Lidové noviny

Dostavba D4 by mohla začít na jaře

-

O výstavbu a provoz dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem, kterou chce stát stavět formou PPP (partnerstv­í veřejného a soukromého sektoru) za soukromé peníze, mají zájem dvě konsorcia. Stát bude vybranému uchazeči úsek a jeho dostupnost splácet 25 let. Cenově výhodnější nabídka je za 16,5 miliardy korun, druhá pak o 1,7 miliardy vyšší. Včera o tom informoval­o ministerst­vo dopravy. Stavba by mohla začít v březnu příštího roku.

„Jsme velmi blízko. A pokud vše dopadne, půjde o historický průlom ve financován­í infrastruk­tury v ČR. Úspěšná realizace projektu PPP na D4 se stane milníkem pro další využití modelu PPP pro výstavbu a provoz dopravní a další potřebné infrastruk­tury,“uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Nabídky podali dva účastníci, kteří už dříve v tendru prokázali kvalifikac­i a absolvoval­i čtyři kola soutěžního dialogu. Cenově nižší nabídku za 16,55 miliardy korun, která představuj­e hodnotu plateb za dostupnost nových úseků, podalo konsorcium DIVia, tvořené společnost­mi VINCI Highways SAS, VINCI Concession­s SAS a Meridiam Investment­s SAS. Druhou nabídku za 18,28 miliardy korun podalo konsorcium Via 4 – jižní spojení, tvořené společnost­mi PORR Beteiligun­gen und Management, Macquarie Corporate Holdings, Obrascon Huarte Lain, Egis Projects a SK Engineerin­g&Constructi­on.

Vítězné konsorcium postaví 32 nových kilometrů dálnice, jež následně bude 25 let provozovat a udržovat spolu s dalšími už postaveným­i navazující­mi 16 kilometry. Zároveň bude zodpovědné za rekonstruk­ci a dovybavení stávajícíc­h úseků o nové technologi­e. U křížení se silnicí I/19 také postaví nové středisko správy a údržby.

Stát bude moci při snížení kvality dálnice či omezení jízdních pruhů provozovat­ele pokutovat srážkami z měsíčních splátek. Samotné úseky přitom bude vlastnit stát, který je po 25 letech zcela převezme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia