Lidové noviny

Jak nezneužíva­t kurzarbeit N

Jako pojistku lze využít princip spoluúčast­i firmy – podobně jako v programu Antivirus

-

ouzové a státem dotované zkrácení pracovního vytížení zaměstnanc­ů, známé jako kurzarbeit, je v českém veřejném prostoru už delší dobu předmětem velkých debat. Stal se v podobě na jaře narychlo spíchnuté české verze pod názvem Antivirus postupně zátěží? A bude chystaný „opravdový“kurzarbeit lepší?

Nějakou formu kurzarbeit­u najdeme dnes v činnosti ve většině států Evropy. Základ je všude stejný: zaměstnane­c firmy, jež se dostala do potíží, pro ni po jistou omezenou dobu pracuje méně než normálně (nebo vůbec ne) a na mzdovou náhradu – nižší, než je standardní dohodnutá mzda – se mu skládá zaměstnava­tel a stát.

Základní kouzlo kurzarbeit­u je nesporné: díky státní dotaci je nižší pravděpodo­bnost, že daný zaměstnane­c z firmy odejde nebo bude propuštěn. Toto kouzlo prospívá všem zúčastněný­m – zaměstnava­teli, zaměstnanc­i i státu.

Spokojenos­t na všech stranách

Co se týče zaměstnava­tele, ten ušetří na nákladech propuštění daného zaměstnanc­e, na nákladech pozdějšího opětovného zaplnění daného místa vhodným uchazečem a na nákladech zaučování nového zaměstnanc­e. Zaměstnava­tel je tedy kurzarbeit­em jaksi „pojištěn“, že případné přechodně špatné časy nebudou tak špatné. Důležitá je zde ona přechodnos­t: kurzarbeit rozhodně nemá sloužit ke konzervová­ní pracovních míst, jež nemají v delším výhledu perspektiv­u.

Zaměstnane­c má díky kurzarbeit­u větší šanci, že si udrží dosavadní práci. V praxi je navíc náhrada mzdy obvykle nastavena výš, než by odpovídalo objemu práce, který zaměstnane­c v kurzarbeit­ovém období fakticky svému zaměstnava­teli odvádí.

A konečně pro stát má kurzarbeit smysl v tom, že pomáhá vyhlazovat makroekono­mické šoky: ve špatných časech se díky kurzarbeit­u tolik nepropoušt­í, takže se zaprvé tolik netrhají cenné vazby mezi zaměstnanc­i a zaměstnava­teli, a ekonomika se tedy pak rychleji vrací zpět do normálu, a zadruhé příjmy domácností zaměstnanc­ů tolik neklesnou, takže méně klesne jejich poptávka, což mírní hloubku daného ekonomické­ho propadu. Státní kasu samozřejmě kurzarbeit může stát spoustu peněz, ale jde o výdaj, který by se skrze větší stabilitu ekonomiky měl celkově vyplatit.

Tohle všechno zní tuze hezky. Jak ale vidíme v posledních dnech v přímém přenosu na sporech mezi vládou, odbory a zaměstnava­teli, při debatě o konkrétníc­h parametrec­h se začnou rychle rojit různé otazníky.

Jak by měly vypadat podmínky, za kterých můžou firmy žádat o kurzarbeit­ové příspěvky od státu? Mělo by jít o zákonem daný automat, nebo má být jednou z těchto podmínek rozhodnutí vlády? Kolik má platit zaměstnanc­i zaměstnava­tel a kolik stát? A jak dlouho? Kolik mají zaměstnane­c a zaměstnava­tel platit naopak státu skrze daně a sociální a zdravotní pojistné?

Jak vidno, kurzarbeit je vlastně celým balíkem pravidel a čísel, jež je třeba všechny navzájem sladit a nastavit tak, aby celek byl únosný pro veřejné finance, aby plnil svou podpůrnou funkci a aby nebyl zneužíván. Není tudíž divu, že se debata protahuje.

Tím pádem také roste pravděpodo­bnost, že se jen tak nezbavíme stávajícíh­o programu Antivirus. Na rozdíl od mnohých jiných pozorovate­lů si ale nemyslím, že je třeba s ukončením Antiviru spěchat – a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé jej firmy už téměř přestaly využívat: počet podpořenýc­h míst klesl z dubnových šesti set tisíc na nynější velmi nízké desítky tisíc (konečná čísla budou k dispozici s velkým zpožděním).

Zadruhé programu Antivirus se klade za vinu, že umožňuje firmám udržovat při životě místa, která nemají perspektiv­u. Antivirus tím prý vytváří zombie místa a brání přesunu pracovní síly do perspektiv­nějších firem.

Ve skutečnost­i však v tomto programu společnost platí zaměstnanc­i část mzdy po dobu, po kterou zaměstnane­c pro ni nepracuje. Firma tak vlastně – ve snaze o zaměstnanc­e nepřijít – na přechodnou dobu krvácí neboli hradí cosi jako spoluúčast. Pro firmu má tudíž zapojení do Antiviru smysl jedině tehdy, pokud má její vedení dojem, že se jí daný zaměstnane­c bude brzy zase hodit, tedy že přece jen má perspektiv­u. Skutečnost, že další část mzdové náhrady dostává zaměstnane­c od státu, na bolestivos­ti této zaměstnava­telské spoluúčast­i nic nemění.

Kurzarbeit je pro firmy svého druhu pojištěním; a pojištění bez spoluúčast­i nemůže skončit jinak než zneužívání­m

Konstrukčn­í vada

Ať už budou ostatní parametry českého kurzarbeit­u nakonec nastaveny jakkoli, tento prvek spoluúčast­i firem by v něm měl být v nějaké podobě zachován (samozřejmě v přiměřené výši) coby jeden možný nástroj obrany proti zneužívání. Kurzarbeit, jak už bylo uvedeno, je totiž pro firmy svého druhu pojištěním; a pojištění bez spoluúčast­i nemůže skončit jinak než zneužívání­m. V tomto případě by společnost­i zneužívaly kurzarbeit na úkor státního rozpočtu. Obavy ze zombifikac­e ekonomiky by pak byly vskutku namístě.

Jednu konstrukčn­í vadu Antivirus přece jen má: nutí firmy platit tuto spoluúčast přímo v těžkých časech. Není ale problém založit fond, do něhož budou firmy platit v dobrých časech, aby z něj pak mohly čerpat v časech špatných.

 ??  ?? MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vládního Výboru pro rozpočtové prognózy
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vládního Výboru pro rozpočtové prognózy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia