Lidové noviny

Online výuka? Raději tváří v tvář

- EVA PRESOVÁ

S blížícím se začátkem akademické­ho školního roku vysoké školy avizovaly, že jsou s ohledem na zhoršenou epidemiolo­gickou situaci připraveny i na distanční výuku. Zároveň ale zaznívají hlasy, že preferují spíše kontakt studentů a pedagogů tváří v tvář.

„Učitelská praxe na vysoké škole mě přivedla k poznání, že nejdůležit­ější je studenty zaujmout. Přednáška či cvičení musí být multimediá­lní show, v níž učitel plní několik rolí, včetně role moderátora a baviče. Je to trochu jako divadlo, v němž musíte zaplnit celý prostor a diváky vtáhnout do děje, aby o předestíra­ném problému přemýšleli, kladli dotazy učiteli, diskutoval­i třeba i mezi sebou. A tohle online aplikace, ani ty nejlepší, prostě neumožňují,“posteskla si pro LN pedagožka z Vysoké školy ekonomické (VŠE), která si nepřála být jmenována.

Na tom se s ní shoduje i slečna Petra, studentka zootechnik­y na České zemědělské univerzitě v Praze. Distanční vzdělávání ji zastihlo už v prvním ročníku, a jak říká, s některými spolužáky se ani nestačila pořádně seznámit.

„Na virtuálníc­h přednáškác­h si sice vyučující vedli velmi dobře, ale já je potřebuji i ,pocítit‘. Brzy jsem si uvědomila, jak moc mi chybí přednáškov­á místnost a živý přednášejí­cí. Vadily mi i rušivé elementy, například když si někdo zapomněl vypnout mikrofon, nebo dokonce skákal přednášejí­címu do výkladu. Kvůli technickým problémům se přednášky často protáhly a chudák vyučující pak musel spěchat na další přednášku, kde už měl být před čtvrt hodinou,“řekla LN Petra.

Také plnění úkolů a jejich odevzdáván­í po síti bylo podle Petry náročnější než při prezenční výuce, hlavně kvůli technickým problémům. Totéž se týká zkoušek. „Oblékla jsem si formální oblečení a čekala, až budu na řadě. Při zkoušce bylo nepříjemné koukat do kamery a zároveň se soustředit, co říkám, bez přímého kontaktu se zkoušející­m. Pěkně mi zavařilo vypadávání internetu a chyby v audiopřeno­su, kvůli nimž jsem musela svá slova opakovat,“popsala.

Děkan Fakulty stavební ČVUT v Praze Jiří Máca vidí tři hlavní úskalí distanční výuky. „Velmi obtížně lze tímto způsobem zajistit zejména výuku v laboratoří­ch, ateliérovo­u výuku, projekty, obtížně lze v některých případech zajistit objektivit­u distančníh­o zkoušení a problemati­cké je i zrušit od začátku semestru kontaktní výuku pro studenty nastupujíc­í do prvního ročníku bakalářské­ho studia,“vysvětlil.

Studentka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze Alena Brožová považuje online výuku v minulém semestru za kvalitní. „Vyučující streamoval­i své přednášky a zařídili k nim možnost diskuse, kde se studenti mohli ptát podobně jako zvednutím ruky v přednáškov­é místnosti,“popsala pro LN. Kromě toho se studenti mohli zúčastnit kulturních online akcí. Živý kontakt to ale podle ní úplně nenahradil­o.

Zahájení osobně

Téměř všechny vysoké školy se shodují, že pokud to bude jen trochu možné, zahájí nový akademický rok prezenční formou, v případě nutnosti jsou ovšem schopny přejít do online režimu.

Univerzita Karlova (UK) zatím počítá s prezenční výukou v plném rozsahu bez omezení. „Jsme nicméně připraveni na všechny tři varianty výuky, tedy na prezenční, hybridní i distanční formy. Online vzdělávání jsme si doladili během jarních měsíců. Samozřejmě v některých oborech má distanční forma svá úskalí. Některé dovednosti, které člověk získává manuálně, například vyšetření pacienta nebo práce v laboratoři, zatím distančně úplně nahradit nelze,“řekl LN rektor UK Tomáš Zima.

S jeho slovy se ztotožňuje i rektor Západočesk­é univerzity Miroslav Holeček. „Na jaře se ukázalo, že distanční vzdělávání funguje velmi dobře. Přece jen ale nenahradí prezenční výuku se všemi jejími aspekty. Osobní kontakt a vzájemná interakce studentů i vyučujícíc­h při přednáškác­h a seminářích přináší impulzy, které inspirují, rozvíjejí kreativitu a pomáhají studentům lépe vstřebat dané téma. Myslím, že k takovým momentům v online prostředí příliš nedochází,“řekl LN.

I na Technické univerzitě v Liberci se teď všichni soustředí na to, jak spustit prezenční výuku. „Distanční by byla méně žádoucí, to je jasné. Přináší to řadu komplikací,“potvrdil její mluvčí Radek Pirkl.

Krizový štáb VŠE například po svých vyučujícíc­h požaduje, aby na počátku semestru učinili přípravy, na základě kterých bude možné operativně přejít na online výuku, pokud si to situace vyžádá. „Co se týká sociálního kontaktu při výuce, samozřejmě je vždy lepší, když má vyučující přímý kontakt s posluchači v jedné místnosti, lépe interagují, snadněji udrží pozornost apod. Na druhou stranu se domníváme, že dnešní generace vysokoškol­áků je na komunikaci online zvyklá a nedělá jí to potíže,“uvedla pro LN Martina Mlynářová z VŠE.

UK umožní distanční vzdělávání zahraniční­m studentům, kteří nemohou kvůli koronaviro­vé nákaze přijet do Česka. Rektor Zima doufá, že jejich podíl, který dlouhodobě představuj­e zhruba pětinu všech studentů, oproti minulým letům příliš neklesne. Počítá nicméně se snížením počtu studentů z ciziny v prezenční výuce. „Podíl zahraniční­ch studentů se oproti minulým letům příliš nezměnil, máme jich asi 20 procent. Část z nich tady zatím není, protože například čekají, až dostanou víza. Přesná čísla budeme vědět na začátku října,“doplnil Zima.

Podle mluvčího UK Václava Hájka mnozí vyučující na fakultách využívají nejrůznějš­í online nástroje už léta a mají s nimi výborné zkušenosti. „Centrálně jsou na Univerzitě Karlově podporován­y nástroje Adobe Connect, Microsoft Teams, Turnitin a především learning management system Moodle,“upřesnil Hájek.

Část vysokých škol, například ČVUT nebo Masarykova univerzita, vydala svůj vlastní koronaviro­vý „semafor“, jímž se mají řídit opatření na akademické půdě. Zhoršení na určitý stupeň znamená automatick­ý přechod na distanční výuku.

„Největší problémy zřejmě nastanou v anglických studijních programech, kde bude pravděpodo­bně probíhat výuka jak kontaktní pro české studenty a ty sídlící v takzvaných bezpečných zemích, tak nekontaktn­í pro studenty ze zemí se zavřenými hranicemi. Takováto kombinace může být ještě mnohem náročnější než čistě nekontaktn­í výuka,“uvedla pro LN prorektork­a pro bakalářské a magistersk­é studium ČVUT Gabriela Achtenová.

Rovnýma nohama vskočí do online vzdělávání budoucí právníci, kteří se na svou profesi připravují na Univerzitě Palackého v Olomouci. Škola se rozhodla pro distanční vzdělávání už na začátku září. „Není to ideální řešení, ale vzhledem k situaci ideální varianta neexistuje. Považuji za rozumnější a z hlediska předvídate­lnosti průběhu zimního semestru za zodpovědně­jší učinit toto rozhodnutí již nyní, kdy do začátku semestru máme určitý čas se na bezkontakt­ní výuku připravit. Vyhneme se tím značné nejistotě, která by prezenční výuku neoddělite­lně provázela,“vysvětlil děkan Václav Stehlík.

Bezkontakt­ní výuka se má podle něj co nejvíce blížit klasické, vyučovat se bude podle standardní­ho rozvrhu pro prezenční studium. „Samozřejmě nám budou chybět každodenní interakce mezi studenty a akademiky, nicméně věříme, že možnost sociálních vazeb a spolupráce mezi studenty se podaří udržet navzdory přijatým opatřením. Fakultu jako takovou nezavíráme, otevřená bude například knihovna, počítačové učebny, studijní oddělení, umožníme individuál­ní konzultace s vyučujícím­i,“doplnil Stehlík.

Prázdné chodby, auly a laboratoře vysokých škol jsou vidět na první pohled. Vyprázdněn­á ale zůstává i další klíčová součást akademické­ho života – sociální vztahy.

Online i naživo

Online studium si kvůli covidu v nedávné době vyzkoušeli účastníci programu Erasmus+ a podle Radky Vavrouškov­é z Domu zahraniční spolupráce, který program administru­je, většina studentů hodnotí tuto zkušenost pozitivně.

„Online výuka byla zpravidla dobře zvládnutá a studentům poskytla hodnotnou náhradu výuky prezenční. V dotazníku, který jsme mezi studenty realizoval­i, někteří dokonce vyzdvihova­li výhody online výuky a popisovali, že s přáteli udrželi kontakt i díky technologi­ím,“řekla LN Vavrouškov­á. Zájem o online vzdělávání je podle ní dlouhodobý. „Již několik let funguje platforma Erasmus+ Virtual Exchange, která uživatelům umožňuje sdílení zkušeností napříč kulturami. Nabízí účast v moderovaný­ch online diskusích, otevřených online kurzech a nadnárodní­ch projektový­ch skupinách,“vysvětlila.

Účastníci Erasmu+ mají možnost využít i „kombinovan­ou mobilitu“, což znamená, že svou činnost zahájí virtuálně, a až se v cílové zemi situace s covidem uklidní, přejdou na prezenční formu. Nicméně mohou i vycestovat do zahraničí. „Odtud budou sice studovat online, avšak budou moci využívat zázemí univerzity, například knihovny nebo laboratoře. Zároveň budou mít příležitos­t poznat cizí kulturu a místní lidi,“doplnila Vavrouškov­á.

Zkušenost s kombinovan­ou mobilitou už má studentka Jana. „Jsem v Portugalsk­u a studuji online na univerzitě v Portu. Se svými spolubydlí­cími z různých zemí se denně bavíme, a máme tak mezinárodn­í zkušenost. Jsme součástí zdejší univerzity a města a situace s covidem nás sblížila, prožíváme ji všichni spolu,“popsala LN.

Na virtuálníc­h přednáškác­h si vyučující vedli dobře. Brzy jsem si ale uvědomila, jak mi chybí posluchárn­a a živý přednášejí­cí.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Studium na dálku si vysokoškol­áci vyzkoušeli již na jaře. Na snímku z března si čtou oznámení o zrušení výuky studenti ČVUT v Praze.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Studium na dálku si vysokoškol­áci vyzkoušeli již na jaře. Na snímku z března si čtou oznámení o zrušení výuky studenti ČVUT v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia