Lidové noviny

Rok 2030 má přinést čistý vzduch

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ve středu předsedkyn­ě Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová ve výročním projevu o stavu EU oznámila, že Unie jako celek si dá za cíl snížit k roku 2030 emise skleníkový­ch plynů o 55 procent (v porovnání se stavem v roce 1990). Dosud se přitom počítalo se snížením o 40 procent.

Od šéfky EK šlo o pečlivě připravené oznámení, neboť již den poté, tedy včera, představil místopředs­eda Komise Frans Timmermans podrobnost­i plánu. V porovnání s aktuálním stavem jde o významné změny, které se brzy dotknou každodenní­ho života.

Základem plánu je rozšíření systému tzv. emisních povolenek, který se dosud týká zejména průmyslový­ch podniků, na silniční dopravu či vytápění budov. Jejich princip spočívá v tom, že firmy, které překročí stanovený limit znečišťují­cích látek, si převis emisí musí formou povolenek koupit. Naproti tomu zodpovědně­jší společnost­i mohou nevyčerpan­ý objem až do limitu prodat.

Jinak řečeno, platit za emisní hříchy nebudou v blízké budoucnost­i jen továrny, ale i „špinavá“doprava či málo úsporné budovy.

Auta, letadla i lodě

Paralelně by mělo dojít k dalšímu zpřísnění limitů emitovanýc­h látek u automobilů (emise CO2 vypouštěné nově vyrobenými vozidly mají být v roce 2030 o polovinu nižší než v roce 2021), výrazně také u letecké a lodní dopravy.

„Jde o smělé cíle, jejich dosažení je však pro všechny členské země reálné,“řekl včera Timmermans.

Výraz „všechny členské země“je přitom klíčový. Většina západoa severoevro­pských států EU nemá s navýšením emisních cílů k roku 2030 problém, zato země střední a východní Evropy se k tomu staví chladně či rovnou odmítavě. Tyto státy totiž v porovnání s rokem 1990 sice udělaly značný pokrok, v jejich ekonomikác­h má ale stále velký podíl energetick­y náročný a často málo efektivní průmysl.

Zpřísněný emisní cíl musí schválit evropský parlament a také všechny členské země, dají se tedy ještě očekávat složitá jednání i nejeden spor. Ty se zjevně opět povedou na půdorysu

„západ versus východ“. Až se najde kompromis, EK by měla připravit ke schválení příslušné smlouvy – k tomu by mělo dojít do června roku 2021.

K tomu, aby se 55procentn­í snížení emisí k roku 2030 podařilo, je podle EK klíčový podstatný nárůst podílu obnoviteln­ých zdrojů energie (OZE – voda, vítr, slunce a další) na tzv. hrubé konečné spotřebě energie. Ten by v roce 2030 měl dosáhnout 38 až 40 procent; v současnost­i přitom činí za celou EU pouhých 19 procent.

Výraznější snížení emisí skleníkový­ch plynů k roku 2030 si vyžádá rozšíření systému emisních povolenek či lepší energetick­ou účinnost. Evropská komise včera představil­a detaily nového plánu.

Podíl obnoviteln­ých zdrojů musí prudce vzrůst

Žádaný růst podílu OZE je v současnost­i založen na tzv. národních energetick­o-klimatický­ch plánech. Různé země mají odlišné postupné cíle podle vhodnosti přírodních podmínek pro produkci obnoviteln­é energie. Nejdále jsou v tomto ohledu severoevro­pské státy v čele se Švédskem, kde podíl OZE dosahuje 55 procent, ve Finsku či Lotyšsku je to kolem 40 procent. Na opačném konci žebříčku jsou Nizozemsko, Malta a Lucembursk­o (podíl OZE je zde pod 10 procenty).

Pozice Česka podle podílu OZE se sice mezi unijními zeměmi nachází v dolní třetině, země přesto stanovený cíl zatím dokonce překročila – v roce 2018 byl podíl čisté energie přes 15 procent.

Nyní je ale jasné, že i národní cíle, včetně toho českého, budou muset ve světle rychlejšíh­o útlumu emisí k roku 2030 přitvrdit. To si vyžádá mj. více větrných či solárních elektráren a rychlejší odstavení těch uhelných.

Časový horizont 2030 je přitom v dlouhodobý­ch plánech EK pouze mezistupně­m k tzv. uhlíkové neutralitě, které hodlá EU jako celek dosáhnout v roce 2050. Jinak řečeno, za třicet let by se v eurounijní­ch zemích mělo vypustit jen tolik emisí na bázi uhlíku, kolik se jich může přirozenou cestou vstřebat v půdě, lesích či oceánech.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Až 40 procent energie má v EU do 10 let pocházet z obnoviteln­ých zdrojů, jako jsou větrné elektrárny v Severním Porýní-Vestfálsku (na snímku)
FOTO PROFIMEDIA Až 40 procent energie má v EU do 10 let pocházet z obnoviteln­ých zdrojů, jako jsou větrné elektrárny v Severním Porýní-Vestfálsku (na snímku)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia