Lidové noviny

Epidemie sílí, omezení přibývají

Starší školáci musejí nosit roušky i ve třídě Hospody od půlnoci do šesti zavřou po celé republice

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Denní přírůstek nakažených v úterý poprvé zdolal hranici dvou tisíc a setrvale roste podíl pozitivníc­h případů na objemu provedenýc­h testů. Podle odborníků jednoznačn­á zpráva: epidemie sílí. Čím víc nakažených, tím víc hospitaliz­ovaných, pročež ministerst­vo zdravotnic­tví šláplo ode dneška na tři plošné brzdy.

Roušky ve školách jsou povinné už i ve třídách, výjimku obdržel jen první stupeň, kde je vyšší důraz na artikulaci. Osvobozený je i tělocvik a hodiny zpěvu.

V celé republice úderem půlnoci na sobotu musejí hospody, bary a kluby zavřít mezi 24. hodinou a šestou ranní. A vnitřní hromadné akce, kde se nedá počet hostů omezit počtem židlí, nesmějí překročit desetihlav­ý limit. Plošná nařízení přicházejí proto, že podle trendu bude skoro celá země už o víkendu v oranžové barvě semaforu: počínající komunitní šíření.

„Situace není dobrá. Nežijeme v normální době a já bez legrace apeluji na každého z nás, aby dodržoval tři základní pravidla,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Neboli rouška na obličeji, ústech i nose, ruce dezinfikov­ané, než se člověk dotkne obličeje a před jídlem, a alespoň dvoumetrov­é rozestupy.

Koronaviru­s zasahuje hlavně mladší populaci, jedním ohniskem jsou kluby a druhým školy – ty tvoří až pětinu nových případů. Ale od mladých se může šířit mezi rizikové skupiny. Pokud se udrží reprodukčn­í číslo na hodnotě 1,6, bude to na konci září znamenat 44 tisíc nových případů, v méně optimistic­kém scénáři sedmdesát tisíc. Na konci roku by tak covidem prošlo 3,6 milionu lidí.

Přestože je pořád zhruba stejný podíl lidí, kteří musejí kvůli komplikací­m do nemocnice, čtyři procenta, zvyšuje se základna, z níž se procenta počítají. Takže nápor na zdravotník­y roste. „Nemoc nezastavím­e, ale když rozložíme zátěž v čase, ochráníme kapacity nemocnic a zabráníme ekonomicky citlivým restrikcím,“ozřejmil šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek, proč je třeba urychlená aktivace opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia