Lidové noviny

Epidemie nabírá na síle

-

Epidemie v létě pospávala, ale virus se nikam nevypařil. Objevoval se v jasně ohraničený­ch klastrech, které hygienici zvládli ukočírovat, třebaže šlo mnohdy o klastry velké, například doly OKD nebo pražský klub Techtle Mechtle, který vynesl 250 nakažených. Od září se však nemoc začala chovat jinak, nabrala rychlost a změnila podobu šíření. Prosakuje všude – lidé se nakazí v metru, vlaku, na pracovišti, kulturní akci nebo rodinné oslavě, a často nemají potuchy, kde k viru přišli.

„Je objektivní realitou, že máme v republice velké riziko exponenciá­lního šíření. Po klinické stránce nemoc nezměnila parametry z léta, drtivá většina má mírný až žádný průběh, nemění se riziko těžkého průběhu. Je tu ale jedno obrovské riziko: čelíme tak prudkému nárůstu počtu nakažených, že by velmi rychle mohlo vzniknout riziko akutního náporu na klinickou péči,“uvedl Dušek.

V zemi jsou asi čtyři tisíce lůžek intenzivní péče, v tuto chvíli je volná polovina. Neléčí se na nich jen pacienti s covidem, představuj­í 2,5 procenta ze všech, kteří tento typ péče čerpají, ale u žádné jiné nemoci nepanuje tak velká a daty podložená hrozba, že dané diagnózy prudce přibude.

Ohlídat si nemocnice

Ze čtyř procent pozitivníc­h případů, které vyžadují hospitaliz­aci, aktuálně asi 400 lidí, procento spadá na jednotky intenzivní péče, je to tedy čtvrtina těch, kdo skončí v nemocnici. Na den to vychází průměrně tak, že se třicet pacientů přijme a dvacet propustí. „Je zcela evidentní, že dochází ke každodenní­mu navyšování počtu pacientů,“řekl Vladimír Černý, předseda ministersk­é klinické skupiny.

Problém, který hrozí vymknutím, je v už zmíněném výrazném nárůstu lidí, u nichž se covid potvrzuje. Je to prostá matematika – čtyři procenta ze stovky jsou úplně jiné číslo než čtyři procenta z tisícovky. Covid má týdenní až čtrnáctide­nní inkubační dobu, takže poznání o stavu nemoci v populaci se propisuje se zpožděním. Rekordy posledního týdne referují o událostech, které se staly nejméně o týden dříve – a na nemocniční obsazenost­i se teprve projeví. Průměrně to trvá deset dnů od diagnózy, než nakažený dorazí do nemocnice, protože se jeho stav zhorší, u těžkých případů je to pět až deset dnů. To znamená, že aktuální čísla se na lůžkové péči podepíšou až po neděli.

Dobrou zprávou je, že se nemění mortalita, v tom se nemoc od jara nezměnila. Covidu dál podléhají především lidé, kteří trpí jinou, chronickou nemocí, velmi přitěžujíc­í jsou obezita, cukrovka nebo choroby oběhového systému. „Nelze určit jasnou přímou souvislost smrti s covidem, na tom se experti shodují. Ale lékaři, kteří mají daného pacienta na starost, vždy hodnotí míru souvislost­i smrti s covidem, v 80 procentech udávají souvislost velmi vysokou nebo vysokou,“dodal Černý.

Do hranice 80 tisíc nově nakažených měsíčně je vlna koronaviru zvládnutel­ná, při zachování čtyřprocen­tní potřeby nemocnice to vychází na 3200 hospitaliz­ací. Nad tímto číslem už by trpěl rozsah poskytovan­é péče, musely by se odkládat plánované výkony. Klíčové pro zachování kapacit není jen kýžené rozložení epidemie v čase, zpomalení, což je smyslem plošných opatření a rouškové povinnosti, ale taky uchránění zdravotník­ů před nákazou: od počtu neinfikova­ného personálu se robustnost kapacit intenzivní péče odvíjí také.

Rovnováha v přístupu

Nejen ministr včera požádal obyvatele republiky, aby nesahali po mezních formách chování. Na jedné straně bagatelizo­vání nemoci a odmítání nošení roušky či respirátor­u coby prostředku osobního útlaku, na druhé straně ze strachu odkládané návštěvy u lékaře a preventivn­ích prohlídek. Jinak nápor na nemocnice přijde ze směru, který nemá s koronavire­m nic společného.

Podle posledního přehledu Světové zdravotnic­ké organizace, jak zmínil Dušek, je Česká republika na prvním místě v míře rozvolnění pravidel pro rizikové akce a míru sociálních kontaktů, tedy toho, odkud vyvěrá hrozba, že se epidemie rozhoří. Například Němci rouškovou povinnost ve vnitřních prostorách nechali v platnosti po celé léto – a jejich čísla se mimo kontrolu nedostávaj­í. V tuzemsku nyní aktivovaná opatření už vlastně nejsou prevence, ale hašení. Restrikce míří tam, kde praxe ukazuje nejvyšší míru pravděpodo­bnosti přenosu choroby – do škol a barů. Problemati­čtí jsou pořád i zahraniční pracovníci a turisti, hojně se v zachycenýc­h ohniscích vyskytují sportovní akce, profesioná­lní i amatérské.

U všeobecné rouškové povinnosti se vychází z poznání, že covid se zcela dominantně šíří kapénkami, které unikají do okolí při mluvení, zpěvu či kašli. „Účinnost roušky se ukázala i u osob, které ji nosí, už to není jen benefit pro okolí. „Je potřeba si uvědomit jednu věc: reprodukčn­í číslo viru jako takového je pořád stejné, medián se pohybuje kolem 5,7, takže jeden člověk nakazí až šest dalších lidí. Reprodukčn­í číslo snižují přijatá opatření. Neměli bychom vymýšlet, jak nařízení obejít, jak nad něčím vyzrát, politizova­t roušky. Jde o zdraví a to by mělo mít přednost,“zdůraznil šéf ministersk­é epidemiolo­gické skupiny Roman Chlíbek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia