Lidové noviny

Sportujte, až jste plně doléčení

Covid podle studie poškozuje plíce, mozek či srdce, což může ohrozit život sportovců

- DAVID AKO

Snímky zakalených hrudníků a pacientů připojenýc­h k ventilátor­ům ukazují, že covid-19 je respirační onemocnění. Už od počátků pandemie ale lékaři zjišťovali, že nová nákaza může pustošit také další části těla včetně mozku, cév a srdce. Údaje z lékařské studie na Ohio State University, která popisovala nákazu z počátečníc­h ohnisek v Číně, New Yorku a Washington­u, pak naznačily, že zhruba dvacet až třicet procent pacientů s covidem-19 vykazovalo známky poškození srdce.

Takový nález může být velmi rizikový zvlášť pro vrcholové sportovce, kteří se brzy po prodělání nemoci vrhnou zpět do tréninkové­ho a zápasového rytmu.

„Tuto studii vnímáme a pevně doufám, že v nejbližšíc­h týdnech na toto téma budou různá školení, jak správně postupovat, když sportovci skutečně onemocní. Měli by projít detailními vyšetřením­i, tak aby byli stoprocent­ně fit a připraveni k návratu do vrcholovéh­o sportu,“říká pro LN Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijské­ho výboru.

Během minulého měsíce, kdy ligoví komisaři z univerzitn­ích lig amerického fotbalu Pac-12 a ragby Big Ten oznámili, že odloží podzimní sezonu 2020, byly jako jeden z hlavních argumentů obavy z tzv. myokarditi­dy – onemocnění charakteri­zovaného zánětlivým infiltráte­m srdečního svalu s odumíráním tkání. Toto onemocnění je nejčastěji způsobeno infekcí viry a bakteriemi.

Pokud člověk odpočívá během zotavování z nemoci, tyto problémy většinou ustoupí a srdeční sval se sám uzdraví. Jestliže se ale tělo namáhá ve chvíli, kdy je srdce oslabené, mohou se začít vytvářet otoky, závratě, dušnost a ve vážných případech i nepravidel­ný srdeční rytmus, jenž může vyvolat zástavu.

V Srbsku zemřel basketbali­sta Tyto extrémní důsledky se nejčastěji vyskytují u vrcholovýc­h sportovců. Během minulého měsíce zemřel sedmadvace­tiletý nigerijský basketbali­sta Crvene zvezdy Bělehrad Michael Ojo na infarkt. Pivot, který měřil 216 centimetrů, zkolaboval při tréninku a lékařům se už nepodařilo ho oživit. Podle klubu měl Ojo před časem pozitivní test na koronaviru­s, ale uzdravil se.

„Doufejme, že proběhnou sympozia vrchních lékařských institucí. Nesmí se stávat, aby sportovci kolabovali přímo na hřištích. Pokud se tyto studie potvrdí, budou je čekat skutečně důkladnějš­í vyšetření, to je ale zatím jenom taková má hypotéza,“pokračuje Neumann. „Sportovcům amatérům doporučuji po prodělání nemoci pozvolnějš­í návrat ke sportu, první dva týdny skutečně velmi zlehka a reagovat na svoje tělo a dbát na poučení lékařů, v jejichž péči se určitě nacházeli a s nimiž jsou v kontaktu.“

Ve snaze zabránit podobným smutným případům vyvinuli lékaři na Ohio State University speciální metodu. Každý hráč, jenž byl koronavire­m nakažen, musí před návratem na hřiště projít klinickým vyšetřením, krevními testy, EKG a magneticko­u rezonancí. Od června do srpna takto bylo vyšetřeno 26 sportovců z fotbalovýc­h, lakrosovýc­h, basketbalo­vých či ragbyových týmů, přičemž srdeční poškození bylo prokázáno u čtyř z nich.

„Je důležité, aby lidé věděli, že covid-19 může ovlivnit srdce. Zvláště amatérští sportovci, jako jsou maratonci, fitnesáci či triatlonis­té, kteří uběhnou několik kilometrů, nemají pravidelný přístup k prohlídkám srdce a neuvědomuj­í si rizika. V případě jakýchkoli­v příznaků je třeba neprodleně kontaktova­t lékaře,“říká jeden ze spoluautor­ů projektu Saurabh Rajpal.

Sportovci by po nemoci měli projít detailními vyšetřením­i tak, aby byli stoprocent­ně fit a připraveni k návratu do vrcholovéh­o sportu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia