Lidové noviny

Choďte tam, kde jste vítaní

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Obklopte se lidmi, kteří vás mají rádi a které máte rádi vy sami, zní rada do nepohody od moudrých a zkušených. A aktivně vyhledávej­te dobré zprávy, těmi špatnými (možná jsou špatné jen zdánlivě) se nenechte otrávit.

Tak jedna dobrá zpráva je třeba ta, že v neděli generálkou a ve středu premiérou kabaretníh­o pásma s názvem Černá kočka – Bílý pes dalo pražské divadlo Semafor na vědomí, že funguje, že jeho zakladatel, hlavní autor a vážený interpret se na jevišti stále pohybuje s nadšením, jistě i proto, že cítí podporu a zjevnou lásku hlediště, že soubor až dojemně pečuje o jeho už ne vždy spolehlivo­u paměť a že písničky, ať už staré sto, nebo třeba jen dvacet let, nestárnou, pokud měly při svém vzniku myšlenku, vtip a nápaditou melodii.

A konečně se znovu potvrdilo, že kruh těch, kteří se do tohoto divadla chodí potěšit, neřídne

Dobrá zpráva je i ta, že po boku Jiřímu Suchému stále věrně stojí Jitka Molavcová. Mistr ji v neděli dokonce poctil čestným titulem: prohlásil ji doktorkou humoris causa. Nejen k jejím nedávným kulatým narozeniná­m, ale hlavně pro její lidské i profesioná­lní kvality. Proto, že celých padesát let života věnovala Semaforu, že je jeho druhou hlavní tváří, Suchého spolehlivo­u partnerkou, ochotnou splnit veškeré jeho dramaturgi­cké nápady, že dokáže být předním komikem divadla i křehkou šansoniérk­ou a také i oporou, která vždycky umí text, zná záměry autora a pamatuje si aranžmá i v kusech více méně improvizov­aných.

A konečně – ať s rouškami, nebo bez nich (tentokrát samozřejmě s nimi) –, znovu se potvrdilo, že kruh těch, kteří se do tohoto divadla chodí potěšit atmosférou a dobrou společnost­í, neřídne.

Spokojené publikum odcházelo s vyhlídkou, že virus nevirus divadlo žije, pracuje a hned začíná zkoušet na obnovenou premiéru své někdejší úspěšné inscenace Nižnij Novgorod, kterou plánovalo už na duben, ale okolnostmi zastaveno ji muselo posunout na podzim. Všichni si přejí, aby se mohla uskutečnit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia