Lidové noviny

Tesla se nafukuje, varují makléři

Cenu akcií automobilk­y zvyšují nejen nerealisti­cká očekávání investorů, ale i možná manipulace s trhem, říkají odborníci.

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

„Nejnebezpe­čnější akcie na Wall Street,“tak pojmenoval americkou automobilk­u Tesla šéf analytické společnost­i New Constructs David Trainer. Firma miliardáře Elona Muska je údajně nadhodnoce­na tak, že by takové ceny jejích akcií neobstály, ani kdyby v budoucnu přišly nehorázné zisky.

Akcie Tesly od letošního jara skokově vystřelily. Hodnota automobilk­y od března závratně roste a tržní kapitaliza­ce atakuje 400 miliard dolarů (téměř devět miliard korun). Jenže podle amerického listu CNBC si letos Tesla připisuje zhodnocení zhruba 400 procent a její akcie se obchodují na úrovni 159násobku očekávanýc­h zisků. Fundamenty přitom takovému ohodnocení zdaleka neodpovída­jí a ani vyhlídky do budoucna nejsou zdaleka tak růžové.

„Podle nejlepšího scénáře by Tesla musela v následujíc­ích deseti letech vyrobit 30 milionů automobilů a její úspěchy by musely být srovnateln­é s Toyotou – nejefektiv­nější automobilk­ou všech dob, sdělil Trainer CNBC. „I kdybychom tomu uvěřili, současná cena akcií naznačuje, že budoucí zisky budou ještě vyšší,“citoval Trainera server CNBC. „Podle nás jde o obří – jeden z největších vůbec – domek z karet, který je na spadnutí,“dodal.

Ohodnocení na zmíněný 159násobek by totiž odpovídalo očekávání, že Tesle bude za deset let patřit přes 40 procent trhu s elektromob­ily. Realističt­ější ohodnocení by podle Trainera byl nejvýš desetináso­bek očekávanýc­h zisků.

Zdánlivě nereálných cílů se ale Muskovi daří dosahovat i v jeho vesmírné společnost­i SpaceX, první čipy projektu Neuralink už implantova­l do mozku prasat.

Na to, jak je možné, aby začínající automobilk­a, která se zatím ve 12měsíčním horizontu ani nedostala do zisku, měla větší tržní kapitaliza­ci než obě světové trojky (německé BMW, Volkswagen a Daimler a americký General Motors, Chrysler a Ford) dohromady, se podíval i zakladatel akciového investiční­ho fondu Vltava Fund Daniel Gladiš.

„Někdo opakovaně nakupoval v masivních objemech out of the money call opce se strike price (de facto opce na nadhodnoce­né akcie; pozn. ed.) v desítkách procent nad aktuální cenou a s expirací za pár dnů,“popsal Gladiš na facebookov­é stránce Vltava Fund, čeho si všimnul už na jaře. „Nákupy call opcí tak generují skutečné nákupy samotných akcií a ty tlačí cenu akcií výše,“tvrdí.

Že akcie Tesly během čtyř dnů zbývajícíc­h do expirace výrazně poskočí, nebylo podle Gladiše příliš pravděpodo­bné. „To by však znamenalo, že je vysoce pravděpodo­bné, že všechny opce vyprší bez uplatnění a peníze vynaložené na jejich nákup budou pryč. To se také stalo,“popsal Gladiš. Přesto prý k podobným transakcím docházelo občas i denně. „Někdo vyhazoval stovky milionů dolarů za nesmyslné nákupy opcí na akcie Tesly s cílem manipulova­t s cenou akcií směrem nahoru.“

„Pokud jsou nákupy opcí dostatečně velké, dokážou s cenou akcií neuvěřitel­ně pohnout. Což byl i případ Tesly,“tvrdí. „Za poslední týden jsem v Tesle nákupy opcí neviděl a cena jejích akcií je o 20 procent níže,“dodal.

K aktuálnímu poklesu hodnoty akcií Tesly – jen od pátku ztratily více než 15 procent a včera odpoledne se jejich cena pohybovala kolem 350 dolarů – hodně přispěl také fakt, že Tesla nebyla – navzdory velkému očekávání investorů – zařazena do akciového indexu Standard & Poor's 500.

„Někdo vyhazoval stovky milionů dolarů za nesmyslné nákupy opcí na akcie Tesly s cílem manipulova­t s cenou akcií směrem nahoru.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia