Lidové noviny

„Stížnosti ať zase posuzuje Mynář“

-

Pražský hrad navrhl změnit zákon o svobodném přístupu k informacím tak, aby odmítnuté žádosti o informace posuzoval v případě Hradu jako nadřízený orgán kancléř Vratislav Mynář. Nyní to, zda státní instituce tají informace oprávněně, posuzuje Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Nynější podoba zákona platí asi devět měsíců a Hrad usiluje o návrat do stavu, který byl před ní. Uvedl to server iRozhlas.cz.

Návrat k dřívějšímu stavu, kdy se žadatel o informace musel po odmítnutí obrátit na soudy, Hrad navrhl v připomínko­vém řízení k chystané novele informační­ho zákona. Ministerst­vo vnitra změnu, kterou podle něj požadovala také Bezpečnost­ní informační služba (BIS), do novely vloží.

„Ministerst­vo vnitra se nakonec těmto požadavkům po konzultaci s Úřadem pro ochranu osobních údajů, který je nadřízený správní orgán podle aktuálního znění daného ustanovení, rozhodlo vyhovět,“ uvedla Hana Malá z tiskového odboru ministerst­va.

ÚOOÚ se dle vyjádření svého šéfa Jiřího Kauckého kloní k tomu, že z nynějšího systému by měla být vyjmuta moc zákonodárn­á, moc soudní a prezident republiky. Kaucký uvedl, že jde o ústavní důvody a vyjmuty by měly být orgány, jimž by jeho úřad „neměl být nadřízen“kvůli dělbě moci.

Hrad dle dříve platných pravidel, k nimž se chce vrátit, patřil mezi instituce, jež si stížnost na neposkytnu­tí informací vyřizovaly samy. Stejné to bylo třeba u městských firem. Přezkum tak mohl být čistě formální, upozornil server. Například u ministerst­ev rozhoduje o odvolání proti neposkytnu­tí informací požadovaný­ch dle zákona ministr, pro policii je nadřízeným orgánem pro odvolání ministerst­vo vnitra.

„Změna navrhovaná Pražským hradem by byla posun špatným směrem,“uvedl poslanec Jakub Michálek (Piráti), který nyní platnou úpravu o odvolání k ÚOOÚ inicioval. „Představa, že se občanům zlepší přístup k informacím, když se budeme odvolávat proti kanceláři k jejímu vedoucímu, je legrační. Současný systém, kdy rozhoduje nestranná instituce, je daleko vhodnější,“uvedl. Expert na otevřenost státní správy Oldřich Kužílek považuje návrh za krok zpátky: „Odvolací orgán musí být někdo jiný než ten, proti komu se jako žadatel odvolávám. Musí tam být nezávislá kontrola.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia