Lidové noviny

Mlčení exkancléře Schrödera

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Říká se, že ticho může být někdy hlasitější než sebesilněj­ší výkřik. Aktuálně se to ukazuje i v případu ruského politika Alexeje Navalného.

Nejznámějš­í ruský opoziční politik leží po pokusu o otravu v nemocnici v Berlíně, kde lékaři skoro čtrnáct dní bojovali o jeho život. Od minulého týdne je prokázáno, že při pokusu o Navalného fyzickou likvidaci byl použit nervově paralytick­ý jed novičok. Tím se zdají být potvrzeny dřívější teorie, že pachatelé útoku museli mít krytí ze strany ruských úřadů.

Němečtí politici jsou kvůli tomu na barikádách. Hlavně v rétorické rovině. V minulých dnech se předháněli v tom, kdo vyjádří nad pokusem o Navalného zabití větší rozhořčení a přijde s nápadem, jak co nejdůrazně­ji odpovědět. Obvyklou zdrženlivo­st odložila dokonce i šéfka německé vlády Angela Merkelová.

Vůbec poprvé začaly klíčové osobnosti německé politiky zpochybňov­at dostavbu plynovodu Nord Stream 2. Jediná forma nátlaku, která může na ruskou stranu zabrat, je prý omezit odběr energií.

Jeden hlas v celé debatě ale zatím chybí: bývalý kancléř Gerhard Schröder ke kauze Navalnyj zarytě mlčí. Dotazy jeho kancelář odmítá s tím, že někdejší předseda vlády to prý nebude komentovat.

Schröder se přitom rád vyjadřuje k aktuálnímu dění a glosuje politiku.

Od letošního května má i svůj vlastní podcast s názvem Agenda, kde ho zpovídá jeho někdejší mluvčí Béla Anda. Někdy ale není úplně jasné, zda hovoří poslední sociálněde­mokratický kancléř pouze za sebe, nebo za své chlebodárc­e. Řadu let je totiž nejdůležit­ějším ruským lobbistou v německém veřejném prostoru. Aktuálně předsedá Výboru akcionářů plynovodu Nord Stream a je šéfem dozorčí rady u právě dokončovan­é druhé větvě známé jako Nord Stream 2. Kromě toho předsedá dozorčí radě společnost­i Rosněft. Nikdy se také netajil svými dobrými osobními vztahy s prezidente­m Vladimirem Putinem.

Rusku se Schröder věnoval ve svém podcastu z poloviny července. Hlavní myšlenkou bylo, že Němci mají vzhledem ke své vině za rozpoutání druhé světové války morální závazek vůči Rusům. Bez dobrých vztahů s Moskvou prý nejsou možné mír a bezpečnost v Evropě.

Kvůli Navalného případu se už objevily veřejné výzvy, aby se Schröder vzdal výnosných míst ve vedení ruských společnost­í. Anebo aby se aspoň dobrovolně zřekl peněz, které mu jako bývalému šéfovi vlády platí německý stát.

Navzdory nynější bouři ale zřejmě vše dopadne jako vždycky: Schröder necouvne ani o milimetr a ruský plyn nakonec bude potrubím Nord Stream 2 do Německa proudit. Přesně v duchu Třígrošové opery Bertolta Brechta: „Nejdřív jde žrádlo, pak jde morálka.“

Kvůli Navalného případu se už objevily veřejné výzvy, aby se Schröder vzdal výnosných míst ve vedení ruských společnost­í. Anebo aby se aspoň dobrovolně zřekl peněz, které mu jako bývalému šéfovi vlády platí německý stát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia