Lidové noviny

Vláda v nesnázích kvůli migraci

Vůbec poprvé od vzniku vládní koalice letos v lednu se rozhořel vážný spor mezi rakouskými lidovci a Zelenými.

- ROBERT SCHUSTER

V rakouské vládě již delší dobu doutnal spor, jaké má zaujmout stanovisko k situaci uprchlíků z vyhořelého tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. Začátkem týdne se z toho stal otevřený konflikt mezi oběma partnery, konzervati­vními lidovci (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze a Zelenými.

Oficiální postoj vlády vymezil jako první ministr zahraniční­ch věcí Alexander Schallenbe­rg. V jednom televizním rozhovoru prohlásil, že „pokřikován­í a chtít přerozdělo­vání“prý není cestou, jak situaci vyřešit. Dal tak najevo, že Rakousko se nezapojí do případného přijímání běženců.

Nekompromi­sní postoj lidovců se ale nelíbí Zeleným, kteří v minulosti vždy prosazoval­i otevřený přístup k migraci. Ukázalo se to i před pěti lety během velké uprchlické vlny, kdy řadou států Evropy prošly během několika měsíců stovky tisíc běženců. Mnozí stoupenci Zelených tenkrát pomáhali jako dobrovolní­ci. Kurz naopak již tehdy, coby ministr zahraniční­ch věcí, patřil ke kritikům otevřených hranic. Do Vídně svého času svolal mezinárodn­í konferenci, na níž bylo dohodnuto uzavření takzvané „Balkánské trasy“, přes níž proudili utečenci do západní Evropy nejčastěji. Již tehdy Kurz prohlašova­l, že zajištění vnějších hranic Evropské unie se neobejde „bez ošklivých snímků“.

Od letošního ledna sedí lidovci a Zelení, strany se zcela protichůdn­ými postoji k migraci, ve společné vládě, která nyní zažívá svou první velkou zatěžkávac­í zkoušku.

„Je to otázka kancléřova charakteru,“uvedla včera na Kurzovu adresu šéfka vídeňských Zelených a místostaro­stka města, Birgit Hebeinová. Podle ní chtěla rakouská metropole přijmout sto nezletilýc­h dětí z Morie, avšak celostátní vláda to zablokoval­a. „Takovéto chování je bezcitné,“dodala. Její silná slova mohou souviset i s volbami ve Vídni, které proběhnou za necelý měsíc. Mohla tak chtít ukázat, že i přes spolupráci s Kurzem se postoje strany nezměnily.

Kurz odmítá německou cestu Nesmlouvav­ého postoje rakouské vlády si už všimli i v Německu. Kancléřka Angela Merkelová měla údajně před několika dny na uzavřeném jednání svých křesťanský­ch demokratů Kurzův odmítavý postoj k běžencům z Morie kritizovat a prohlásit, že postoj Vídně „není dobrý“. Právě v Berlíně před několika dny rozhodli, že se ujmou nejen 150 nezletilýc­h dětí z vyhořelého tábora, ale že navíc vláda přijme ještě lidi z dalších podobných zařízení na řeckých ostrovech. „Nebudeme následovat německého příkladu,“reagoval téměř obratem Kurz s tím, že jeho země určitě nebude jediná která nikoho nepřijme. „V Rakousku jsme přijali v posledních letech velmi vysoký počet utečenců,“dodal kancléř. I další politici ÖVP odmítají nové běžence do Rakouska vpustit a poukazují na to, že údajně nelze opakovat chyby z roku 2015. „Násilí nemůže být prostředke­m, jak si zajistit vstup do Evropy“, nechal se slyšet lidovecký ministr vnitra Karl Nehammer, když vyšlo najevo, že řecký uprchlický tábor s největší pravděpodo­bností zapálili někteří z jeho obyvatel s cílem vynutit si lepší zacházení.

V aktuálním sporu lidovci s největší pravděpodo­bností neustoupí. I proto, že při posledních volbách dokázali s nekompromi­sním postojem k migraci získat řadu zklamaných voličů pravicovýc­h Svobodných (FPÖ). Díky tomu dokázali bodovat i v místech, kde předtím neměli šanci. Mimo jiné i ve velkých sídlištích s komunálním­i byty na předměstí rakouské metropole.

Vedení Zelených je naproti tomu pod tlakem levého křídla, jehož těžiště je právě ve Vídni. Na straně druhé ovšem šli do koalice s ÖVP s vědomím, že jakmile dojde na migraci, společnou řeč s ní nenajdou. Koaliční smlouva proto dokonce obsahuje klauzuli dovolující v takovéto situaci, aby oba partneři v parlamentu hlasovali odlišně. Zelení z vlády také neodejdou i proto, že právě v nejbližší budoucnost­i má být schválena řada jejich klíčových projektů souvisejíc­í s bojem proti klimatické změně, jako například celostátně platná jízdenka na veřejnou hromadnou dopravu.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Do Rakouska se nepodívají. Migranti na Lesbu tak zatím putují z Morie do nového provizorní­ho tábora.
FOTO ČTK/AP Do Rakouska se nepodívají. Migranti na Lesbu tak zatím putují z Morie do nového provizorní­ho tábora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia