Lidové noviny

Nová éra superjízde­nky

Speciálníc­h lístků určených pro všechny vlaky se prodalo už přes šest tisíc. Konečně budou k mání i online

- MICHAL PAVEC

Mezi Rumburkem a Českou Lípou vyjede vlak ve všední den zhruba každou hodinu. Jednou je to spoj státních Českých drah (ČD), podruhé zase soukromé Arrivy. Od půlky června se nemusí cestující u této ani ne hodinové cesty stresovat, že zmeškal spoj svého dopravce. To v případě, že si koupil takzvanou jednotnou jízdenku, kterou ministerst­vo dopravy zkouší v pilotním provozu na dvou vybraných tratích v Česku.

Od dnešního dne přešlo zkoušení systému do další fáze. Ve „státním“e-shopu na stránkách www.oneticket.cz je možné si nově pořídit jízdenku také online. Dosud byly lístky k dostání hlavně na pokladnách. Na výše zmíněném webu bude také ke stažení mobilní aplikace pro telefony s operačními systémy Android a iOS.

Původně se počítalo se spuštěním už v půlce srpna, ale došlo k němu zhruba o měsíc později. „Také ve druhé fázi pilotního provozu OneTicketu, kdy začneme na vybraných tratích prodávat elektronic­kou jízdenku, jde o to, vše otestovat a připravit na rutinní provoz od letošního prosince,“podotkl Martin Opatrný ze státní společnost­i Cendis, která má tento projekt na starosti.

ČD předběhly státní e-shop Vyvíjí jej už více než tři roky a v plném provozu ho cestujícím předá na konci roku, kdy jednotliví dopravci tradičně zavádějí nové jízdní řády pro následujíc­í rok. Prodejní systémy všech 13 společnost­í, které v Česku osobní dopravu provozují, je třeba propojit se státním „IT mozkem“, aby vše od poloviny prosince bezvadně fungovalo.

Na tratích mezi Rumburkem a Českou Lípou a pak mezi Plzní, Žatcem a Mostem je zatím zapojených pět dopravců: kromě ČD ještě RegioJet, GW Train Regio, Arriva a Die Länderbahn. Žádné zásadní kiksy zatím nikdo z nich nehlásí.

„Zapojení ČD do systému probíhá podle plánu pilotního provozu. Jízdenky OneTicket prodáváme na pokladnách, ve vlaku i v našich online prodejních kanálech, tedy v e-shopu, mobilní aplikaci Můj vlak, a to od plánovanéh­o termínu 14. srpna,“uvedla mluvčí dopravce Gabriela Novotná. ČD totiž předběhly státní e-shop, který začíná fungovat až nyní.

Online prodej jízdenek je každopádně významným milníkem projektu, protože takzvanou jednotnou jízdenku přiblíží většímu množství cestujícíc­h. Mimo jiné třeba mladší generaci, pro niž je běžné nakupovat jízdní doklady na vlak i další dopravní prostředky prostředni­ctvím moderních technologi­í. Jízdenku zakoupenou online si samozřejmě není třeba tisknout, stačí ji ukázat průvodčímu třeba v telefonu nebo tabletu.

Už nyní byl za první tři měsíce zkušebního provozu o jednotné jízdenky zájem, ačkoliv projekt nedoprováz­ela žádná marketingo­vá kampaň. K 16. září se prodalo 6105 dokladů. „Přestože se jedná ‚pouze‘ o testovací provoz, je vidět, že je mezi lidmi o OneTicket zájem. Výrazně více se tyto jízdenky prodávají v rušnějších stanicích, například v České Lípě nebo Plzni,“doplnil Martin Opatrný z Cendisu.

Návrat zpáteční slevy

Jednotné jízdenky budou primárně k mání pro dotované trati. Tedy pro ty, jejichž provoz platí stát nebo jednotlivé kraje. Pokud ale budou dopravci chtít zapojit do systému i své komerční linky, třeba spoje na trase z Prahy do Brna nebo z Prahy do Ostravy, nebude jim v tom nikdo bránit.

Pro cestující to bude pohodlnějš­í, protože nebudou muset řešit, jaký vlak jim právě přijel na peron. Pro všechny spoje každopádně platí jedno: pokud lidé nechtějí spoléhat na to, že bude volno, musí si zajistit místenku – tato povinnost zůstává stejná jako dnes.

Jednotná jízdenka má samozřejmě i nevýhody. Hlavní z nich je cena, kterou neurčují dopravci, ale počítá se ze základního tarifu Českých drah, kde třeba ujetí pěti kilometrů stojí 19 korun, za 20 kilometrů zaplatí cestující 40 korun a tak dále.

Pro lepší představu: mezi Rumburkem a Českou Lípou jezdí Arriva za 55 korun, kdežto ČD za 76 korun. Při zakoupení jednotné jízdenky musí lidé akceptovat vyšší cenu. Je to jakási daň za to, že si smí vybrat libovolný spoj.

Není to ale tak, že by systém vůbec žádné slevy neumožňova­l. Nabízí třeba zpáteční jízdenku s pětiprocen­tním zvýhodnění­m. Jde vlastně o návrat populární slevy, kterou ČD loni v prosinci zrušily. Výhodněji vyjde také nákup týdenní, měsíční či jiné časové jízdenky pro danou trať.

 ?? Zdroj: www.oneticket.cz Zdroj: ministerts­vo dopravy FOTO ARCHIV MAFRA / ZR ?? Chomutov
Die Länderbahn CZ
Jirkov
Most Žatec
Kaštice
Blatno u Jesenice
Plzeň hl. n. České dráhy GW Train Regio
RegioJet ÚK Česká Lípa hl. n.
Rumburk
Zdroj: www.oneticket.cz Zdroj: ministerts­vo dopravy FOTO ARCHIV MAFRA / ZR Chomutov Die Länderbahn CZ Jirkov Most Žatec Kaštice Blatno u Jesenice Plzeň hl. n. České dráhy GW Train Regio RegioJet ÚK Česká Lípa hl. n. Rumburk
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia