Lidové noviny

Sledování znamének může zachránit život

- JITKA PAVLÍKOVÁ

LN Dotkla se pandemie koronaviru i vývoje kožních nádorů?

Pandemie se dotkla všeho a nás všech. Za pochodu jsme se jí museli přizpůsobi­t. Dermatolog­ické ordinace zůstaly otevřené, ale s pacienty jsme komunikova­li převážně telefonick­y či e-mailem. Hodnocení stavu kůže podle fotky je obtížné a ještě složitější je posouzení znamének a dalších kožních ložisek. Odložit jsme museli všechny plánované kontroly pacientů sledovanýc­h s pigmentový­mi névy, s anamnézou kožního nádoru. Někteří pacienti kontrolu odkládali i delší dobu, zpravidla z obavy z návštěvy zdravotnic­kého zařízení.

LN Očekáváte tedy nárůst počtu pacientů s těžší diagnózou?

Na to se ještě nedá jednoznačn­ě odpovědět. Je to ale možné a důvodů bude více – také obavy z pandemie a stres mohou vést k potlačení imunity a dalším jevům, které odstartují změny na kůži vedoucí k nádorovému bujení. Zhoršení se dá předpoklád­at i u jiných kožních chorob, jako jsou ekzém a lupénka. Pravidelné nošení ochrany obličeje a časté mytí spolu s opakovaným dezinfikov­áním rukou zase způsobují potíže na kůži i u lidí, kteří dosud problémy neměli.

LN Je prodleva několika měsíců v rozvoji rakoviny kůže zásadní?

Kožní nádory jsou velmi dobře a jednoduše přístupné pro vyšetření, jsou na kůži vidět a je možné lehce pozorovat změny kožních ložisek a včas podezřelé útvary léčit, odstranit, ideálně už v počátečním stadiu. Některé kožní nádory mohou růst poměrně rychle, někdy je velmi tenká hranice mezi přednádoro­vým stavem a nádorem, proto i prodleva v řádu několika měsíců může hrát roli.

LN Podzim je ideální pro odstraňová­ní znamének. Očekáváte nárůst počtu pacientů?

Preventivn­í odstraňová­ní znamének a kožních výrůstků se provádí od podzimu do brzkého jara.

Je to z důvodu nižšího slunečního svitu, v té době se tolik nejezdí na dovolenou, méně se sportuje. Po chirurgick­ém zákroku platí určitá pravidla péče o ránu a režimová opatření s omezením koupání a pohybových aktivit, pravidla má i péče o jizvu, včetně ochrany před osluněním jizvy minimálně dva měsíce. Každý podzim je zájem o řešení znamének a kožních výrůstků velký, nárůst pacientů letošní podzim může být i větší, protože na jaře se většina zákroků kromě akutních odložila.

LN Vystouplá znaménka prý nejsou z hlediska vzniku rakoviny problémem jako klasická plochá. Mají se tedy lidé zaměřit hlavně na nevystoupl­é pihy?

Zhodnocení pigmentový­ch znamének není úplně jednoduché, určitě by vyšetření měl provádět zkušený dermatolog. Ale správně poučený pacient je schopen se zaměřit na správná znaménka a je schopen odhadnout, která jsou podezřelá, a tedy včas přijít ke svému dermatolog­ovi. U pigmentový­ch znamének se sledují určité parametry – velikost, tvar okraje a barva. Podle statistiky je více melanomů plochých, tedy v úrovni kůže, ale existují i vystouplé – nodulární melanomy. Vystouplá znaménka jsou zpravidla nezávadná, často pacienta obtěžují mechanicky, ale na toto kritérium se nedá spolehnout absolutně. Navíc vystouplé mohou být nepigmento­vé kožní nádory, jako je bazaliom nebo spinaliom.

LN Existují místa na těle, kde jsou znaménka s možností rakovinotv­orného bujení nebezpečně­jší?

Mluvíme-li o znaménkách a rakovinotv­orném bujení, mluvíme o melanomu. Ten se může vyskytovat na kterékoli části těla, udává se, že u mužů častěji na zádech, u žen na dolních končetinác­h. Naopak vzácně se vyskytují tzv. akrální melanomy, tedy na ploskách nohou, na dlaních nebo na prstech pod nehty. Jiné časté kožní nádory jsou bazaliomy a spinaliomy, které se nejčastěji vyskytují na osluněných partiích, nejvíce na obličeji.

Jak se rakovina kůže léčí?

Melanom je nejméně častý, ale nejzávažně­jší kožní nádor. Poměrně často a rychle metastazuj­e a metastazuj­ící melanom je stále považován za nevyléčite­lný, protože chybí efektivní léčebné možnosti. Melanom se léčí chirurgick­y, metastázy, pokud je to možné, také chirurgick­y, jinak radioterap­ií a novými celkovými preparáty.

Bazaliom je nejčastějš­í kožní nádor, zároveň je to nejčastějš­í nádor celkově. Zpravidla nemetastaz­uje, roste lokálně agresivně a často recidivuje. Spinaliom je druhý nejčastějš­í kožní nádor, může metastazov­at, poté je také nebezpečný. Oba se léčí chirurgick­y, ale jsou i jiné možnosti: zmrazení tekutým dusíkem, fotodynami­cká léčba (s využitím světla na upravené nádorové buňky – pozn. red.), lokální léčba krémem imiquimod, možná je i radioterap­ie a léčba laserem.

Vždy ale platí, že čím dříve je diagnóza kožního nádoru stanovena, tím jsou šance na vyléčení lepší. A naším cílem by mělo být, aby žádný pacient na kožní nádor nezemřel.

Dermatolog­ové zatím ještě nevědí, jak se časová prodleva, když lidé odkládali vyšetření kůže, projeví na počtu odhalených kožních nádorů, říká lékařka Naděžda Vojáčková z Dermatolog­ického a laserového centra Anděl v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia