Lidové noviny

Chudák Soros!

-

Letos jsem v této rubrice již několikrát psal o Georgi Sorosovi, který nedávno oslavil devadesáté narozeniny. O tomto americkém miliardáři, který se narodil v Budapešti a proslavil se nejen jako krutý finanční spekulant, ale i coby štědrý filantrop sponzorují­cí zejména levicově-liberální aktivisty a různé lidskopráv­ní organizace, v posledních týdnech vyšlo mnoho komentářů. Jak už to bývá, osobnosti v jeho váhové kategorii silně rozdělují společnost: jedna část Sorose zatracuje, druhá se na něj dívá jako na spasitele. Podobně se na Sorose, který o sobě tvrdí, že není nábožensky založený a není ani sionista, dívají také Židé nejen v Izraeli, ale i ti, kteří žijí v diaspoře.

Sorose v politice i v médiích obklopuje jakési tabu. Ti, kdo s jeho názory a činy souhlasí, jakoukoli kritiku šmahem označí za projev antisemiti­smu, a ti, kdo jej kritizují, si často nechtějí připustit, že útoky na Sorose jsou mnohdy vedeny z protižidov­ských pozic. Velkou vlnu diskusí vyvolal v roce 2003 jeho názor, že politika George Bushe Jr. a Ariela Sharona pomůže růstu antisemiti­smu v Evropě.

O názorech prominentn­ích Židů, kteří Sorose hodnotí spíše negativně, připravil reportáž americký server Jewish Telegraph Agency (JTA). Jedním z nejhalasně­jších kritiků je známý právník z Chicaga Josh Kantrow, který jako republikán nesouhlasí s tím, že Soros podporuje progresivi­sty a leje peníze do kasy Demokratic­ké strany. Kromě se toho Kantrowovi nelíbí, že Soros kritizuje politiku Izraele a že financuje tamní levicové organizace. Advokát z Chicaga dokonce dal za pravdu autorovi článku, který tvrdil, že za nezákonnos­ti v ulicích amerických velkoměst mohou státní zástupci, které prý platí Soros. Kantrow zároveň říká, že musíme být opatrní, protože některá tvrzení o Sorosovi jsou falešná a antisemits­ká. „Když mluvím v televizi či v rozhlase nebo když píšu články, vždy dávám jasně najevo, které Sorosovy názory a činy schvaluji a které ne,“prohlásil Kantrow, ale dodává, že musíme odmítnout, když někdo Sorose haní a mluví o něm třeba jako o nacistovi.

V centru konspiračn­ích teorií

Soros je podle JTA kvůli svému antisionis­mu nepopulárn­í v očích izraelskýc­h pravicovýc­h politiků. Důvod: miliardář patří mezi největší finanční podporovat­ele pokrokovýc­h a levicových organizací. Na druhé straně Soros stojí v centru téměř všech konspiračn­ích teorií, které šíří krajní pravice. Údaje americké nevládní organizace Anti-Defamation League (Liga proti hanobení) hovoří o tom, že letos na jaře se jen za jeden den objevilo na Twitteru až půl milionu negativníc­h zpráv, kde figurovalo jméno George Sorose. Bývalý šéf ADL Abraham Foxman sice dříve Sorose rovněž kritizoval, dnes však už říká, že miliardář často čelí antisemits­kým útokům. „Dnes už stačí, že řeknete jméno Soros, a hned se vynoří všechny antisemits­ké stereotypy. Úspěšně z něj udělali ikonu, tudíž naším úkolem je, abychom ho bránili, protože Soros není ikona,“řekl Foxman.

Přesto si mediální expert Michigansk­é univerzity Josh Pasek myslí, že není možné, aby vlivní Židé jako například Soros nemohli být kritizován­i. „Není pravda, že každý nesouhlas s něčím, kde jsou dotčeni Židé, je automatick­y antisemtis­kým projevem,“tvrdí Pasek. Mezi nejznámějš­í kritiky Sorose patří i Yair Netanjahu, syn izraelskéh­o premiéra. Loni obvinil miliardáře, že ničí Izrael zevnitř, a označil ho za největšího protiizrae­lského a protižidov­ského aktéra na světě.

Sorose nešetří ani někteří ortodoxní rabíni. Loni vypukl menší skandál, když skupina ortodoxníc­h rabínů v New Yorku popřela, že by kritiky na jeho adresu byly antisemits­ké. „Ano, Soros je součástí židovského národa, ale ideologick­y jde přímo proti Izraeli a proti židovským zájmům,“prohlásil rabín Pesach Lerner. Sorose systematic­ky kritizuje i Americká sionistick­á organizace (Zionist Organizati­on of America). „Kdybych byl umělcem, namaloval bych Sorose jako člověka, který vládne světu. Ukažte mi, kdy byl terčem antisemits­kých útoků, a pak změním názor. Nevím o tom, že by ho někdo kritizoval za to, že je Žid,“prohlásil předseda amerických sionistů Morton Klein.

Kleinova slova ani nepotřebuj­í komentář. Snad bychom si mohli povzdechno­ut: Chudák Soros!

ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia