Lidové noviny

Premiér: Peníze manželky? No a co?

-

Slovenský premiér Igor Matovič čelí od včerejšího dne nepříjemný­m otázkám. Týkají se finančních aktivit jeho manželky. Jak uvedl týdeník Plus 7 dní, Pavlína Matovičová měla v minulosti investovat deset milionů eur (zhruba 267 milionu korun) do finanční skupiny Arca Capital Slovakia. Firma, jež se zaměřovala především na bohatší klientelu, se ale dostala do potíží, a to i kvůli důsledkům koronaviro­vé pandemie. Její šéf nyní přiznal, že investoři a věřitelé dostanou zpět pouze část vložených prostředků. Týdeník Plus 7 dní zjistil, že mezi nimi byla i paní Matovičová a začal spekulovat, co se s její původní investicí stane. Zda ji třeba mohla od ostatních klientů získat zpátky v předstihu, protože se jedná o manželku slovenskéh­o předsedy vlády. Anebo jestli odkoupil pohledávku někdo jiný? Na dotazy Plus 7 dní manželé Matovičovi odmítali odpovědět.

Premiér Matovič, který ještě v nedávné minulosti jako opoziční vůdce brojil proti neprůhledn­ým podnikatel­ským aktivitám členů předchozí vlády a jejich rodinných příslušník­ů, reagoval skoupě. V prohlášení uvedl, že prý mají s manželkou od roku 2006 rozdělené bezpodílov­é spoluvlast­nictví manželů. „Od té doby se nestarám, kde má moje manželka uložené peníze,“prohlásil a dodal: „Jak moje manželka naloží s řádně zdaněnými penězi, mi je úplně jedno. Je to její svobodné rozhodnutí a vám to musí být čtyřikrát jedno,“řekl Matovič s tím, že pokud to prý nezajímá jeho, nevidí nejmenší důvod, proč by to mělo zajímat někoho jiného.

Tématu se už zhostila největší opoziční strana na Slovensku, Smer-sociálna demokracia bývalého premiéra Roberta Fica. Na firmu Arca Capital Slovakia podala včera trestní oznámení – kvůli podezření ze spáchání trestného činu zvýhodňová­ní věřitele vůči Matovičově rodině. sch

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia