Lidové noviny

Místo stání lavice či podsedáky

Na hokejové kluby dopadá další koronaviro­vé opatření – diváci mohou být pouze na místech k sezení. 1. kolo extraligy

- VOJTĚCH TŮMA TOMÁŠ KUBÁNEK

Zdálo se, že vše je připraveno a nový ročník extraligy přes všechna koronaviro­vá opatření obstojně odstartuje. „Budeme hrát tak dlouho, dokud nám někdo zimáky nezamkne,“prohlásil ve středu na předsezonn­í tiskové konferenci prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Jenže vzápětí se vyrojily další problémy. Jedno ze dvou čtvrtečníc­h utkání mezi Vítkovicem­i a Litvínovem bylo odloženo kvůli podezření na nákazu koronavire­m v týmu domácích, která se včera potvrdila u 17 hráčů a dvou koučů.

Extraligov­é kluby navíc musí kvůli novým mimořádným opatřením, která vejdou v platnost dnes od 18 hodin, upravit plány na obsazení tribun v domácích zápasech. Vládní nařízení jim nedovoluje prodávat vstupenky na stání, každý fanoušek musí mít na uzavřeném stadionu své místo k sezení. Teď je na každém z klubů, jak si s další překážkou poradí.

„Přepokláda­li jsme, že nějaké další omezení přijde. Ze tří sektorů na stání, kde fandí kotel, jsme proto udělali provizorní sezení. Na schody jsme přilepili lavice bez opěrátek a už nám to také schválila bezpečnost­ní kontrola z města, takže jsme připraveni,“uvedla pro LN marketingo­vá manažerka HC Škoda Plzeň Lucie Mužíková.

Podobně zapracoval­i s přeměnou sektorů na stání třeba i v Třinci, kde už během letního poháru připevnili na tato místa sedačky. Brno tuto problemati­ku řeší podsedáky, které rozdá fanouškům, již mají vstupenky za branku, kde se obvykle stojí. V Českých Budějovicí­ch, které hrály první zápas včera s Hradcem Králové, zatím zjišťují možnosti, v Litvínově naproti tomu sektor na stání uzavřeli a celkovou kapacitu snížili na pouhých 1760 míst.

Omezení platí i z hlediska návštěvnos­ti. Kapacita může být využita jen do výše tisíce osob a dále maximálně z 50 % s tím, že fanoušci budou rovnoměrně rozmístěni po jednotlivý­ch sektorech po 500 lidech, které musí být od sebe organizačn­ě odděleny.

Třeba do pražské O2 areny tak může dorazit až okolo osmi tisícovek diváků, naopak při domácích zápasech Mladé Boleslavi zaplní ochozy maximálně 2600 příznivců. Další nařízení zahrnuje nošení roušek. Kluby si musí jeho plnění pohlídat, v opačném případě jim totiž hrozí až třímiliono­vá pokuta.

Nový manuál

Nejhorší variantou by však byla skutečnost, kdyby diváci nemohli chodit vůbec. Klubům by tak vypadl

Včera: České Budějovice Hradec Králové 1:5, Vítkovice Litvínov odloženo.

Dnes: 17.15 Plzeň - Sparta, 17.30 Zlín - Olomouc, Karlovy Vary - Mladá Boleslav, 18.00 Brno Třinec, Liberec - Pardubice.

zásadní zdroj příjmů. „Pokud by došlo k zákazu přítomnost­i diváků na stadionech, byla by svolána mimořádná valná hromada klubů. Myslím, že hrát bez lidí by nedávalo smysl. Ztráty by byly obrovské,“řekl ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček.

Chladné prostředí hokejových arén je hygieniky vnímáno jako epidemiolo­gicky rizikové. Hlavní představit­elé hokejového svazu i tak očekávají, že vláda v nejbližšíc­h dnech posvětí manuál Národní sportovní agentury počítající s tím, že pokud se v týmu objeví pozitivně testovaní, neznamená to nutnou desetidenn­í karanténu pro všechny, ale pouze osoby s příznaky nemoci.

„Manuál by měl platit pro všechny kolektivní sporty v zemi. Připravova­li jsme ho více než dva měsíce. Museli jsme myslet na spoustu věcí, které se navíc během týdnů výrazně mění. Neočekávám však, že bychom si nějak pohoršili a vláda nám něco zpřísnila,“zůstává optimistic­ký Tomáš Král.

Další omezení a nařízení budou závislé na rozhodnutí­ch jednotlivý­ch krajských hygienický­ch stanic. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch uvedl, že vyléčený jedinec se vyhne karanténě na 90 dní. Hygienici z Plzně a Českých Budějovic

dokonce vzkázali, že je nepoženou na testy klidně půl roku.

Testování hráčů před každým zápasem si český hokej dle Krále nemůže technicky ani finančně dovolit. Pokud na tým padne podezření z nákazy nebo karanténa, dané utkání se odloží. Oba týmy budou mít na jeho sehrání čtyřicet dní od původního data. V případě nesehrání některých duelů se týmy budou v tabulce řadit podle průměrného zisku bodů na zápas. „Celé prostředí se musí spojit a vycházet si vstříc. Není čas na žádnou nevraživos­t a spory,“zdůraznil Král.

Tento limit bude platit pouze během základní části, v play off čekají na kluby přísnější pravidla. Kdo bude v karanténě, má smůlu. Téměř okamžitě může dojít ke kontumaci zápasů i celých sérií.

Dokáže takový systém vygenerova­t spravedliv­ého mistra?

 ?? FOTO MAFRA - LUDĚK OVESNÝ ?? Diváků může na hokej víc, než se původně předpoklád­alo, nyní ale kluby musí řešit, jak nahradí sektory na stání
FOTO MAFRA - LUDĚK OVESNÝ Diváků může na hokej víc, než se původně předpoklád­alo, nyní ale kluby musí řešit, jak nahradí sektory na stání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia