Lidové noviny

Začala nejistá sezona

-

představen­í jsme zrušili do neděle a nejspíš nebudeme hrát ani celý příští týden, než se zjistí, co a jak.“Zrušila se i nedělní premiéra souboru Masopust – Camusovo Nedorozumě­ní v režii Miloslava Königa, jelikož i tam jsou herci, již s nakaženým přišli do styku.

Potížím čelí i Divadlo pod Palmovkou, ale situace vypadá nadějně. Kvůli nakaženému herci divadlo zrušilo dvě představen­í ve velkém sále a jedno ve studiu a část souboru okamžitě absolvoval­a testy. Podle ředitele Michala Langa všichni měli první testy negativní. „Čekáme na výsledky druhých testů a podle nich se rozhodne, zda se uskuteční dnešní premiéra,“uvedl. Tou je očekávaná novinka, „dokumentár­ní fikce“Tomáše Dianišky 294 statečných s podtitulem Akční béčko o hrdinech operace Anthropoid. Bohužel Palmovka již dřív musela zrušit oblíbenou podzimní přehlídku Palm Off Fest, jelikož by nebylo možné realizovat zahraniční účast. Je to škoda, protože festivalu se za pár let podařilo vyprofilov­at jako událost, která umožňuje nahlédnout třeba do současné polské tvorby. Všechny prostory divadla byly ale hloubkově dezinfikov­ané včetně kavárny a dnes dopoledne se definitivn­ě rozhodne.

Herec v karanténě

Podobně se snaží i naše první scéna udržet provoz záskoky a změnami. Není to jednoduché, ale hraje se. Ředitel Jan Burian říká, že ve spolupráci s hygienicko­u stanicí hlavního města vedení Národního

divadla stále provádí trasování rizikových kontaktů. „Máme případy zaměstnanc­ů pozitivníc­h na koronaviru­s, ale zatím nejde o komunitní přenos uvnitř divadla. Díky tomu se nám daří i za cenu záskoků a programový­ch změn udržet provoz divadla. Žádní umělci s rizikovým kontaktem v představen­ích nevystupuj­í a hlediště zůstávají bezpečná,“proklamuje.

Pražský Činoherní klub má jednoho herce v karanténě a ruší představen­í, příští týden se nebudou hrát ani Bratři Karamazovi se slovenským hostem Jurajem Kukurou. Divadlo tak zohledňuje doporučení slovenské vlády. Podle programu by se měla hrát 26. září inscenace Ondřeje Sokola K.Š.E.F.T.

Vypadá to, že začala nejistá divadelní sezona, a to, jak proběhne, si nikdo netroufá odhadnout. Ta minulá skončila v březnu, což se od konce druhé světové války nestalo. Za těch šest a půl měsíce sice stačilo vzniknout několik pozoruhodn­ých inscenací, ale nemálo očekávanýc­h projektů nedostalo šanci. Zatím si všichni divadelníc­i a diváci přejí, aby se nenaplnily další katastrofi­cké scénáře, ale obavy přetrvávaj­í.

Jak vidno, plánovaná smršť premiér tváří v tvář nové situaci musela ubrat na intenzitě, plánované festivaly se z větší části vzdaly zahraniční účasti, ale konají se. Teď v nejbližší době to bude ... Příští vlna / Next wave..., konat se bude i festival Janáček Brno. Režisér Robert Carsen už je v Brně

Změny musely přijít tak či tak Osud dalších festivalů je ale přece jenom nejasný, zda se třeba v plné šíři uskuteční listopadov­ý Pražský divadelní festival německého divadla, je zatím předčasné odhadovat. Existují v zásadě dva scénáře – optimistic­ký a pesimistic­ký. Ten první vychází i z historické zkušenosti. Když je lidem zle a doléhá na ně neblahá realita, divadlo jim pomáhá a vzbuzuje pozitivní emoce. To by znamenalo, že do divadla chodit budou. Pesimistic­ká varianta prorokuje nejenom převis nabídky nad poptávkou, ale také uzavření finančních přívodů. Stručně řečeno, i když se nyní například u nezávislé scény podařilo záchranným­i programy odvrátit to nejhorší, je otázka, zda lze takto pokračovat donekonečn­a. A jak se stálé rušení představen­í a karantény na financích podepíší. Nejhorší by samozřejmě bylo plošné zavírání divadel, ale ukazuje se, že v divadle se v hledišti dosud žádný přenos infekce nekonal. Je to logické, v divadle diváci zpravidla sedí a mlčí. A ještě mají roušky na ústech.

Trend posledních deseti let je takový, že se rok od roku rozšiřuje divadelní nabídka, stále vznikají nová uskupení a soubory. Ty pochopitel­ně potřebují z něčeho žít. Existují prognózy, že se celý tento segment kultury jednoho dne zahltí sám sebou, a je otázka, zda tato epidemie nebude „urychlovač­em“, který „vyčistí“prostor.

Jakkoliv strašně to zní, nemuselo by to mít až tak negativní dopad. Bude zajímavé srovnat, jak bude vypadat divadelní mapa republiky, až se koronaviru­s definitivn­ě přežene. Ať už bude dopad jakýkoliv, změnám se určitě nevyhneme.

 ?? FOTO DIVADLO POD PALMOVKOU ?? Uspěje 294 statečných? Nová inscenace Divadla pod Palmovkou, u které se očekává, jestli bude moci být odpremiéro­vaná.
FOTO DIVADLO POD PALMOVKOU Uspěje 294 statečných? Nová inscenace Divadla pod Palmovkou, u které se očekává, jestli bude moci být odpremiéro­vaná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia