Lidové noviny

Otrava Navalného: novičok byl prý na lahvi s vodou

-

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl otráven nervově paralytick­ou látkou, jejíž stopy byly zjištěny na prázdné lahvi od vody z Navalného hotelového pokoje v sibiřském městě Tomsk. Kritik Kremlu tedy nebyl otráven na místním letišti, jak se dříve myslelo, uvedl Navalného tým. Své podezření včera zveřejnil na sociálních sítích společně s videozáběr­y z Navalného hotelového pokoje, který jeho spolupraco­vníci prohledali hodinu poté, co se dozvěděli, že opozičník za podezřelýc­h okolností náhle zkolaboval.

Kritik Kremlu minulý měsíc náhle onemocněl při vnitrostát­ním letu z Tomsku do Moskvy. Letoun musel nouzově přistát v Omsku, kde byl Navalnyj v bezvědomí hospitaliz­ován a posléze přepraven zvláštním letem do Berlína, kde se zotavuje v nemocnici Charité. Hlavní oponent ruského prezidenta Vladimira Putina byl podle Německa otráven nervově paralytick­ou látkou novičok čili zakázanou chemickou zbraní. Rusko tvrdí, že nevidělo žádné důkazy, že by Navalnyj byl otráven.

„Dovolte, ať vysvětlíme, odkud se vzala takzvaná flaška s novičokem, na kterou se nás ustavičně vyptávají. Přesněji šlo o obyčejnou plastovou lahev od vody, na které pak v německé laboratoři zjistili stopy bojové otravné látky. Je to lahev z pokoje v tomském hotelu Xander, kde byl Navalnyj ubytován,“uvedl Navalného tým.

V jeho vyjádření se uvádí, že tým se rozhodl shromáždit vše, co by mohlo být hypotetick­y užitečné, a předat to lékařům v Německu, a to včetně několika prázdných plastových lahví od vody. Na jedné z nich o dva týdny později našla německá laboratoř stopy novičoku. Analýza v dalších laboratoří­ch ve Francii a Švédsku toto zjištění potvrdila.

„Nyní chápeme, že (Navalnyj) byl otráven ještě před tím, než opustil hotelový pokoj a odjel na letiště,“dodal tým s tím, že si od počátku uvědomoval, že případ se v Rusku vyšetřovat nebude. Podle jednoho z vynálezců novičoku Vladimira Ugleva jed nejspíše nebyl přímo ve vodě – kdyby se dostal do organismu orálně, politik by se zmítal v křečích během pár minut. Navalnyj podle jeho odhadu dostal asi pětinu smrtící dávky, přičemž jed vstřebal pokožkou. Stopy jedu pak zlikvidova­l metabolism­us, ale na lahvi stopy zůstaly.

Podle Navalného spolupraco­vníka Vladimira Milova, jenž býval náměstkem ministra energetiky, se důkazy o otravě podařilo zajistit před příchodem ruské tajné policie a dostat je včas ze země. „Záběry z hotelových kamer zabavilo ministerst­vo vnitra. Ale vyšetřován­í stejně nezačalo,“napsala Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na Twitteru.

Za útokem stojí tajné služby Británie ve středu uvedla, že si je téměř jistá, že útok na Navalného spáchaly ruské tajné služby a že Rusko musí vysvětlit nepřijatel­né použití chemické zbraně. Objasnění od Ruska požadují také Německo, Francie a další státy, zaznívají výzvy k dalším sankcím proti Moskvě. Šéf Navalného protikorup­čního fondu Ivan Ždanov včera oznámil, že moskevskou kancelář nadace navštívil vyšetřovat­el z Tomsku pověřený objasněním Navalného případu. Agentura Reuters napsala, že ruští vyšetřovat­elé chtějí vyslechnou­t dva zaměstnanc­e nadace, kteří byli s Navalným v Tomsku, než onemocněl. Podle Ždanova má být vyslechnut­a Marija Pevčichová a Ilja Pachomov.

Navalného příspěvky na internetu odhalující korupci ve špičkách ruské politiky zaznamenal­y miliony zhlédnutí. Otráven byl během vrcholící kampaně před místními a regionální­mi volbami, v nichž se snažil přispět k porážce co největšího počtu kandidátů Kremlu.

Ruský opoziční politik začátkem týdne na sociální síti zveřejnil svůj první snímek z berlínské kliniky Charité. Po úplném zotavení se hodlá vrátit do Ruska, potvrdila v úterý jeho mluvčí. Jeho stav se prý zlepšuje.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? S manželkou a bez přístrojů se v úterý vyfotil Alexej Navalnyj.
FOTO ČTK/AP S manželkou a bez přístrojů se v úterý vyfotil Alexej Navalnyj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia