Lidové noviny

Koronaviru­s ničí noční podniky

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

S druhou vlnou pandemie a dalšími omezujícím­i opatřeními dostávají tuzemské taneční kluby, bary a noční podniky další ránu, která pro mnohé z nich může tentokrát vést až k likvidaci. „Vnímáme to bohužel jako selektivní likvidaci v přímém přenosu,“řekl LN mluvčí pražského klubu James Dean Michael Pospíšil.

Už jarní vynucená uzavírka přivedla podniky do tíživé situace. Tržby ze dne na den spadly na nulu a kvůli částečné absenci zahraniční­ch turistů, již se obvykle významně podíleli na tržbách především barů v Praze, se ani během léta ztrátovou propast nepodařilo dorovnat.

Na stojáka už to nepůjde

Od dnešní 18. hodiny ale začíná platit nové opatření – restaurace, bary či kluby nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení. Na vnitřních akcích, kde se stojí, má být strop deset lidí. Výjimku získávají výstavy a trhy.

A hned včera následoval další „hřebík do rakve“nočních podniků – mezi půlnocí a šestou hodinou ranní musí mít od soboty zavřeno podniky v celé republice. Obě nařízení mají reflektova­t nárůst nakažených, a to zejména mezi zástupci mladší generace. „Většina nakažených koronavire­m je na rozdíl od jara ve věku 20 až 29 let. Mohou to být lidé, kteří se nakazili právě na klubových akcích a mohou být zdrojem šíření nákazy i mezi rizikovými skupinami,“zdůvodnil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO).

Krátce před půlnocí se přitom noční život běžně teprve rozjíždí a v těchto hodinách jsou tržby barů a klubů zhruba třetinové. „Přestože klub ve spodním patře otevíráme o hodinu dříve než obvykle, zákazníci začínají chodit před půlnocí, jak jsou zvyklí. Je těžké jim vysvětlit, že v důsledku vládních opatření není jiná možnost než zase odejít,“řekl LN Pospíšil.

Podnikům však nezbývá než vládní opatření respektova­t. „Při takových podmínkách ale pochopitel­ně není možné klub, jehož jméno trvalo vybudovat několik let, dlouhodobě udržet při životě,“dodává.

Jako tragické ale nehodnotí dopady vládních opatření jen podniky v Praze. Ani menším barům mimo metropoli, jejichž tržby tolik nezávisely na turistech, se nedaří. Pro LN promluvila Šárka Chovancová, jednatelka ostravskéh­o Klubu Klid, jenž nedaleko proslulé Stodolní ulice funguje už osmnáct let. S každým dalším opatřením vlády se tam tenčí počet hostů. „Je to pro nás čím dál tím těžší, lidí chodí méně a méně. Zavíračka v půlnoci odrazuje i ty poslední zákazníky, kteří ještě zbyli – lidé v 11 sotva přijdou a my je za hodinu máme vyhazovat,“říká.

„Situace v našem oboru je vážně špatná. I když se snažíme šetřit, kde se dá, náklady zůstávají. Kvůli té nejistotě si ani nemůžeme peníze půjčit, protože nevíme, kdy a jestli vůbec se situace zlepší a bude z čeho splácet,“popisuje Chovancová. Včerejšího rozhodnutí vlády, že všechny restaurace a bary budou muset být mezi půlnocí a šestou hodinou ranní uzavřené, se obával i českokruml­ovský hudební klub City Lounge. „Kvůli novým omezením budeme nuceni část podniku zavřít zcela. Necháme otevřený jen horní bar,“ potvrdil LN jednatel klubu Štěpán Háček.

I když se rodinný podnik snaží udržet při životě stůj co stůj, letošní ztráty už nedožene. „Pokud nemůžeme plně využít kapacitu podniku, tak je jasné, že přicházíme o další a další tržby,“říká Háček.

Další omezení mohou přijít Omezená otevírací doba dosud platila jen pro podniky v Praze, Středočesk­ém kraji a okrese Uherské Hradiště, od soboty bude opatření plošné. „Víme, že s narůstajíc­ím časem, kdy je člověk v zařízení a konzumuje alkohol, se zodpovědno­st a dodržování opatření snižuje,“uvedl člen epidemiolo­gické skupiny při ministerst­vu zdravotnic­tví Roman Chlíbek.

Nechvalně se v tomto ohledu proslavil pražský klub Techtle Mechtle, jenž se minulý měsíc stal zatím nejznámějš­ím barovým klastrem v tuzemsku.

Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha se ve snaze zastavit počínající exponenciá­lní nárůst pozitivníc­h případů nákazy nedají vyloučit ani další opatření. Může jít o roušky na venkovních akcích, další omezení kapacit vnitřních akcí nebo omezení sociálních kontaktů zajištěním dostatečný­ch rozestupů například v restaurací­ch.

„Zákazníci začínají chodit před půlnocí, jak jsou zvyklí. Je těžké jim vysvětlit, že v důsledku vládních opatření není jiná možnost než zase odejít.“

MICHAEL POSPÍŠIL mluvčí klubu James Dean

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia