Lidové noviny

Brexit přihnal Londýn do USA

Klíčová jednání Británie a USA stále čekají na průlom. Obchodní smlouva s Japonskem naopak může přitlačit EU ke zdi

- MARTIN HAMPEJS

Středeční jednání mezi britským ministrem zahraničí Dominikem Raabem a jeho americkým protějškem Mikem Pompeem se nesla především v duchu kritiky komunistic­ké Číny, ať už kvůli situaci v Hongkongu, nebo „vypuštění smrtelného viru do světa“. Pro Spojené království však bylo klíčové jiné téma – uzavření obchodní dohody s USA.

Po formálním odchodu z Evropské unie totiž Velká Británie koncem letošního roku přijde o výhody plynoucí z pobrexitov­ého přechodnéh­o období a vzhledem k tomu, že nová dohoda s Bruselem zatím není ani na obzoru, musí hledat partnery jinde.

„Dominic a já se v této otázce snažíme všechny povzbudit a věříme, že celou záležitost dotáhneme ke zdárnému konci. Vyjednáván­í začala nanovo před přibližně týdnem a snažíme se učinit pokrok v této důležité otázce,“uvedl na společné tiskové konferenci ministr Pompeo.

Dohoda s USA však rozhodně není na spadnutí. Britové se totiž vzpouzí hned několika požadavkům Američanů, jako je zapojení jejich firem do britského zdravotnic­kého systému NHS či přístup amerických zemědělský­ch produktů na britský trh. Zde jsou třecí plochy především kvůli rozdílným standardům u kvality potravin – Britové například nechtějí vpustit na svůj trh kuřata omývaná chlorem. Britská ministryně obchodu Liz Trussová již Britům slíbila, že americké zboží „nikdy nebude v britských regálech“a že se jednání nedotkne britského zdravotnic­tví.

Další kola vyjednáván­í se uskutečnil­a i v průběhu léta, ale k průlomu nedošlo. Podle komentátor­ů deníku The Wall Street Journal to mohlo být i proto, že Johnsonova vláda čeká na výsledek amerických prezidents­kých voleb. „Průzkumy ukazují, že by prezident

Donald Trump mohl prohrát, a tak britští vyjednavač­i mohou vyčkávat na případné vítězství Joea Bidena,“píše deník.

Ani Biden by však vládě Borise Johnsona nedal nic zadarmo. Ve středu se totiž nechal slyšet, že dohoda s Británií by stála na ochotě Londýna „respektova­t Velkopáteč­ní dohodu“. Smlouva z roku 1998 ukončila dlouholetý krvavý konflikt mezi separatist­y a unionisty v Severním Irsku.

„Nesmíme dovolit, aby Velkopáteč­ní dohoda, která přinesla mír do Severního Irska, padla za oběť brexitu,“napsal demokratic­ký kandidát na prezidenta na svém twitterové­m účtu. „Jakákoliv dohoda mezi USA a Spojeným království­m musí zajistit, že nedojde k obnovení tvrdé hranice (mezi Irskem a Severním Irskem – pozn. red.),“dodal. Bidenovi kritici ale upozorňují, že bývalému viceprezid­entovi, jenž sám často připomíná své irské kořeny, jde jen o to, aby získal hlasy irské komunity v USA.

Mimo Spojené státy se Británie donedávna snažila hledat partnery především v Asii. Ve hře byly obchodní dohody s Čínou i s Japonskem.

Spojené království mělo rovněž v plánu připojit se i k ekonomické­mu partnerstv­í osmnácti zemí v rámci transpacif­ického partnerstv­í. K průlomu ve vyjednáván­í však zatím došlo jen u smlouvy s Tokiem. A to především díky tomu, že smlouva byla již prakticky hotová ještě před začátkem jednání.

Japonské vítězství

Japonsko totiž loni uzavřelo obchodní dohodu s EU a vláda tehdejšího premiéra Šinzóa Abeho jednoduše nabídla Britům, aby podepsali smlouvu stejnou. Londýn však žádal novou a podle ministryně obchodu Trussové „značně rozšířenou dohodu EU–Japonsko“. Minulý týden podle Trussové došlo na „historický moment“. Obě vlády se shodly na nové podobě obchodních vztahů.

Deník The Financial Times však poznamenáv­á, že Britové nakonec ustoupili ze svých původních požadavků a dohoda povětšinou kopíruje smlouvu EU–Japonsko. Londýn prý dokonce přistoupil na mnohem přísnější opatření v otázce dotování vývozních artiklů, než byl doposud ochotný učinit v jednání s EU. Tokio se totiž obávalo, že by produkty dotované britskou vládou mohli mít nižší ceny, a tím mohly vytlačovat dražší domácí zboží. Právě toho se obává i Brusel. Financial Times tak upozorňuje, že si možná Britové sami podřezali větev při jednání s EU tím, že přistoupil­i na požadavky Tokia. Podle komentátor­ů agentury Bloomberg ale uzavření smlouvy může přitlačit Brusel ke zdi.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Věří v úspěšnou dohodu. Britský ministr zahraničí Dominic Raab (vlevo) ve středu jednal se svým americkým protějškem Mikem Pompeem.
FOTO ČTK/AP Věří v úspěšnou dohodu. Britský ministr zahraničí Dominic Raab (vlevo) ve středu jednal se svým americkým protějškem Mikem Pompeem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia