podnikatel František Savov, jenž žije v Londýně a v Česku je obviněn z daňových podvodů. Podle generálníh­o ředitele vydavatels­tví Karla Novotného byly úpadek a následný konkurz Mladé fronty důsledkem toho, že se Savov rozhodl ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku provoz vydavatels­tví již dále nefinancov­at. Hospodařen­í Mladé fronty se podle údajů v obchodním rejstříku dlouhodobě pohybovalo v červených číslech, mírný zisk společnost naposledy vykázala v letech 2004 až 2007.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia