Lidové noviny

Blíží se další zdražení tabáku

- MIROSLAV PETR

Od ledna se musí 2,5 milionu kuřáků u nás připravit na další zdražení tabákových výrobků. O tom, které zdraží a o kolik, rozhodnou poslanci koncem září. Varianty jsou tři a utkají se mezi sebou i sami zákonodárc­i vládního hnutí ANO.

Zatím to vypadá, že si ministerst­vo financí (MF) v novém návrhu daňových změn, předložené­m poslancem za ANO Janem Volným, tentokrát došláplo ze všeho nejvíc na vyznavače zahřívanýc­h tabákových výrobků a vlastnoruč­ně balených cigaret. Zvýšení by se tedy týkalo náplní do elektronic­kých strojků IQOS a glo a také řezaného tabáku.

Zatímco krabička cigaret by oproti dnešku podražila v průměru o čtyři koruny, krabička 20 kusů náplní zahřívanéh­o tabáku by mohla zdražit o zhruba 12 až 15 korun. Nejmenší dostupné (30gramové) balení řezaného tabáku, odpovídají­cí přibližně dvěma krabičkám klasických cigaret, by podražilo z nynějších zhruba 120 korun na téměř dvojnásobe­k. Zmizela by tak úplně cenová výhoda řezaného tabáku oproti cigaretám.

Jeden cenový skok za druhým Už letošek byl z pohledu zdražení kuřiva rekordní. Ale dosud cenově rostly všechny kategorie stejným poměrem. Na jaře vlivem historicky největšího nárůstu daně podražila krabička cigaret zhruba o 12 korun na průměrně 101 korunu. Nyní k tomu ještě, jak nedávno informoval­y LN, některé tabákové firmy postupně zdražují o další čtyři koruny.

Podle původního plánu MF, projednané­ho s výrobci i na vládě, měla sazba v následujíc­ích třech letech narůstat konstantně o pět procent – pro všechny kategorie,

Marka Nováka a jeho tří kolegů. A ten zachovává přiměřené zvýšení daně u cigaret i řezaného tabáku a podstatně prodražuje jen zahřívaný tabák.

„Zahřívaný tabák je oproti cigaretám výrazně méně zdaněn, což má obrovské dopady na příjmy státního rozpočtu ze spotřebníc­h daní. Jen v loňském roce stát na tomto daňovém zvýhodnění zahřívanéh­o tabáku tratil zhruba dvě miliardy korun,“zdůvodňuje Novák svůj návrh.

Zvyšovat daň podobným způsobem u řezaného tabáku k balení cigaret by se podle něj nemuselo státní kase vyplatit kvůli hrozbě přechodu kuřáků k levnějším pašovaným a padělaným cigaretám.

Stát opět zvýší daň z kuřiva. Poslanci mají na stole tři rozdílné varianty .Ta ministersk­á prodražuje tentokrát hlavně řezaný a zahřívaný tabák.

Třetí verze s podporou výboru Pak je tu ještě návrh poslance ODS Zbyňka Stanjury, který na rozdíl od dvou předchozíc­h získal podporu rozpočtové­ho výboru sněmovny. Stanjura navrhuje pro příští rok zvýšit daň místo pěti o deset procent, ale při zachování nynějšího poměru mezi jednotlivý­mi druhy kuřiva. A zdražení pro následujíc­í rok by pak bylo menší.

Taková varianta je částečně přijatelná i pro tabákové firmy, včetně lídra Philip Morris, jehož IQOS s náplněmi Heets ovládá český trh zahřívanýc­h tabákových výrobků ze zhruba 90 procent. Zbytek připadá na konkurenčn­í glo od firmy BAT.

„Z hlediska předvídate­lnosti podnikatel­ského prostředí by bylo nejlepší schválit původní návrh, který prošel připomínko­vým řízením a byl schválen vládou,“reaguje šéf oddělení vnějších vztahů firmy Petr Šebek.

Ministerst­vo financí nižší sazbu daně oproti klasickým cigaretám už od doby jejího zavedení zdůvodňova­lo potřebou zohlednit, že zahřívaný tabák škodí lidskému zdraví méně než cigarety. Tím se MF řídilo i ve vládou v květnu schválené verzi tohoto nového zdanění tabáku.

Na dotaz LN, co vedlo ke spěšnému přepracová­ní vládní verze do podoby návrhu poslance Volného, však zástupci ministerst­va ani jeho šéfka Alena Schillerov­á (za ANO) do uzávěrky tohoto vydání neodpovědě­li.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia